Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ενέτεινε τις προκλητικές δηλώσεις - «Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα ελληνικά νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στην Τουρκία»

hulusi_akar_arthro
Μακριά από τον δρόμο της αποκλιμάκωσης της έντασης βρίσκεται η Άγκυρα παρά τα συνεχή μηνύματα που δέχεται από Στειτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν για σεβασμό των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος. «Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλαδας», το νέο παραλήρημα του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. 

Η νέα λεκτική επίθεση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν σημείωνεται λίγες, μόλις, ώρες μετά την προηγούμενη στην οποία είχε κάνει λόγο για «παράνομες» ελληνικές ενέργειες, ενώ έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών.

Μέσω της εφημερίδας Turkiye, ο Ακάρ έθιξε εκ νέου το ζήτημα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλαδας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ενέτεινε τις προκλητικές δηλώσεις απειλώντας ανοιχτά την Ελλάδα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.  «Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στη Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε «ναι» σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι», πρόσθεσε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Προκαλεί το TRT: Προβοκατόρικες επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών στο Καστελόριζο

Με το Καστελόριζο ασχολήθηκε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας, TRT, χαρακτηρίζοντας «προκλήσεις της Ελλάδας» τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στο νησί.

«Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο» τιτλοφορείται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, που αναπαράγει το Mega, ενώ στη διάρκειά του ακούγονται οι δημοσιογράφοι να λένε: «Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν για να μπουν... στην ουσία τους: «Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckn06zt20jrd)
Κλείσιμο


«Οπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT» τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Και επανέρχονται στο γνωστό θέμα με τις ελληνικές προκλήσεις: «Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Ελληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η Ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».

Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο αναπαράγει τις γνωστές τουρκικές θέσεις.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό, επισημαίνει το TRT.

Και παραθέτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

«Πατάμε γερά στα πόδια μας» είπε ο αντιδήμαρχος του Καστελόριζου

«Υπάρχει μια κανονικότητα στο νησί, υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη και μια ανησυχία αλλά πατάμε γερά στα πόδια μας» δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Καστελόριζου.

Ανέφερε πως έχουν καταφθάσει για το τριήμερο πάνω από 200 άτομα και θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως όσους φυλάνε το ακριτικό νησί.


Ειδήσεις σήμερα

Τρεις μόλις ημέρες πριν από την έφοδο της αστυνομίας οι Βρετανοί είχαν νοικιάσει την πολυτελή βίλα στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Power Pass - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Διεθνές ανάχωμα στον «δεσποτικό αναθεωρητισμό» Ερντογάν – Μαθήματα «σιδηράς ψυχραιμίας» από την Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης