Κρούσματα κορωνοϊού: Γιατί ο συνωστισμός χτυπάει καμπανάκι στις αρχές

Κρούσματα κορωνοϊού: Γιατί ο συνωστισμός χτυπάει καμπανάκι στις αρχές

Οι αρχές προετοιμάζονται με ψυχραιμία καθώς ο δείκτης R0 μειώθηκε στο 0,25 - Ετοιμάζεται ο αλγόριθμος για τον ιδανικό αριθμό τεστ σε τουρίστες

sxinousa-arthrou
Ανακεφαλαίωση των «γνωστών» στοιχείων για την πανδημία Covid-19 και καταγραφή των ρίσκων κάνουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση στη χώρα μας ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού την ερχόμενη εβδομάδα.

Ζητούμενο και σε αυτή τη φάση αποτελεί η ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους. Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο υγειονομικής θωράκισης για τους τουριστικούς προορισμούς που βασίζεται σε διασυνδέσεις νοσοκομείων αναφοράς με τα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας, στην ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, της δυνατότητας ελέγχων, αλλά και αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα.

Η καλή επιδημιολογική εικόνα είναι ένα από τα... sos θέματα της ανακεφαλαίωσης που πρόκειται να αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους. Ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοϊού, ο γνωστός R0, έχει μειωθεί ελαφρά σε σχέση με τις προηγούμενες δέκα ημέρες: από 0,37 είναι στο 0,25, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί με ψυχραιμία τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες διότι σε κάθε περίπτωση ο δείκτης R0 απέχει πολύ από το 1, το όριο της επιδημίας. Αν υποτεθεί δηλαδή ότι 100 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αυτοί δεν θα μεταδώσουν σε άλλους 100 όπως όταν ο δείκτης είναι στο 1, αλλά σε άλλους 25.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό. Αυτό που απασχολεί τους ειδικούς αλλά και τις υγειονομικές αρχές είναι όχι μόνο πόσοι έχουν κολλήσει, αλλά ποιοι έχουν κολλήσει. Η ταυτοποίηση των κρουσμάτων, δηλαδή το να προκύπτει με την ιχνηλάτηση ποιοι έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο του κορωνοϊού και έχουν μολυνθεί, αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας.

Κλείσιμο
Μ' άλλα λόγια, σε αυτή τη φάση ο έλεγχος της επιδημίας κρίνεται από τα ταυτοποιημένα, τα μη ορφανά κρούσματα και όχι κατ' ανάγκην από τον αριθμό των θετικών στον κορωνοϊό κρουσμάτων. Για παράδειγμα, 50 επιβάτες πτήσεων θετικοί στον νέο κορωνοϊό αποτελούν πρόβλημα μεν, αλλά πιο εύκολο στη διαχείρισή του σε σχέση με ένα θετικό κρούσμα που είχε παρουσία σε μπαρ ή παρεμφερή χώρο διασκέδασης. Κι αυτό διότι, οι ιχνηλατήσεις, παρότι κομβικές, αχρηστεύονται στις περιπτώσεις του συγχρωτισμού σε μπαρ ή σε άλλους χώρους.

«Μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν. Αν, όμως, υπάρχουν 5 κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, κι αν δεν υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από που προέρχονται και δεν μπορούν να "στεγανοποιηθούν», τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χθες μιλώντας για τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος.

Πρόσθεσε δε πως «αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ


«Ιχνηλάτηση σε χώρο με 500 άτομα δεν υπάρχει, δεν μπορεί να γίνει. Αν προκύψει κρούσμα, δεν μπορεί να βρεθεί ο κύκλος των επαφών» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας χθες κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020, παραδεχόμενος ότι «χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είναι πλέον 200 και «οργώνουν» τη χώρα κάνοντας δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Εξήγησε μάλιστα ότι από αυτούς τους ελέγχους υπάρχει πια η καταγραφή των περιστατικών, καθώς στην πλειονότητά τους τα κρούσματα που αναφέρονται είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς – δηλαδή εντοπίστηκαν από τους ελέγχους και μόνο. Ενδεικτικό είναι ότι στην περιοχή της Ξάνθης έγιναν περισσότεροι από 3.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 29 θετικά στον κορωνοϊό άτομα.

Οι κινητές ομάδες θα φτάσουν τις 500 ως το τέλος του έτους, δίνοντας ακόμη καλύτερη εικόνα στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές για την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, θα παρέχουν και νοσηλευτική φροντίδα εκτός από τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου.

Οι τοπικές εξάρσεις

Οι τοπικές εξάρσεις της επιδημίας απασχολούν τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας που τείνουν να τις θεωρούν ως βεβαιότητα μέσα στο αβέβαιο τοπίο της πανδημίας.

Οι εστίες της Λάρισας και της Ξάνθης που καταγράφουν μικρές αναζωπυρώσεις λειτούργησαν ως πρόβα-τζενεράλε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και του λοιπού πληθυσμού, ωστόσο ουδείς εκ των αρμοδίων θα ήθελε να δει τέτοιες τοπικές εστίες σε τουριστικούς προορισμούς, και μάλιστα της νησιωτικής χώρας – ούτε και τα lockdown που πιθανόν να συνεπάγεται μια τοπική επιδημική εστία που διευρύνεται.

Το...sos θέμα σε αυτήν την περίπτωση είναι η εικόνα των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό ή άλλο υλικό στις δημόσιες δομές. Οι ελλείψεις αυτές είναι ένα από τα ζητήματα που έρχονται συχνά στο προσκήνιο επί χρόνια, αλλά ειδικά εφέτος λόγω κορωνοϊού φαίνεται ότι αποκτούν άλλη βαρύτητα. Το θέμα των ελλείψεων συζητήθηκε και από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, που είχε ως γενικό θέμα τον κορωνοϊό σε σχέση με τον τουρισμό.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη νησιωτική χώρα έχει προβλήματα, δυσλειτουργίες, κενά. Αυτά καταγράφονται από τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Στους υγειονομικούς – όπως και στους λιμενικούς- το ΕΚΑΒ κάνει εντατικά μαθήματα για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, για την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, για την εφαρμογή όλων όσων προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός κατά πόσο θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής, του τουρισμού και του κορωνοϊού επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν εμπειρία, όπως πχ οι αγροτικοί γιατροί ή νέοι γιατροί που τοποθετούνται αυτές τις ημέρες σε μικρά περιφερειακά ιατρεία των νησιών.

Το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό, ιδίως ιατρικό, έθιξε χθες και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη διάρκεια του φόρουμ των Δελφών αποκαλύπτοντας ότι αναζητούνται κίνητρα ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. «Βλέπουμε ότι οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις, στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αλλάξει αυτό, να τους δώσουμε κίνητρα» είπε ο κ. Αρκουμανέας.

Κρίσιμο θέμα αποτελεί και ο αριθμός των τεστ που θα διεξάγονται σε τουρίστες. Κατά πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής επιχειρούν να αποτυπώσουν σε έναν αλγόριθμο τον ιδανικό αριθμό των ελέγχων που θα διενεργούνται και ο οποίος θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Αυτός ο αλγόριθμος θα συνυπολογίζει τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας προέλευσης, τα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων αλλά και την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας

Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Αναμενόμενος ο εκνευρισμός του Ερντογάν - Μετά από 40 χρόνια η Ελλάδα απέκτησε ΑΟΖ

Μήνυση Χαρδαλιά στην Θεσσαλονικιά «παρουσιάστρια» που του πέταξε νερό

Τα ελληνικά ονόματα της ατζέντας Έπσταϊν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης