Στρατιωτικές Σχολές: Αντισυνταγματικό το μπόνους στα παιδιά πολυτέκνων

Καλαμάτα: Συλλήψεις αλλοδαπών για πλαστογραφία

Ο περίφημος «νόμος Διαμαντοπούλου» για  καθ’ υπέρβαση εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές  

Άνοιξε ο δρόμος στους υποψηφίους που δεν πέτυχαν  στις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτάτων  Στρατιωτικών  Εκπαιδευτικών  Ιδρυμάτων, κ.λπ. και δεν είναι παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν.
 
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με σειρά αποφάσεων του επεκτείνει και στις Στρατιωτικές και στις Αστυνομικές Σχολές την περσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικό το «νόμο Διαμαντοπούλου» που δίνει μπόνους  στα  τέκνα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για  καθ’ υπέρβαση εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
               
Έτσι, μετά την σημερινή ανακοίνωση των βάσεων των ΑΕΙ, ΤΕΙ, κ.λπ. άνοιξε ο δρόμος στους υποψηφίους που δεν πέτυχαν  στις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτάτων  Στρατιωτικών  Εκπαιδευτικών  Ιδρυμάτων, κ.λπ. και δεν είναι παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν.
               
Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει ένα σημαντικό μπόνους θέσεων για την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή  των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών  στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, το οποίο  ανέρχεται στο 35% για τις Στρατιωτικές Σχολές και στο 14% για τις Αστυνομικές Σχολές.
               
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρόσφατα με δύο αποφάσεις της (986-988/2014) έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Διαμαντοπούλου»  (νόμος 3966/2011) που επέτρεπαν καθ΄ υπέρβαση εισαγωγή  των τέκνων των  πολυτέκνων και των τριτέκνων οικογενειών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
               
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η ειδική αυτή μεταχείριση είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή, βάσει των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.
               
Τώρα,  το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με δύο αποφάσεις του έκανε ένα ακόμη βήμα. Οι Εφέτες έκριναν ότι η σχετική διάταξη του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ’ υπέρβασης εισαγωγής τους στις Στρατιωτικές Σχολές είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
               
Ειδικότερα,  όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος χειρίστηκε τις υποθέσεις και  ειδικεύεται σε θέματα διαγωνισμών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, «το σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είναι ότι ο νόμος 3648/2008 εισάγει υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση και περιορίζει τα τέκνα των λοιπών  οικογενειών, που είναι και τα περισσότερα, σε πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό τους, ποσοστό θέσεων, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας εκάστου». 
               
Με τις δικαστικές αυτές αποφάσεις, υπογραμμίζει ο κ. Αγγελάκης, «ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης για τους υποψηφίους της γενικής σειράς που δεν θα
 καταφέρουν να εισαχθούν φέτος σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές».
               
Με άλλα λόγια, συνεχίζει ο επίμαχος  δικηγόρος,  οι υποψήφιοι της γενικής σειράς μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών». 
               
Για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Αγγελάκης,  στη Σχολή Ευελπίδων οι θέσεις της γενικής σειράς είναι 131, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 70. Αντίστοιχα, οι θέσεις της γενικής σειράς για τη Σχολή Αστυφυλάκων είναι 203, ενώ οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών είναι 31.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης