Κύπρος: Πρόταση Χριστοδουλίδη για συνάντηση με τον Τατάρ - Αρνητικός ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Κύπρος: Πρόταση Χριστοδουλίδη για συνάντηση με τον Τατάρ - Αρνητικός ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν οι επαφές του βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί

tatarxristod
Χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια στη Κύπρο. Ο κ. Γέτζια άκουσε και τις δύο πλευρές, κατέγραψε τις θέσεις τους και δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, βεβαιώνοντας για την «ακλόνητη πίστη του ΟΗΕ» ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε για ακόμα μια φορά συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πριν από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εισπράττοντας αρνητική απάντηση.

Με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε πως ο κ. Γέτζια, χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε και επιδεικνύει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που είχαν σταματήσει, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι προς αυτή τη κατεύθυνση που θεωρούμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία».

Κλείσιμο
Ερωτηθείς πότε αναμένεται ο διορισμός, ο Εκπρόσωπος είπε «αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν και οι σημερινές επαφές του Βοηθού ΓΓ, αλλά και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη».

Σε ερώτηση ποια ήταν η θέση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τα επεισόδια στην Πύλα, ο Κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είναι δεδομένη η θέση του ΓΓ του ιδίου, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσα από την ομόφωνη Δήλωση του, όπως έχει εκδοθεί. Είναι μια θέση που αποσαφηνίζει για ακόμα μια φορά και το καθεστώς της νεκρής ζώνης και τους όρους εντολής της UNFICYP, αλλά και την προσήλωση της στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σημειώνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην ομόφωνη Δήλωση του, την ανάγκη και την προστιθέμενη αξία για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Γιέτζια ενημέρωσε ότι ενδεχομένως να πραγματοποιήσει συναντήσεις το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ίδια ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δήλωσε πως είπε στον κ. Γέτζια ότι η διάνοιξη του δρόμου προς την Πύλα έχει ανθρωπιστικό σκοπό.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν σχεδόν 300 στρατιωτικές αναπτύξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μέρη κοντά στην ουδέτερη ζώνη και ότι τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα 12 χιλιομέτρων, αλλά ο ΟΗΕ, «που θα έπρεπε να είναι αμερόληπτος, δεν έκανε τίποτα και η στάση του ΟΗΕ για την Πύλα είναι απαράδεκτη».

Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει κατασκευάσει δρόμους προς Λάρνακα, Αγία Νάπα, κτίρια πανεπιστημίων και εμπορικών κέντρων στη νεκρή ζώνη, κάτι που δεν σταμάτησε ο ΟΗΕ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο δρόμος στη Πύλα πρέπει να ολοκληρωθεί και είναι για το καλό και των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι οι εργασίες κατασκευής πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι ο Μ. Γιέτζια «είναι θετικός σε αυτό».

Ισχυρίστηκε ότι μια σειρά μέτρων που φαίνεται να προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, προτείνονται για προσωπικά οφέλη «για να σύρουμε τον ‘λαό’ μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε μια διαδικασία γεμάτη παγίδες».

Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής «και ενεργεί ως να είναι η εξουσία, η Δημοκρατία και το κράτος».

Ο Τατάρ είπε ότι η μόνη προσέγγιση που πρέπει να γίνει σεβαστή είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και με συνεργασία στο φυσικό αέριο, την ενέργεια και το νερό, κατά την έκφρασή του, «για να ζήσουν και οι δύο λαοί με ειρήνη και ασφάλεια και φυσικά με αποδοχή της κυριαρχίας μας και αποδοχή του κράτους και της εξουσίας του τουρκοκυπριακού λαού».

Ικανοποιημένος ο Γέτζια

Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέτζια σε ανάρτησή του στο «X» ανέφερε πως είναι ευχαριστημένος από τις λεπτομερείς συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, σχετικά με το Κυπριακό, στις οποίες, όπως αναφέρει, επιβεβαίωσε «την ακλόνητη προσήλωση των Ηνωμένων Εθνών για ειρήνη στο νησί».

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανικό Μουσείο: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» φωνάζουν Νιγηρία και Κίνα - Η στάση της Ελλάδας

Τι συμβαίνει στον Βόλο; Μπέος κατά Προϊσταμένης Μνημείων - «Τόφαλος, τρώει 7 σοκολατάκια την ώρα, δεν χωράει από την πόρτα»

Μάργκοτ Ρόμπι: Μετά τη Φολέγανδρο επισκέφτηκε τη Σίφνο με τον σύζυγό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης