Εκλογές 2023: Τα πρώτα χρίσματα και οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Την Κυριακή ονόματα για τους μεγάλους δήμους

Εκλογές 2023: Τα πρώτα χρίσματα και οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Την Κυριακή ονόματα για τους μεγάλους δήμους

O καθηγητής Γεροτζιάφας και η παγκόσμια πρωταθλήτρια ρομποτικής Βουτυράκου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

syriza
Τεχνοκράτες, διακεκριμένοι επιστήμονες και εξέχουσες προσωπικότητες διεθνώς συνθέτουν τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο υποψήφιων βουλευτών με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, του Γρηγόρη Γεροτζιάφα και της Διάνας Βουτυράκου αντίστοιχα, τα οποία θέλησε να υπογραμμίσει με το προσωπικό, θερμό καλωσόρισμα που τους επεφύλαξε στον εκλογικό στίβο χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
gerotziafas-voutyrakou-0
Κλείσιμο

10 εκπλήξεις

Στέλνοντας μήνυμα κυβερνησιμότητας, αλλά και «δυνατού πάγκου» ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να καταδείξει πως «οι άριστοι του ΣΥΡΙΖΑ», έτσι όπως αποκαλούν τους νεοεισερχόμενους επιστήμονες στα ψηφοδέλτια οι κομματικοί σύντροφοί τους, διαθέτουν άπλετο χώρο και λαμπρό πεδίο δράσης, στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα «βαριά βιογραφικά» του Γρηγόρη Γεροτζιάφα και της Διάνα Βουτυράκου (μέλη μέχρι πρότινος του think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), ωστόσο, δεν θα είναι τα μόνα στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, καθώς στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα μεθαύριο, Κυριακή, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, θα υπάρχουν περίπου δέκα κενές θέσεις, πλην του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, καθώς η φύση «μισεί το κενό», ομοίως και η πολιτική, δεν θα λείψουν οι υποψηφιότητες – εκπλήξεις, που θα αποκαλύπτονται σε εύθετο χρόνο από την Κουμουνδούρου, καθώς θα οδεύει προς τις κάλπες, ώστε να προσελκύουν το γενικότερο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και κυρίως των αναποφάσιστων. Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι Γρηγόρης Γεροτζιάφας και Διάνα Βουτυράκου θα δώσουν την εκλογική μάχη σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εσωκομματικά περιφέρειες, δηλαδή στην Α’ Θεσσαλονίκης και τη Δυτική Αττική αντίστοιχα, πιστοποιεί την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα σε επίπεδο προσώπων, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν ισχύουν εσωκομματικές επετηρίδες ή φαβορί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σημειωτέον ότι ο Καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι διευθυντής της ερευνητικής ομάδας "Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics" INSERM UMRS-938, Sorbonne University στο Παρίσι και επικεφαλής μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Επίσης είναι επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Loyola (Τμήμα Μοριακής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής), Σικάγο και στην Ιατρική Σχολή Hofstra/Northwell (Τμήμα Ιατρικής, Υπηρεσίες Αντιπηκτικής και Κλινικής Θρόμβωσης) Νέα Υόρκη ΗΠΑ και στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από πλευράς της η μόλις 27 ετών, Διάνα Βουτυράκου, η οποία κινείται μεταξύ Αθήνας και Μονάχου, είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Ιδρύτρια και Γενική Διαχειρίστρια της Unique Minds. Το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη, ενώ είναι η πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής ως μέλος κριτικής επιτροπής και η νεότερη ηλικιακά που βρέθηκε σε αυτή τη θέση.

Εκτός από τις τελευταίες διευθετήσεις σε επίπεδο ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το «πράσινο φως» για το κυβερνητικό του πρόγραμμα άναψε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε χθες, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα τελευταία ονόματα στις εκλογικές λίστες, αλλά και διάφορες εκκρεμότητες του προεκλογικού αγώνα. Δεδομένου ότι αυτός θα είναι κρίσιμος και ανοιχτός ως προς την τελική του έκβαση για την Κουμουνδούρου, το βάρος του αναμένεται να σηκώσει και πάλι, μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων και περιοδειών, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα στις επτά το απόγευμα στον Πύργο, ενώ ακολούθως θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αύριο, Σάββατο σε κάποιο δήμο, εντός Αττικής. Κατάληξη αυτού του πρώτου προεκλογικού του κύκλου θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μεθαύριο, Κυριακή, η οποία υπόσχεται πολλές ειδήσεις, σε επίπεδο προσώπων.

Τα πρώτα χρίσματα

Συγκεκριμένα, τις εργασίες της αναμένεται να απασχολήσουν όχι μόνο τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών σε πανελλαδική κλίμακα, εν πολλοίς αναμενόμενα, αλλά και οι πρώτες υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί μεθαύριο να επισφραγίσει τη στήριξή της σε υποστηριζόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποψήφιους δημάρχους σε μια σειρά μεγάλων δήμων της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς τους δήμους συγκαταλέγονται οι δήμοι:

· Αθηναίων

· Πειραιά

· Λάρισας και

· Πάτρας

Όπου θα γίνει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορατή η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία, αλλά και με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

Παππάς στην Αθήνα, Γαβρίλης στον Πειραιά

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς θα είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει man to man τον εν ενεργεία δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη. Επιπλέον, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται πως θα είναι ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά επί διοίκησης Δούρου, Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος προέρχεται από την Λαϊκή Ενότητα, δηλαδή το κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε αποχωρίσει στη διάσπαση του 2015. Σημειωτέον ότι η Κουμουνδούρου είχε επιλέξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Νίκο Μπελαβίλα ως υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων και Πειραιά αντίστοιχα, επιχειρώντας αυτήν τη φορά να ανοίξει τον κύκλο των στηρίξεων σε πρόσωπα πέρα από τους στενούς, κομματικούς της ορίζοντες.

Ειδήσεις σήμερα:

Στάση εργασίας σήμερα σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Τι ώρα θα μείνουν ακινητοποιημένα

Η μητέρα του 15χρονου που υπέστη bullying στο Αρσάκειο καταγγέλλει «προσπάθεια συγκάλυψης»

Survivor All Star: Αποχώρησε η Ελευθερία και αποκάλυψε ποιον θέλει νικητή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης