ΣτΕ: Δυο αποφάσεις «έκοψαν» ορόφους στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο στου Μακρυγιάννη

ΣτΕ: Δυο αποφάσεις «έκοψαν» ορόφους στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο στου Μακρυγιάννη

Στόχος των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο

ste_1
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της «έκοψε» ορόφους στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο στην περιοχή του Μακρυγιάννη, μετά από αιτήσεις ακύρωσης κατοίκων της περιοχής.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 706/2020 απόφασή της απέρριψε αίτηση ακυρώσεως κατά αποφάσεως της υπουργού Πολιτισμού με την οποία ανακλήθηκε απόφαση της ίδιας υπουργού, που είχε εγκριθεί κατά τον αρχαιολογικό νόμο η ανέγερση 9ώροφου κτιρίου-ξενοδοχείου με 3 υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση (παρόδου Συγγρού 34), στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη δεύτερη απόφασή της (705/2020) απέρριψε αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

Με την προσβαλλομένη εν λόγω υπουργική απόφαση, όπως αναφέρει το ΣτΕ, επιδιώκεται να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου η διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και στη συνέχεια να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της.

Πρόεδρος και στις δύο σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ που εξέδωσαν τις υπ΄ αριθμ. 705 και 706/2020 αποφάσεις ήταν η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Αραβάνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο του Συνηγόρου του Καταναλωτή δύο e-shops που δεν παρέδωσαν ποτέ τα προϊόντα

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου - Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν

Επίσκεψη Τσιάρα σε Πρωτοδικείο: Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα στη Δικαιοσύνη, τα μέτρα τηρήθηκαν  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης