Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δηλώνει «παρών» παρά τις δύσκολες συνθήκες

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δηλώνει «παρών» παρά τις δύσκολες συνθήκες

Δείτε το πρόγραμμα και τις ελληνικές και ξένες ομάδες που θα συμμετάσχουν

Xoros__Kalamata
Για πρώτη φορά Αύγουστο – παραδοσιακά ο μήνας του ήταν ο Ιούλιος -, μόνον σε ανοιχτούς χώρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις οδηγίες υγιεινής και με 21 συνολικά ελληνικές και ξένες συμμετοχές, θα διεξαχθεί το φετινό 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ο  κορυφαίος αυτός εγχώριος θεσμός στον τομέα των παραστατικών τεχνών κατάφερε, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των τελευταίων μηνών, να προσαρμόσει το πρόγραμμά του το οποίο και θα παρουσιάσει από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο Κάστρου, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης κι έναν ακόμη ανοιχτό χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, διατηρώντας την αισιοδοξία, την υπομονή και την επιμονή μας, εξετάσαμε κάθε τρόπο για να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ, αλλάζοντας, φυσικά, πάρα πολλά από τον αρχικό του σχεδιασμό» επεσήμανε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίνα Καπετανέα, στην σημερινή, διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, και πρόσθεσε πως «η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οδήγησαν στο πλέον θετικό αποτέλεσμα».

Την βαθιά ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα δώσει και φέτος το παρών εξέφρασε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη: «Είναι πολύ σημαντικό που το καλοκαίρι του 2020, μετά από την πανδημία και το lockdown που ζήσαμε όλοι, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα είναι ξανά παρόν, για να στολίσει και το φετινό καλοκαίρι. Ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς, που ξεκίνησε από την ελληνική περιφέρεια για να καθιερωθεί ως ένας πραγματικά διεθνής θεσμός. Αυτό οφείλεται στη συστηματική δουλειά πολλών ετών, στα πρόσωπα που κατά καιρούς στελέχωσαν το Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα η Καλαμάτα, εξαιτίας του χορού, να θεωρείται ένας πολύ σημαντικός προορισμός. Ένας προορισμός πολιτιστικός, συγχρόνως, όμως, και εξαιτίας του Φεστιβάλ, και τουριστικός» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια. 

Xoroos__Kalamata2
Οι παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ καλύπτουν ένα ευρύτατο χορευτικό φάσμα, από τον σύγχρονο χορό και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα - Οι σημαντικές συμμετοχές

Οι φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας αλλά και την ανάγκη να αφουγκραστούμε τον εσωτερικό μας ρυθμού. Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί αλλά και καλλιτέχνες με μακρά και σημαντική πορεία στο σύγχρονο χορό θα παρουσιάσουν το έργο τους στους ανοιχτούς χώρους της πόλης και θα μοιραστούν με το κοινό την προσδοκία για αλλαγή, για ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, για αναθεώρηση της σχέση μας με τη μητέρα Φύση, με τον Εαυτό και με τον Άλλο, αλλιώς το ανθρώπινο σώμα, αδιαχώριστο από το ανθρώπινο πνεύμα, θα βρίσκεται πάντα σε κρίση και θα νοσεί. Ο χορός, όπως και όλες οι τέχνες, μάς προτείνει έναν άλλο δρόμο.

Κλείσιμο
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις 10 ελληνικών και 11 ξένων χορευτικών ομάδων εκ των οποίων οι επτά θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας. Οι προτάσεις τους καλύπτουν ένα ευρύτατο χορευτικό φάσμα, από τον σύγχρονο χορό και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο. Ανάμεσα στις συμμετοχές και τις παραστάσεις του προγράμματος ξεχωρίζουν ο Wim Vandekeybus με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο έργο τους TRACES, ο Israel Galván με το σόλο του Revolution Without Music και οι Peeping Tom επίσης με το τελευταίο τους έργο Diptych, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι ελληνικές συμμετοχές με το KAOS της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón Dance Company, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα ΤΑΜΑΤΑ του Φώτη Νικολάου και την παράσταση ὕλη των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη), σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Μία επίσης σημαντική πτυχή της φετινής διοργάνωσης αποτελεί το δυνατό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει διοργάνωση σεμιναρίων χορού για επαγγελματίες αλλά και για όλους όσους αγαπούν τον χορό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες, από παιδιά ηλικίας πέντε ετών έως ενήλικες άνω των 70 ετών.

Στα επαγγελματικά σεμινάρια, το Φεστιβάλ επιδιώκει σταθερά να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, ένα δεκαήμερο «σχολείο», με εντατική καθημερινή εξάσκηση, όπου μαθήματα και παρακολούθηση παραστάσεων αποτελούν μια ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία. Yπό το γενικό τίτλο Electric Matter, το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλεί τους συμμετέχοντες να εργαστούν πάνω σε νέες και ανεξερεύνητες δυνατότητες των ερμηνευτικών τους μέσων με στόχο την ενδυνάμωση της σκηνικής τους παρουσίας. Οι σπουδαστές, εκτός από τα μαθήματα κίνησης και χοροθεάτρου από διακεκριμένους καθηγητές, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δίωρη διάλεξη με τίτλο Risk and Uncertainty: Fundamental Aspects of Human Development, κατά την οποία ο Jozef Fruček, προσκεκλημένος καθηγητής, θα μιλήσει για τον ρόλο της αβεβαιότητας στη δημιουργική διαδικασία, στην έρευνα και την καθημερινή εξάσκηση.

Εξάλλου, από το 2018 η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ έθεσε ως βασικό στόχο την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις του δίνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών. Έτσι λοιπόν συνεχίστηκε, για δεύτερη χρονιά φέτος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Keep Dancing το οποίο φιλοδοξεί να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό περιεχόμενο αναδεικνύοντας, παράλληλα, τα νέα ταλέντα της ευρύτερης περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ποιος είναι ο μεγιστάνας εργοστασιάρχης κρεάτων που «έσπειρε» τον κορωνοϊό ξανά στη Γερμανία

Παλαιστινιακό: Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε αριθμούς

28 μετανάστες διασώθηκαν από το Sea Watch στην Ιταλία και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης