ΕΛΑΣ: Προμήθεια κινητών μονάδων σάρωσης οχημάτων για εντοπισμό παράτυπων μεταναστών

X-RAY

Οι νέες μονάδες, αξίας σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αστυνομικών τμημάτων Κήπων Έβρου, Ευζώνων Κιλκίς και Κακαβιάς Ιωαννίνων - Πώς λειτουργούν οι μονάδες σάρωσης

Στην προμήθεια 2 κινητών μονάδων σάρωσης οχημάτων έναντι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράτυπων μεταναστών προχωρά η Ελληνική Αστυνομία στην κατεύθυνση ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και καταπολέμησης της παράνομης εισόδου. Στο πλαίσιο αυτό, κατακυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, συνολικής αξίας 2.950.912,00 ευρώ, με την επικείμενη εκτέλεση της σύμβασης να αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αστυνομικών τμημάτων Κήπων Έβρου, Ευζώνων Κιλκίς και Κακαβιάς Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, που φέρουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός ατόμων εντός ειδικά διαμορφωμένων κρυπτών σε παντός τύπου οχήματα μέσω σάρωσης με ακτίνες-Χ, οποία διαπερνά τα τοιχώματα των υπό εξέταση μέσων. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, τα υπό προμήθεια οχήματα θα παρέχουν ακτινολογική εικόνα του περιεχομένου οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, ολόκληρου έμφορτου φορτηγού συμπεριλαμβανομένης και της καμπίνας του οδηγού, καθώς και εμπορευματοκιβωτίων.

Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν οργανικές, ανόργανες και μικτές ουσίες ενώ η σάρωση θα πραγματοποιείται με μετακίνηση της κινητής μονάδας σάρωσης κατά μήκος του ελεγχόμενου οχήματος. Ο διαχωρισμός των αντικειμένων εντός των ελεγχόμενων πεδίων θα γίνεται με ξεχωριστή απόχρωση-φωτεινότητα και οι χειριστές θα μπορούν να αξιολογήσουν την εξαγόμενη εικόνα σε μόνιτορ. Η κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων πέραν του ειδικά διαμορφωμένου οχήματος αποτελείται από το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα της γεννήτριας παραγωγής ακτίνων-Χ και ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας δεδομένων.

Τα συγκεκριμένα οχήματα, που διαθέτουν την απαιτούμενη θωράκιση ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του προσωπικού και του κοινού από την ακτινοβολία, είναι ικανά να ελέγχουν οχήματα και εμπορευματοκιβώτια διαστάσεων (Μήκος X Πλάτος X Ύψος) τουλάχιστον 18 x 2,4 x 3,5 μέτρα και με ικανότητα ελέγχου από ύψος μικρότερο ή ίσο των 35εκ. από το έδαφος. Ο ρυθμός ελέγχου είναι τουλάχιστον 20 έλεγχοι / ώρα για φορτηγά μήκους 18 μέτρων ενώ κάθε φορά που σαρώνεται ένα αντικείμενο τα δεδομένα από την διενέργεια του συγκεκριμένου ελέγχου καταχωρούνται αυτόματα στις αποθηκευτικές μονάδες του συστήματος.

Το σύστημα γεννήτριας παραγωγής ακτίνων-Χ μπορεί να διαπερνά τοίχωμα μεταλλικής πλάκας πάχους τουλάχιστον έξι (6mm) χιλιοστών. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου και της εκπομπής της ακτινοβολίας Χ ενεργοποιείται σειρήνα και ο φάρος, που γίνονται αμέσως αντιληπτά από οποιοδήποτε σημείο της επιβλεπόμενης περιοχής. Αναφορικά δε με την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, αυτή προέρχεται κατά 75% από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας ενώ το υπόλοιπο 25% είναι Εθνική Συμμετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Αλί Λε Γκιι

Τι mlkies;; Μια γύρα με τα πόδια να κάνεις στη Θεσσαλονίκη από τους 100, θα βρεις 100 λαθροεισβολεις Πλήρωσαν 3 μύρια κιόλας;;; Μας περνάνε για όσο λαλακες ειμαστε

Φαίη

Πόσο δίκιο έχετε όλοι παρακάτω....Απλοί πολίτες, ξέρουμε και εντοπίζουμε το πρόβλημα...Και υποτίθεται ότι οι αρμόδιοι προσπαθούν να λύσουν το θέμα χρόνια τώρα και δεν μπορούν - μας θεωρούν τόσο βόδια??? Ξεφορτωθήκαμε το κάνω στροφή 360 μοιρών και συνεχίζουμε τα ίδια?????

97%... έτσι βεντούζα, βεντούζα

Πριν 6 μήνες είχαμε εκλογές, ας προσέχατε! Τώρα βεντούζα και τουμπέκα!

ONNEΔίτης

Είδατε ότι o Koύλης μας κάνει ότι μπορεί για να μαντρώνει όσους περισσότερους γίνεται!!!;; Διότι όπως και να γίνει μερικοί θα ξεφύγουν και θα έρθουν στις πόλεις δίχως να καταγραφούν! H Eλλάδα θα γίνει πολυπολιτισμική γιατί η ΝΔ και θέλει και μπορεί!

Συριζολεμές

Πάντα στην πουστιά και την ρουφιανιά είμασταν πρωταθλητές !

Καραχασουρας(πρώην καραβλημας)

Αυτό δεν είναι ενάντια στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης? Αυτό δεν είναι φασιστικό? Αυτό θυμίζει χουντικές τακτικές και ενάντια σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.Εχουμε γεμίσει αστυνομίες και οργανα καταστολής.Ολοι αντίσταση για ένα νέο Πολυτεχνείο, παρακαλώ η κυρία κυρία Δαμανάκη να πάρει πόστο στο μικρόφωνο

ΣΤ

Δηλαδή αντί να κλείσουν τα σύνορα θα τρεχουν να σαρώνουν που και που κανένα αυτοκίνητο, για να λένε ότι κάνουν ελέγχους. Σίγουρα αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να μην φεύγουν προς ΕΕ γιατί αυτοί που έρχονται καλωσορίζονται από το λιμενικό. Αφήστε τα σάπια και κάντε απελάσεις γιατί θα πάθετε ότι και ο άλλος αλητάμπουρας.

Cleeic

Εχετε να φατε ακτινογραφια...ολα θα σας τα βρουνε απο ενα κρυωματακι εως εναν λαθρο. Τοσα χρονια απο συνορο σε συνορο φαγαμε τετοια ακτινογραφια που πηγε συννεφο. Ασε που προσφερει και υγεια. Πατε να περασετε απ του ουγγρου η του σερβου τα σκαννερ. Εκει να δεις γλεντια, σα να σε περνανε απο αξονικη. Τα δουλευουν στα γκαζια τα μηχανακια.

Θωμάς

Είναι όλα υποκρισίες φίλοι μου δυστυχώς για εμάς. Τι εννοώ;; Είμαι από Καβάλα και όσες φορές και να περάσεις από Εγνατία οδό με το αυτοκινητο, θα δει ο οποιοσδήποτε καραβάνια ανθρώπων να πηγαινοέρχονται με τα πόδια κυριολεκτικά και να μην τους ενοχλεί καμία αστυνομία κανένας έλεγχος. Σας πουλάνε το παραμύθι ότι όποιος παράνομος περάσει θα ελέγξουν τα οχήματα και τάχα μου θα πιάσουν 5-10-15 ενώ στην ουσία 100-200 άνθρωποι μπαίνουν ανενόχλητοι και περπατάνε πιο ελεύθερα από τον καθένα. Δεν είμαι ούτε θα γίνω ρατσιστής αλλά την αλήθεια προσπαθώ να περιγράψω για το τι πραγματικά συμβαίνει σε όλο το οδικό δίκτυο από Αλεξανδρούπολη μέχρι Θεσσαλονίκη.

κιτρινο μολυβι

και βεβαια πουλανε παραμυθια αφου υπαρχουν γιδια σαν τον ΤΕΛΑΜΩΝ

Τιιι;;;

Μπράβο ρε αφού το 98% των λαθρομεταναστών μπαίνουν από τη θάλασσα τα συγκεκριμένα μηχανήματα αγοράστηκαν από την Ελλάδα για να προστατέψουν τις άλλες χώρες για να μην ΦΕΥΓΟΥΝ οι λαθρομετανάστες από την πατρίδα μας , συγχαρητήρια για ακόμα μια φορά μας έπιασαν Κώτσους οι ευρωπαίοι.

τζιμακος

Νωρις τα πηρατε .....

Synora

Τα σύνορα φυλάσσονται με φράχτες, στρατό και ταμπέλες κίνδυνος θάνατος. Αλλιώς δεν έχεις σύνορα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης