Ο Έλον Μασκ «εμπόδισε χτύπημα των Ουκρανών στον ρωσικό στόλο» επειδή φοβήθηκε πυρηνικά αντίποινα του Πούτιν

Ο Έλον Μασκ «εμπόδισε χτύπημα των Ουκρανών στον ρωσικό στόλο» επειδή φοβήθηκε πυρηνικά αντίποινα του Πούτιν

«Αν είχα δεχτεί το αίτημα του Κιέβου, τότε η SpaceX θα ήταν καθαρά συνεργός στην κλιμάκωση της σύρραξης» σχολίασε στο Χ o μεγιστάνας της τεχνολογίας - Διαψεύδει ότι απενεργοποίησε το Starlink, όπως ισχυρίζεται βιογράφος του

elon_musk
Στοιχεία για τη φερόμενη εμπλοκή του Έλον Μασκ στον πόλεμο στην Ουκρανία περιλαμβάνει μια νέα βιογραφία του μεγιστάνα της Τεχνολογίας που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου του Γουόλτερ Άιζακσον, που δημοσιεύει το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Μασκ έδωσε έντολη την περασμένη χρονιά να απενεργοποιηθεί το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink στα ανοιχτά της ακτής της Κριμαίας για να αποτρέψει μια επίθεση ουκρανικών drone εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων. Όπως αναφέρει ο βιογράφος του ιδρυτή της SpaceX, το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Μασκ ήταν να χαθεί η συνδεσιμότητα των υποβρύχιων drone του Κιέβου και να «ξεβραστούν με ασφάλεια στην ακτή».

Με σημερινές του αναρτήσεις στο Χ, ωστόσο, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας διαψεύδει ότι απενεργοποίησε το δίκτυο επικοινωνιών Starlink, επισημαίνοντας ότι ήταν ήδη ανενεργό στην περιοχή. Παραδέχεται πάντως ότι απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για την ενεργοποίηση μέσω Starlink της πρόσβασης στο Internet στην Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Κριμαίας. «Λάβαμε επείγον αίτημα κυβερνητικών αρχών για την ενεργοποίηση του Starlink μέχρι την Σεβαστούπολη. Ο προφανής στόχος ήταν η βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου που σταθμεύει» εκεί, έγραψε ο 52χρονος.

«Αν είχα δεχτεί το αίτημά τους, τότε η SpaceX θα ήταν καθαρά συνεργός σε έναν μεγάλο πόλεμο και στην κλιμάκωση της σύρραξης», δηλώνει.

musk_1

musk_2

Φόβοι για πυρηνικά αντίποινα

Σύμφωνα με τον Άιζακσον, που παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα, η αιτία πίσω από την «παρέμβαση» του Μασκ ήταν ο φόβος του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «απαντούσε» με πυρηνικά όπλα σε μια ουκρανική επίθεση στην κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας. Ο πάμπλουτος επιχειρηματίας φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι η Ουκρανία «το παρατραβούσε» με τις απειλές της να επιφέρει στο Κρεμλίνο μια «στρατηγική ήττα».

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει η Guardian, αν και στο παρελθόν υπήρξαν αναφορές για απειλές του Μασκ να διακόψει τις επικοινωνίες μέσω Starlink σε διάφορες φάσεις της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ενεργή εμπλοκή του μεγιστάνα εν μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο βιογράφος του Μασκ δεν προσδιορίζει την ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιούνταν η υποτιθέμενη επίθεση. Επισημαίνεται πάντως ότι ο Μασκ αναφερόταν σε αυτήν ως «μίνι Περλ Χάρμπορ» παρότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ενεργούσαν μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά τους ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ, ιδρυτής της Tesla, της SpaceX και σημερινός ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter) είχε αρχικά συμφωνήσει να βοηθήσει με το δίκτυο Starlinκ το Κίεβο όταν οι ουκρανικές επικοινωνίες διακόπηκαν μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Στη συνέχεια όμως, άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις όταν το Κίεβο απώθησε με επιτυχία τις ρωσικές δυνάμεις και άρχισε να αντεπιτίθεται.

«Πώς μπλέχτηκα σε αυτόν πόλεμο;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που διατύπωσε ο 52χρονος Μασκ σε συνέντευξή του με τον Άιζακσον. «Ο σκοπός της δημιουργίας του Starlinκ δεν ήταν να μπλέκεται σε πολέμους. Ήταν να επιτρέπει σε ανθρώπους να αράζουν και να βλέπουν Netflix, να κάνουν online μαθήματα και άλλες ειρηνικές δραστηριότητες, όχι να κάνουν επιθέσεις με drone», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας.

Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα του βιβλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μιχαίλο Φεντόροφ, τότε υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, φέρεται να ικέτεψε τον Μασκ να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες μέσω Starlink, αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι η Ουκρανία παρατραβούσε το σχοινί.



Ειδήσεις σήμερα


Σήμερα στην Κρήτη το τελευταίο στον 36χρονο Αντώνη που δολοφόνησαν στο Blue Horizon - Έφτασε στο νησί η σορός του

Φρίκη σε δομή ανηλίκων στη Γερμανία: 10χρονη βιάστηκε από 25χρονο εισβολέα και μετά στραγγαλίστηκε από 11χρονο!


Δασκάλα σε χριστιανικό σχολείο της Αλαμπάμα αποπλανούσε εφήβους με γυμνές φωτογραφίες της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης