Νίκος Κάτσικας: Πλήρωσε με τη ζωή του το Κάιρο που αγάπησε

Νίκος Κάτσικας: Πλήρωσε με τη ζωή του το Κάιρο που αγάπησε

Ηταν το μεγάλο όνειρό του να ζήσει στη χώρα του Νείλου, όμως ο εφιάλτης κρυβόταν στο σκοτεινό πάθος που όπλισε το χέρι του δολοφόνου του - «Δεν με πλήρωσε όπως μου υποσχέθηκε...», είπε ωμά, ομολογώντας την πράξη του ο Αιγύπτιος ντελιβεράς- Το χρονικό της μοιραίας σχέσης του Ελληνα ανταποκριτή που ήταν και Πρωτοψάλτης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

KATSIKAS_2
Φρίκη προκαλούν τα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό του Eλληνα δημοσιογράφου και ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Κάτσικα, ο οποίος το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου βρέθηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος στο διαμέρισμά του στη συνοικία Σέιχ Ζαγιέντ του Καΐρου, βυθίζοντας στο πένθος οικογένεια και συνεργάτες σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης masrawy.com, ο Αιγύπτιος ιατροδικαστής που ανέλαβε την ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του ανταποκριτή και άρχοντα πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου μέτρησε στο κορμί του τουλάχιστον 20 μαχαιριές, με τις περισσότερες να έχουν αποβεί μοιραίες για τη ζωή του. Για την άγρια δολοφονία του Νίκου Κάτσικα έχει συλληφθεί από τις αιγυπτιακές αρχές ένας νεαρός Αιγύπτιος ταχυμεταφορέας, ο οποίος, σύμφωνα με την ομολογία του, είχε γνωριστεί με τον δημοσιογράφο πριν από λίγες ημέρες.

Οπως ισχυρίστηκε, τα κίνητρα της δολοφονίας, πέρα από τη ληστεία, ήταν και σεξουαλικά, καθώς το θύμα τον είχε προσεγγίσει με αυτόν τον σκοπό. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα διεξάγεται ένα θρίλερ που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η σορός του Ελληνα ανταποκριτή δεν έχει παραδοθεί ακόμα στην ελληνική πρεσβεία του Καΐρου. Προκειμένου λοιπόν να λυθεί το συντομότερο το όλο θέμα και η οικογένεια να προχωρήσει στην ταφή του αγαπημένου της προσώπου, έχει σπεύσει στο Κάιρο ο προσωπικός φίλος του Νίκου Κάτσικα και δικηγόρος Βασίλης Ζουές, ώστε να τακτοποιήσει τα διαδικαστικά.
nikos_katsikas_art

Η γνωριμία

Το μυστήριο της δολοφονίας του 56χρονου Ελληνα δημοσιογράφου άρχισε να λύνεται το περασμένο Σάββατο, όταν ένοικοι της πολυκατοικίας όπου διέμενε άρχισαν να παραπονιούνται για μια δυσάρεστη μυρωδιά που αναδιδόταν από το διαμέρισμά του. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι είχαν μέρες να τον δουν δημιούργησε υποψίες ότι κάτι κακό του είχε συμβεί. Αμέσως κάλεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα του Σέιχ Ζαγιέντ, με αποτέλεσμα αστυνομικοί και εισαγγελέας να κινητοποιηθούν και να βρεθούν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα, με τον δημοσιογράφο πεσμένο στο έδαφος και με πολλά χτυπήματα από μαχαίρι.

Στον χώρο βρέθηκαν έγγραφα του δημοσιογράφου που αποκάλυψαν την ελληνική του ταυτότητα, αλλά και στοιχεία που βοήθησαν στην έρευνα για την ανεύρεση του δράστη. Ετσι, μετά από έρευνα των Αρχών και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Γκίζας αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες της τραγωδίας και η ταυτότητα του δράστη, καθώς, όπως αποδείχθηκε, ο δολοφόνος ήταν υπεύθυνος παράδοσης κατ’ οίκον ενός εστιατορίου το οποίο επέλεγε συχνά για φαγητό ο Νίκος Κάτσικας. Από εκείνη την ώρα ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός του νεαρού Αιγύπτιου, ο οποίος κατά τη σύλληψή του προσπάθησε να αντισταθεί δηλώνοντας άγνοια για όσα του καταλογίζουν. Ωστόσο οι έμπειροι αστυνομικοί που ανέλαβαν τις έρευνες γνώριζαν την αλήθεια, γι’ αυτό και δεν άργησαν να του την αποσπάσουν: ο νεαρός ομολόγησε τελικά τα πάντα σχετικά με τη γνωριμία τους και τη δολοφονία.
94784691_l

Κλείσιμο
Στην απολογία του ο νεαρός delivery εξήγησε ότι είχε γνωριστεί με τον Νίκο Κάτσικα στο εστιατόριο όπου εργαζόταν. Μεταξύ τους είχε αναπτυχθεί μια συμπάθεια και είχαν ανταλλάξει τους τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας τους, γι’ αυτό και είχαν μιλήσει μέσα στο διάστημα αυτό αρκετές φορές τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω μηνυμάτων. Κάποια από τις φορές που επικοινώνησαν ο 56χρονος ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον δράστη, θέλησε να τον καλέσει στο σπίτι του κι εκείνος είχε δεχτεί. Κατά την επίσκεψή του ο δημοσιογράφος άρχισε να τον ρωτά για τη ζωή του, με τον Αιγύπτιο να του αποκαλύπτει την άσχημη οικονομική του κατάσταση και το πόσο δύσκολα τα έβγαζε πέρα.

Τότε ο Νίκος Κάτσικας φαίνεται να του έκανε μια οικονομική πρόταση με αντάλλαγμα τη σεξουαλική επαφή τους. Εκείνος δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, μόνο που η πρώτη τους φορά, όπως είπε, δεν εξελίχτηκε όπως επιθυμούσε, αφού ο δημοσιογράφος δεν τήρησε την οικονομική τους συμφωνία. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, το θύμα τον κάλεσε ξανά στο διαμέρισμα, με αποτέλεσμα εκείνος να πάει και να συνευρεθούν και πάλι ερωτικά. Για μία ακόμη φορά ο Νίκος Κάτσικας δεν έκανε κάποια οικονομική κίνηση, με αποτέλεσμα ο νεαρός να εκνευριστεί και να τσακωθούν τόσο άσχημα που δεν άργησε να βγάλει μαχαίρι και να τον χτυπά με μίσος σε όλο του το σώμα. Από τις μαχαιριές ο δημοσιογράφος πέθανε ακαριαία, ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή, αφού όμως πρώτα είχε αφαιρέσει από το διαμέρισμα χρήματα, κινητά και προσωπικά αντικείμενα.
94168296_l

Δημοσιογραφία

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Νίκος Κάτσικας είχε γεννηθεί στις 7 Μαΐου 1966 και είχε καταγωγή από τον Πειραιά. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 εργαζόταν ως ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Κάιρο και ως δημοσιογράφος στην ιστορική εφημερίδα «Φως» του Καΐρου από τη δεκαετία του 2000. Επίσης κατείχε τη θέση του αρχισυντάκτη της εβδομαδιαίας έκδοσης «Νέο Φως» (συνέχεια του ιστορικού «Φωτός»), της μηνιαίας έκδοσης «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» και της ενημερωτικής ιστοσελίδας Πυραμίς. Ηταν πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής, ενώ χειροθετήθηκε το 2006 Αρχοντας Πρωτοψάλτης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, τον οποίο έχει ακολουθήσει σε πλείστες ποιμαντικές επισκέψεις στην Αφρική.

Ηταν, επίσης, μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά για εκείνον καθώς είχε εργαστεί με πάθος για τη δημιουργία του φωτογραφικού λευκώματος «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη Χώρα του Νείλου». Σε μία από τις σελίδες του εξηγούσε πώς ο αιγυπτιώτικος Τύπος δεν έπαψε ποτέ να παίζει τον ρόλο της «γέφυρας του Ελληνισμού που παρεπιδημεί στην αγαπημένη μας Χώρα του Νείλου με την ακόμη πιο αγαπημένη μητέρα πατρίδα» και συνέχιζε: «Ηταν και η ευκαιρία να διαβάσουν στα ελληνικά όλοι οι Αιγυπτιώτες το τι συνέβαινε στην Αίγυπτο και στον κόσμο ολόκληρο.

Και όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν ακόμη και σήμερα». Με τη δημοσιογραφία ο Νίκος Κάτσικας άρχισε να ασχολείται τη δεκαετία του ’80, όταν βρέθηκε για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά κείμενα δημοσιεύτηκαν στην ιστορική εφημερίδα «Αλλαγή» του Γιώργου Αλεξόπουλου. Ασχολούνταν με θέματα πανεπιστημιακά αλλά και με το ελεύθερο ρεπορτάζ. Με τη συγκεκριμένη εφημερίδα ο δημοσιογράφος συνεργαζόταν στενά για τουλάχιστον μία πενταετία.
115121557_l

Πρωτοψάλτης

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ο Νίκος Κάτσικας, ως πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής, κατέγραψε σημαντική πορεία και ως ιεροψάλτης, φτάνοντας στο αξίωμα του Αρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου. Την αγάπη αυτή κατάφερε να του τη μεταλαμπαδεύσει σε ηλικία 11 ετών ο πρώτος του δάσκαλος, ο Πρωτοψάλτης της Αγίας Τριάδος Πειραιώς Δημήτριος Κοντορήγας.

Πολλά από τα νάματα της βυζαντινής μουσικής τα διδάχτηκε τα χρόνια που ζούσε ως φοιτητής στην Πάτρα και ως αριστερός ιεροψάλτης του Καθεδρικού (παλαιού) Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών, κοντά στον δεξιό Αρχοντα Πρωτοψάλτη και επί σειρά ετών πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Ιεροψαλτών κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ (από το 1986 έως το 1989). Εψαλλε επίσης κατά καιρούς είτε ως Πρωτοψάλτης είτε ως Λαμπαδάριος: στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καστέλλας Πειραιώς, στον Αγιο Κωνσταντίνο Ομονοίας, στην Αγία Φωτεινή στο Ζάππειο, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων και στην Αγία Μαρίνα των Βρυξελλών.

Από το 2003 που είχε επιλέξει να ζει μόνιμα στο Κάιρο, υπηρετούσε ως Πρωτοψάλτης στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ ηγούνταν των χορωδιακών σχημάτων Ελλήνων και αραβοφώνων ιεροψαλτών σε όλες τις πατριαρχικές παρρησίες στην Αίγυπτο. Στις 26 Οκτωβρίου 2020 είχε λάβει μέρος για την Ελλάδα στο Samaa International Festival of Spiritual Festival and Chanting, μια εκδήλωση που παντρεύει τα ακούσματα των ακολουθιών των χριστιανικών εκκλησιών και των μουσουλμανικών τεμένων. Εκεί ο Νίκος Κάτσικας είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει το κοινό μεταφέροντας τον παλμό της Ελλάδας μέσα στο ιστορικό Κάστρο της Σιταντέλλας του Καΐρου, που θεωρείται και η Ακρόπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.



Ειδήσεις σήμερα:

Eρχεται το car wallet: Αδεια, δίπλωμα οδήγησης και point system στο κινητό

Survivor: Οι τρεις Διάσημοι του τάκου και η… φωτιά στους «κόκκινους» που δεν έσβησε ούτε με τη βροχή – Δείτε βίντεο

Μπάιντεν: Βάζει στο στόχαστρο την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης