Σύσκεψη για τις νέες φρεγάτες στο Μέγαρο Μαξίμου: Τι συζητήθηκε - Ποιες προτάσεις αξιολογούνται

Σύσκεψη για τις νέες φρεγάτες στο Μέγαρο Μαξίμου: Τι συζητήθηκε - Ποιες προτάσεις αξιολογούνται

Σε περαιτέρω αξιολόγηση τίθενται  οι προτάσεις από Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία

frigates
Για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Σάββατο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επρόκειτο για εσωτερική σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών.

Να σημειώσουμε πως η αξιολόγηση των οχτώ συνολικά προσφορών που έχουν κατατεθεί και η σχετική βαθμολογία που έλαβε κάθε μια από αυτές από τη πλευρά των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αποτέλεσμα τριών παραμέτρων, του βεληνεκούς των όπλων που θα φέρουν και της εμβέλειας δράσης τους, της ανθυποβρυχιακής τους ικανότητας και προστασίας και της δυνατότητα τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία  εναέριες απειλές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το επιχειρησιακό σκέλος στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η γαλλική, η γερμανική και η ολλανδική πρόταση
( η σειρά είναι τυχαία), έχοντας πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους, με την μια να υπερτερεί η να υστερεί της άλλης σε επιμέρους τομείς που εξετάστηκαν. Από εκεί και έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις, μεταξύ άλλων και η αμερικανική η οποία σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει τους αρμόδιους  επιτελείς του ΠΝ.

Παρόλα αυτά πάντως η εξέταση των προτάσεων και η όποια τελική απόφαση πρόκειται να λάβει υπόψη της και άλλους παράγοντες, πέραν των αμιγώς επιχειρησιακών, όπως τα χρονοδιαγράμματα, τις πληρωμές, τον τύπο της σύμβασης, τα ναυπηγεία και το καθεστώς χρηματοδότησης. Ως προς το τελευταίο σκέλος, να σημειώσουμε πως είναι ένας τομέας που, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι Αμερικανοί μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, καταθέτοντας από οικονομικής άποψης την πιο συμφέρουσα πρόταση, δεδομένου ότι μέσω των προγραμμάτων FMS είναι σε θέση να δανειοδοτήσουν τη χώρα μας, προκειμένου να αποκτήσει τον τύπο της φρεγάτας που οι ίδιοι προσφέρουν.

Ειδήσεις σήμερα 

Γιατί «έπρεπε» να μπλοκαριστεί ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook

Μητσοτάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι σχέδιο και πράξεις

Ληστεία σαν αυτή των Γλυκών Νερών σε σπίτι συναδέλφου του πιλότου - «Έκαναν στη σύζυγό μου ό,τι και στην Καρολάιν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης