Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις διάσπαρτες εστίες κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις διάσπαρτες εστίες κρουσμάτων

Ξάνθη: Σε καραντίνα 80 εκπαιδευτικοί, έκλεισαν 5 δημοτικά - Η κόρη τραγουδίστριας που επέστρεψε από Αγγλία, το δύο μηνών βρέφος στη Λαμία και το ζευγάρι που επέστρεψε από τη Γερμανία και έσπασε την καραντίνα στον Βόλο

koronoios-diaspora-arthro
«Συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στις υγειονομικές αρχές, καθώς παρατηρούνται στη χώρα μας διάσπαρτες εστίες κορωνοϊού

Κλειστά σχολεία στην Ξάνθη

Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ένας 46χρονος καθηγητής Αγγλικών από τον Εχίνο, που διδάσκει στο 10ο και 17ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης, αλλά και στα 15ο και 20ο δημοτικά σχολεία του Δροσερού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο εκπαιδευτικός είχε πυρετό το σαββατοκύριακο και το τεστ που έκανε, σε ιδιωτικό εργαστήριο, βγήκε θετικό. Την Τρίτη 9 Ιουνίου δεν πήγε στα μαθήματα, ενημέρωσε τους συναδέρφους του και τα σχολεία έκλεισαν. Κλειστό από την αρχή της εβδομάδας είναι και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου, καθώς ένας δάσκαλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Στον δήμο Τοπείρου έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα και έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές τους.

Η περίπτωση της Λαμίας και του δύο μηνών βρέφους

Ζεύγος Ελλήνων που επέστρεψε από τις ΗΠΑ στη Λαμία βρέθηκε θετικό στον ιό, ωστόσο αυτό που έχει ανησυχήσει περισσότερο είναι η θετική διάγνωση στον κορωνοϊό βρέφους δύο μηνών.

Η αρχή έγινε με τον 85χρονο άνδρα, την σύζυγό του, την κόρη τους και τον εγγονό τους που επέστρεψαν από την Αμερική. Αν και αρχικά στο αεροδρόμιο, τα τεστ που τους έγιναν ήταν αρνητικά, στη συνέχεια νόσησαν.

Αυτή την ώρα, ο 85χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Λαμίας. Μαζί του στη μονάδα είναι η κόρη του, σε καλύτερη κατάσταση, ενώ η γιαγιά και ο εγγονός νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Δείτε τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά από τη Θεσσαλονίκη:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ


Κλείσιμο
Η πρώτη είδηση για την οικογένεια, η οποία έμενε δίπλα από την οικογένεια του 85χρονου, ήρθε το απόγευμα της Τρίτης όταν το βρέφος των δύο μηνών, μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο της Λαμίας με συμπτώματα. Το τεστ επιβεβαίωσε τους φόβους και το βρέφος βρέθηκε θετικό.

Το κακό σενάριο είχε και συνέχεια, καθώς μετά τα μεσάνυχτα τα τεστ έδειξαν πως είναι θετικοί στον κορωνοϊό οι γονείς και το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Το άλλο παιδί είναι αρνητικό και θα υποβληθεί σε νέο τεστ.

Οι γιατροί έκριναν πως το βρέφος έπρεπε να μεταφερθεί στη Λάρισα όπου και διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, στη μονάδα παίδων μαζί με την μητέρα του. Ο πατέρας και το μεγαλύτερο παιδί δεν έχουν συμπτώματα και βρίσκονται σε καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι, μαζί με το παιδί που δεν έχει νοσήσει.

Από σήμερα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ. Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των 19 τεστ που πήρε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το πρωί της Τρίτης στην Αταλάντη από τις επαφές του 28χρονου που επέστρεψε από την Αμερική.
pn-larisa

Η φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη

Νωρίς το πρωί σήμερα, έγινε επίσης γνωστό ότι κόρη πασίγνωστης τραγουδίστριας από τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία όπου και σπουδάζει μέσω Βουλγαρίας και βρέθηκε επίσης θετική στον ιό.

Site της Θεσσαλονίκης μετέδωσαν ότι «η κοπέλα δεν είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα και αποφάσισε να κάνει πάρτι στο σπίτι της. Ωστόσο λίγο μετά το πάρτυ παρουσίασε συμπτώματα βαριάς γρίπης και το τεστ στο οποίο υπεβλήθη έδειξε ότι είναι θετική». Η οικογένεια διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγινε πάρτι ή ότι η κοπέλα έσπασε την καραντίνα.

Ακόμα μία εστία στον Βόλο - Εισαγγελική έρευνα για το ζευγάρι Ελλήνων που επέστρεψαν από τη Γερμανία

Ανησυχία έχει προκληθεί και στον Βόλο καθώς θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν στις 5 Ιουνίου μία 25χρονης και ένας 26χρονος, οι οποίοι πρόσφατα επέστρεψαν από τη Γερμανία και ήρθαν σε επαφή και την 30χρονη έγκυο Βολιώτισσα και τον σύζυγό της.

Για την εν λόγω περίπτωση η Εισαγγελλία Βόλου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, καθώς το ζευγάρι δεν τήρησε την καραντίνα 14 ημερών επιστρέφοντας από τη Γερμανία, αλλά φέρεται να επισκέφτηκε πρώτα τον Βόλο και στη συνέχεια τον γειτονικό νομό που είχε δηλώσει ότι θα περάσει την καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών.
research_covid

Η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου να ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ και τη ΓΑΔΑ την ιχνηλάτηση των επαφών του 26χρονου αθλητή και της 25χρονης φίλης του.

Η έρευνα γίνεται προς την κατεύθυνση να διαπιστωθεί ο κίνδυνος διασποράς της νόσου COVID-19 με δεδομένο ότι το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι όποιος παραβιάσει τα μέτρα ή τον νόμο που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη αυτή προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό προσώπων.

Ακόμη, γίνεται προς την κατεύθυνση να διαπιστωθεί αν από την παραβίαση των μέτρων υπήρξε μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο και μάλιστα κατά συρροή, πράξη που τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών.

Σημειώνεται ότι το ζευγάρι νοσηλεύεται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αναζητήθηκε και υποβλήθηκε σε τεστ στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών της 30χρονης μητέρας και εγκύου έξι μηνών και του συζύγου της που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό και στους γιατρούς δήλωσαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με ζευγάρι που επέστρεψε στην Ελλάδα πρόσφατα από τη Γερμανία.

Το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε ότι όταν επέστρεψε στην Αθήνα υποβλήθηκε σε τεστ που ήταν αρνητικό στον νέο ιό. Βάσει της δήλωσης που έκανε το ζευγάρι στο αεροδρόμιο έπρεπε κατευθείαν να μεταβεί στην Αετομηλίτσα Τρικάλων και να μπει σε καραντίνα.

Σημειώνεται πως στις αρχές σήμανε κόκκινος συναγερμός ο οποίος έληξε το Σάββατο, όταν από τα εννέα δείγματα που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον Βόλο από τις επαφές των δύο ζευγαριών βρέθηκε θετικό μόνο ένα, του 2χρονου παιδιού τους. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
nosokomeio

Η ανησυχία των ειδικών

Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι το ζήτημα πλέον με τυχόν νέα κρούσματα κορωνοϊού δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό. Αυτό που απασχολεί τους ειδικούς αλλά και τις υγειονομικές αρχές είναι όχι μόνο πόσοι έχουν κολλήσει, αλλά ποιοι έχουν κολλήσει. Η ταυτοποίηση των κρουσμάτων, δηλαδή το να προκύπτει με την ιχνηλάτηση ποιοι έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο του κορωνοϊού και έχουν μολυνθεί, αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας.

Μ' άλλα λόγια, σε αυτή τη φάση ο έλεγχος της επιδημίας κρίνεται από τα ταυτοποιημένα, τα μη ορφανά κρούσματα και όχι κατ' ανάγκην από τον αριθμό των θετικών στον κορωνοϊό κρουσμάτων. Για παράδειγμα, 50 επιβάτες πτήσεων θετικοί στον νέο κορωνοϊό αποτελούν πρόβλημα μεν, αλλά πιο εύκολο στη διαχείρισή του σε σχέση με ένα θετικό κρούσμα που είχε παρουσία σε μπαρ ή παρεμφερή χώρο διασκέδασης. Κι αυτό διότι, οι ιχνηλατήσεις, παρότι κομβικές, αχρηστεύονται στις περιπτώσεις του συγχρωτισμού σε μπαρ ή σε άλλους χώρους.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Δεν έχουμε αναζωπύρωση της πανδημίας» τονίζει στον ΘΕΜΑ 104,6 καθ. κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής

Θεσσαλονίκη: Η φοιτήτρια, το πάρτι και ο συναγερμός για κρούσματα κορωνοϊού

Κλείνει το «παράθυρο» για καταστήματα που δεν τηρούν τους κανόνες - Άμεσο πλέον το λουκέτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης