Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά - Ο άνεμος δυσκολεύει τις επιχειρήσεις

Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά - Ο άνεμος δυσκολεύει τις επιχειρήσεις

Οι αντιπυρικές ζώνες φρέναραν τις φλόγες - Το πρόβλημα παραμένει νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος -  Ένα Mi8 και δυο Tractors επιχειρούν από αέρος - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

enaeria_mesa_dadia
Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν  τα πύρινα μέτωπα  στη Δαδιά, ειδικά και μετά τη βροχή που ξέσπασε στην περιοχή, νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά.

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, το βόρειο τμήμα της φωτιάς, προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, εξελίσσεται καλά, καθώς εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της.

Το βορειοανατολικό τμήμα της φωτιάς, προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο, επίσης έχει καλύτερη εικόνα, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο ανατολικό τμήμα, προς Λυκοφη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cloibbcn9rkx)


Κλείσιμο
Αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να έχει εξαπλωθεί αρκετά. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καείσας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Νωρίτερα, λόγω καιρού δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, ωστόσο λίγο μετά τις 9 το πρωί το συντονιστικό ελικόπτερο έδωσε το «οκ» για να σηκωθούν ένα Mi8 και δυο  Tractors.

Η φωτιά στις 1:30 τα ξημερώματα:

Ώρα 01:30 - Εστίες φωτιάς παντού λίγο νοτιότερα της Δαδιάς


Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης με το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται από χθες στην περιοχή. Στις 09:00 έχει σύσκεψη με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του ΠΣ, τις δασικές υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και τον Στρατό.

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός είχε δηλώσει ότι ο άνεμος στη Δαδιά είχε αλλάξει φορά και «έσπρωχνε» τη φωτιά προς τα καμένα. Εκτίμησε δε ότι αν βοηθήσει ο καιρός, τα πράγματα στο μέτωπο αυτό θα πάνε καλύτερα εντός της ημέρας.



Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη στο δάσος της Δαδιάς και για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

5649343


Οι επιχειρήσεις είχαν επικεντρωθεί από χθες αρχικά στο νοτιοδυτικό μέτωπο, αλλά μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί εκ νέου ο οικισμός της Δαδιάς, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά, προς την εθνική οδό.

5649342


Για το λόγο αυτό, κλειστή παρέμενε η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας από το ύψος του κόμβου Λαγυνών έως το ύψος του κόμβου Δαδιάς.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Επαρχιακής Οδού Λαγυνών – Δαδιάς.

εικονα_Viber_2022-07-21_16-54-12-656-1068x1423


Μάλιστα, σε κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας χθες απειλήθηκε το κέντρο διαχείρισης του φορέα της Δαδιάς μαζί με τον ξενώνα που υπάρχει στην περιοχή, αλλά οι φλόγες περιορίστηκαν λίγα μέτρα πριν το συγκεκριμένο σημείο.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο ύψος της Εθνικής Οδού, για να αναχαιτίσουν τις φλόγες, ενώ στο νοτιοδυτικό μέτωπο με αμείωτο ρυθμό εξελισσόταν χθες χωματουργικά έργα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αντιπυρικών ζωνών. Και αυτό γιατί, το νοτιοδυτικό μέτωπο βρίσκεται πριν τον πυρήνα Α1, του Δρυμού. Μέχρι στιγμής, στη Α1 Ζώνη βρίσκονται άθικτα όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών, ενώ πρόκειται για τον «σκληρό πυρήνα» του μοναδικού αυτού δάσους, για τον οποίο οι Πυροσβεστικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών», δηλαδή την προστασία του. Ήδη, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320  πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 40°C ο υδράργυρος σήμερα - Πώς θα εξελιχθεί ο καύσωνας την επόμενη εβδομάδα

Συνδικάτα καλούν να θεσπιστεί σε όλη την ΕΕ διά νόμου όριο θερμοκρασίας για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους

Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Υεμένη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης