«Κονταίνουν» τα κτήρια στην περιοχή της Ακρόπολης

«Κονταίνουν» τα κτήρια στην περιοχή της Ακρόπολης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ρίχνει στα 21 μέτρα το ύψος των κτηρίων στην Ακρόπολη και στα 27 μέτρα στην Συγγρού

ktiria_main01
Στα 21 μέτρα ρίχνει το ύψος των κτηρίων στην Ακρόπολη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Χωροταξίας κ. Δημήτρη Οικονόμου. Σχετική εισήγηση του Υπουργείου κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) -που συνεδριάζει σήμερα- για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στα ύψη των κτηρίων.

Τα 21 μέτρα μειώνουν κατά τρεις ορόφους το ύψος των κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης, με εξαίρεση μόνο την ζώνη στην περιοχή της Συγγρού που και πάλι μειώνεται στα 27 μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτήρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα. Πρόσφατα, το δρόμο για τα 21 μέτρα έδειξε με απόφασή του και το ΣτΕ.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, θα διαμορφωθεί άμεσα σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του, με στόχο να έχει εκδοθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Κλείσιμο
Αυτό σύμφωνα με το ΥΠΕΝ θα επιτρέψει την έναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή, που έχει ανασταλεί αλλά με όρους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της Ακρόπολης. Διευκρινίζεται ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια. Η απόφαση επίσης, υπερκαλύπτει το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα αρχίσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα, θα ακολουθήσουν και άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, όπως:

· έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη,

· διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και

· προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

Να τονισθεί ότι σήμερα συνεδριάζει το ΚΕΣΥΠΟΘΑ για να γνωμοδοτήσει για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ύψη των κτηρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, στην οποία είχε επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών πέρυσι. Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας, των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικοδομικές άδειες που είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την απόφαση ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι με τη σημερινή απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, η κυβέρνηση προστατεύειτο ιερό μνημείο. «Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης, εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, αποφασίστηκε η την καθαίρεση δύο ορόφων από το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρούσμα με νόσο Καβασάκι στο Ιπποκράτειο - Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Στη Βρετανία ο κορωνοϊός σκοτώνει «2-3 φορές περισσότερο» όσους ανήκουν σε μειονότητες

Πώς «αγκιστρώνεται» ο κορωνοϊός - Πόσες ημέρες πρέπει να διαρκεί η καραντίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης