Κύπρος: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας

Κύπρος: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας

«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, στόχος η ενίσχυση της μαχητικής ισχύος» δήλωσε ο αντιστράτηγος στην τελετή διαβεβαίωσής του, παρουσία του Κύπριου προέδρου

ethniki_froyra_1
Πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στον αντιστράτηγο Τσιτσικώστα ανέφερε ότι, «αναλαμβάνετε τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κύπρου, ενός Κράτους Μέλους της ΕΕ που σχεδόν το 37% του εδάφους της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Η άρτια κατάρτιση, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που κατέχετε, η πολύχρονη και διακεκριμένη υπηρεσία σας, η άρτια στρατιωτική και ακαδημαϊκή σας κατάρτιση, καθώς και οι διακρίσεις που πετύχατε, ήταν καθοριστικής σημασίας στη λήψη της απόφασης διορισμού σας στο ανώτατο αξίωμα της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς. Σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας εύχομαι από καρδιάς καλή και παραγωγική θητεία».

Πρόσεθεσε ότι από σήμερα, ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου (ημέρα γέννησης της Παναγίας), ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνετε την ιερή υποχρέωση διαφύλαξης του υψίστου αγαθού της ασφάλειας και προάσπισης της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ethniki_froyra_2
Κλείσιμο


Δεν έχω καμία αμφιβολία, σημείωσε, ότι, έχοντας βαθιά συναίσθηση των ευθυνών που σας ανατίθενται, αλλά και της πολυεπίπεδης εμπειρίας σας, με τη δική σας καθοδήγηση, η Εθνική Φρουρά θα ανταποκριθεί στο έπακρο στην εκπλήρωση της αποστολής της.

«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην πατρίδα μας, με την κατοχή να συνεχίζει να υφίσταται για σχεδόν μισό αιώνα και τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις να επιχειρούν, όπως είδαμε πρόσφατα στην Πύλα, να επεκτείνουν το έδαφος υπό κατοχή και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Την ίδια στιγμή, η ανάδυση νέων μορφών υβριδικού πολέμου, η γεωπολιτική αστάθεια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, ύψιστη ετοιμότητα και συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Και είμαι σίγουρος ότι η ανάγκη αυτή θα είναι υψηλά στις προτεραιότητές σας».

Με τη βοήθεια της Παναγίας...

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι «έχοντας απόλυτη επίγνωση της υψίστης τιμής που μου επιφυλάχθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να μου ανατεθούν τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του χρέους που απορρέει από τον διορισμό μου έναντι στην κυπριακή κοινωνία και στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς του οποίου από σήμερα καλούμε να ηγηθώ, σας διαβεβαιώνω ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την έκταση και το βάρος της ευθύνης και είμαι έτοιμος να εκτελέσω με συνέπεια και σε απόλυτο βαθμό το έργο που μου έχετε ανατεθεί.

ethniki_froyra_3

Αναγνωρίζω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και ούτε υφίσταται οποιαδήποτε περίοδος ανοχής ή μεταβατικού διαστήματος. Προς τούτο με τον προσήκοντα σεβασμό στο έργο των προκατόχων μου, σας αναφέρω ότι εργαζόμενος εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τις πολιτικές σας κατευθύνσεις και σε αγαστή συνεργασία με τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαι απόλυτα έτοιμος να υλοποιήσω το έργο που μου έχετε αναθέσει με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ισχύος της ΕΦ μέσω της βέλτιστής και ορθολογικής αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων που μας διατίθενται. Με τη δύναμη Του Κυρίου, της υπεραγίας Θεοτόκου προστάτιδας της ΕΦ τη γενέθλια ημέρα της οποίας γιορτάζουμε σήμερα και των προστατών αγίων των όπλων μας, θα καταβάλω κάθε ικμάδα των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων μου για να ανταποκριθώ πλήρως στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου υπακούοντας στα κελεύσματα των ηρώων του έθνους και της ημικατεχόμενης πατρίδας μας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τέλος ευχαρίστησε τον απερχόμενο Αρχηγό της ΕΦ, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Κύπρο και του ευχήθηκε καλή επάνοδο στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας γεννήθηκε το 1964 στην Τρίπολη και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1986. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στις Ειδικές Δυνάμεις το 1987. Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως Διοικητής της Γ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομώνν, ως Επιτελής στο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του NATO, ως Διοικητής του Συντάγματος των Ευελπίδων και ως Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ως ανώτατος Αξιωματικός διετέλεσε Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ως Διοικητής της 13ης ΔΕΕ (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), ως Υποδιοικητής στο Δ΄ΣΣ και ως Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ως Αντιστράτηγος ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς και του Συντονιστή Σύστασης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ήταν ο 1ος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου από 28 Ιουνίου 2021 έως 27 Ιανουαρίου 2023.

Πέραν των προβλεπόμενων εκπαιδεύσεων των Αξιωματικών του Πεζικού και των σχολείων Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα φοίτησε σε σχολεία εξωτερικού όπως το Σχολείο Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων στο Fort Bragg των ΗΠΑ, τιμηθείς για την επίδοση του, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ) αλλά και το Κολλέγιο Άμυνας του NATO (NΑΤΟ Defence College), τιμηθείς επίσης για την επίδοσή του.
Στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος τίτλου Σπουδών του Κέντρου Διπλωματίας και Στρατηγικών Σπουδών (Παρίσι) «Centerd’ Etudes Diplomatiques et Strategiques (CEDS)» και μεταπτυχιακού τίτλου «Διοίκησης Επιχειρήσεων» (MBA) στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.


Ειδήσεις σήμερα

Ο Έλον Μασκ «εμπόδισε χτύπημα των Ουκρανών στον ρωσικό στόλο» επειδή φοβήθηκε πυρηνικά αντίποινα του Πούτιν


Σήμερα στην Κρήτη το τελευταίο στον 36χρονο Αντώνη που δολοφόνησαν στο Blue Horizon - Έφτασε στο νησί η σορός του

Φρίκη σε δομή ανηλίκων στη Γερμανία: 10χρονη βιάστηκε από 25χρονο εισβολέα και μετά στραγγαλίστηκε από 11χρονο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης