Εκδήλωση για τη Marfin: «Όχι» από Τσίπρα στην κοινή παρουσία για την τιμητική πλακέτα

Εκδήλωση για τη Marfin: «Όχι» από Τσίπρα στην κοινή παρουσία για την τιμητική πλακέτα

«Θα είμαι το Σάββατο στη Marfin» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μετά το κάλεσμα Μητσοτάκη στον πολιτικό κόσμο να συμμετάσχει στη «συμβολική πράξη ενότητας» - Παρούσα και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Κατάθεση στεφάνου κατά μόνας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

MARFIN-BANK-ARTHROU
Με απόσταση μιας ημέρας από το δημόσιο προσκλητήριο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς τοποθετήθηκαν χθες με τη σειρά τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με τις προθέσεις τους ενόψει της τελετής των αποκαλυπτηρίων πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Marfin το ερχόμενο Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να συμπλεύσουν στην ολότητά τους.

Παρότι ο Πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τον πολιτικό κόσμο για την επικείμενη εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων φέτος από τα τραγικά γεγονότα, όταν από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το περιβάλλον, ανακοίνωσε προχθές πως «τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μία ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη. Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια!», χρειάστηκαν κάποιες ώρες έκτοτε για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να αποκρυσταλλώσουν τελικά τη στάση τους.



«Πράξη ενότητας»

Στο ενδιάμεσο, «προσκαλώ τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παρευρεθούν» ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον πολιτικό κόσμο ανοιχτά να αφήσει πίσω «την εποχή του διχασμού και της βίας με μια συμβολική αλλά και αυτονόητη πράξη ενότητας». Το ίδιο μήνυμα ενότητας απέπνεε, άλλωστε, και η παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ανήμερα της θλιβερής επετείου στα κοινωνικά δίκτυα. «Δέκα χρόνια από την τραγωδία της #marfin. Τρείς ανθρώπινες ζωές θυσία στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Τιμούμε τη μνήμη τους και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να παρευρεθεί στην τελετή του Σαββάτου, ενισχύοντας και με την αυτοπρόσωπη παρουσία της τον υψηλό πολιτικό συμβολισμό.

Με αυτά τα δεδομένα, παρουσίες και απουσίες από πλευράς του πολιτικού κόσμου αποτυπώθηκαν χθες σε ένα ντόμινο ανακοινώσεων των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, αρχής γενομένης από το ΚΚΕ.

Κλείσιμο


«Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων και θα καταθέσει στεφάνι εκεί που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 10.30πμ, στις 9 Μαΐου 2020», δηλαδή νωρίτερα από την προγραμματισμένη τελετή, γνωστοποίησε πρώτος από πλευράς της αντιπολίτευσης ο Περισσός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της MARFIN, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο».

Παρούσα η Γεννηματά


Το παρών και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής θα δώσει στην τελετή και το Κίνημα Αλλαγής, όπως ανακοίνωσε χθες η ίδια, η Πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά. «Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες» ανέφερε χθες η κ. Γεννηματά, η οποία είχε τοποθετηθεί για το θέμα αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής. «Δέκα χρόνια μετά χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση» είχε σχολιάσει στη συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Στον αντίποδα, να απέχει από κάθε σχετική αναφορά από το βήμα της Βουλής επέλεξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιλέγει μια μεσοβέζικη λύση απέναντι στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

«Χρυσή» τομή

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Κουμουνδούρου, γίνεται γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει την μνήμη των νεκρών της Marfin με κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης, στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να απέχει από την τελετή των αποκαλυπτηρίων. Η άρνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το παρών στην επίσημη τελετή συνοδεύεται από βολές της Κουμουνδούρου, η οποία επισημαίνει ότι «ούτε ότι οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά» παρά το γεγονός ότι καμία σχετική πρωτοβουλία δεν αναδείχθηκε επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση, «η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ακόμη να έχει γίνει σαφής η σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην τελετή κατάθεσης στεφάνου εκ μέρους της.

Την ίδια ώρα, η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάθεση στεφάνου κατά μόνας (στη γραμμή δηλαδή ΚΚΕ), παρότι καθυστέρησε, επιχειρεί να διασκεδάσει κατά κάποιο τρόπο τις εντυπώσεις μετά την απόφαση της Κουμουνδούρου να απορρίψει την δημόσια πρόσκληση του Πρωθυπουργού, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης για το δεύτερο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα στη χώρα, σε μια περίοδο που η ψυχική απόσταση που χωρίζει ακόμη και σταθερούς ψηφοφόρους του κόμματος από τις επιλογές της ηγεσίας φαντάζει χαοτική σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τέλος, εντός της ημέρας θα αποφασίσει για τη στάση του απέναντι στην τελετή και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, προχωρώντας, κατά πληροφορίες, σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Καραμανλής: Έρχεται απόφαση για αύξηση του αριθμού επιβατών στα ταξί


Νέα δημοσκόπηση: Στις 22,5 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στον Τσαβούσογλου για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης