Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Το 2023 θα ολοκληρωθούν τα έργα ύψους 3.700.000

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Το 2023 θα ολοκληρωθούν τα έργα ύψους 3.700.000

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Καβάλα

αρχσιολογικος_χωρος_Φιλιππων
Στο ποσό των 3.700.000 ευρώ ανέρχεται το ύψος του κόστους των έργων που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων τον οποίο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Τα έργα, όπως διαπιστώθηκε, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, οι αλλαγές θα φανούν από τον Σεπτέμβριο ενώ η ολοκλήρωσή τους αναμένεται το 2023.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον βορειοελλαδικό χώρο. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτελούν δύο πολύ σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων, το 2023, ο αρχαιολογικός χώρος θα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στον επισκέπτη του. Καθημερινά πρέπει η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου να αλλάζει» δήλωσε με νόημα η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε: «Η ανάδειξη των μνημείων ταυτίζεται με το συμφέρον της περιοχής. Σήμερα έχομε όλες τις προϋποθέσεις για να επιταχυνθούν τα έργα. Η βασική οδηγία που δίνουμε στις υπηρεσίες είναι ο ρυθμός να εντατικοποιηθεί, να αναπτυχθούν τα εργοτάξια, να εκμεταλλευτούμε πλήρως την καλοκαιρία των μηνών που ακολουθούν, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβρη, ώστε να απασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι στα έργα και να κινηθούν με ταχύτερο τρόπο στην αγορά τα χρήματα που αφορούν σε διαφόρων ειδών προμήθειες. Συγχρόνως με την επιτάχυνση των έργων θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός».

Μενδωνη__Καβαλα
Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων το Σαββατοκύριακο
Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι ήδη από τον Σεπτέμβρη ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλίππων θα παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες. «Οι Φίλιπποι, το Φρούριο, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας αποτελούν αναπτυξιακούς πόρους όχι μόνο για το νομό, αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Μπορούν και πρέπει να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, στο  πλαίσιο των  ευρύτερων πολιτιστικών διαδρομών της Βόρειας Ελλάδας, είναι από μόνος του ένας σημαντικότατος πόλος έλξης επισκεπτών, από όλο τον κόσμο. Η πολιτιστική διαδρομή Αμφίπολη, Καβάλα, Φίλιπποι, Θάσος με την αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων, αλλά και του Φεστιβάλ μπορούν να δημιουργήσουν εξωτερικές οικονομίες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Το ΥΤΠΟΑ αντιμετωπίζει συνολικά το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας της  Ανατολικής Μακεδονίας και τους αρχαιολογικούς χώρους της σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες τους, ώστε  ο επισκέπτης να αποκομίζει πλούσια εμπειρία  και να θέλει να επιστρέψει. Είναι απόλυτη ανάγκη οι χώροι αυτοί να  αποτελέσουν προορισμούς για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε η τουριστική περίοδος να επεκταθεί πέραν των θερινών μηνών. Η Καβάλα έχει όλα τα στοιχεία εκείνα, τα οποία συνηγορούν σε κάτι τέτοιο»

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτελούν δύο πολύ σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων ο αρχαιολογικός χώρος θα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το πρώτο έργο, «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», έχει προϋπολογισμό ένταξης 2.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Βασικός στόχος του έργου είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία έτεμνε βιαίως τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η ενοποίηση του αρχαίου οδικού μνημείου ανάμεσα στα ανασκαμμένα μνημεία. Το δεύτερο έργο είναι η «Αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄, με συμπλήρωση τμημάτων της ανωδομής και στερέωση των ερειπίων της». Ο προϋπολογισμός ένταξης είναι ύψους 1.400.000 ευρώ. 

Να θυμίσουμε επίσης πως το 2014, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε στην ΟΥΝΕΣΚΟ φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 2016 αποφασίστηκε η εγγραφή του, ως 18ου ελληνικού μνημείου.

Ειδήσεις σήμερα:

Απολογία ψευτογιατρού: Δήλωσε εμπειρικός βοτανολόγος, ζήτησε συγγνώμη και αρνήθηκε τις κατηγορίες

Ηχητικό ντοκουμέντο: Η συνομιλία Μιωνή-Παππά που κατατέθηκε στη Βουλή

Γιαγιά ετών 62 καταδικάστηκε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας της 6χρονης εγγονής της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης