Παλαιστινιακό: Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε αριθμούς

Παλαιστινιακό: Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε αριθμούς

Ο πληθυσμός, οι ζώνες και η οικονομία της Δυτικής Όχθης

palaistini
Η Δυτική Οχθη είναι παλαιστινιακό έδαφος το οποίο καταλήφθηκε το 1967, κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών, από το Ισραήλ, το οποίο προτίθεται τώρα να προσαρτήσει τμήματά της. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική της για να εφαρμόσει αμερικανικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση αυτή.

Πληθυσμός

Η Δυτική Οχθη βρίσκεται ανατολικά του Ισραήλ και δυτικά της Ιορδανίας και έχει έκταση 5.655 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στην Δυτική Οχθη, όπου κατοικούν παράλληλα 450.000 ισραηλινοί έποικοι, κάτοικοι παράνομων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εβραϊκών οικισμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής Οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα», ο αριθμός των μονάδων εγκατάστασης στους εβραϊκούς οικισμούς σχεδόν διπλασιάσθηκε (+90%) από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμου υποστηρικτή του Ισραήλ, στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η πλειονότητα των 130 περίπου εβραϊκών οικισμών σχηματίζουν ένα είδος κορδονιού και ενώνονται μεταξύ τους οδικώς μέσα από ζώνες που τελούν υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.

Περίπου 10.000 από τους 450.000 εβραίους εποίκους που είναι εγκατεστημένοι στην Δυτική Οχθη ζουν στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εκεί ζουν και 65.000 Παλαιστίνιοι, με την περίληψη της πόλης της Ιεριχούς (20.000 κάτοικοι), σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού B'Tselem.

Ζώνες

Βάσει των συμφωνιών του Οσλο, που υπογράφηκαν στην δεκαετία του 1990 μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η Δυτική Οχθη είναι χωρισμένη σε τρεις τομείς: A,B,C. Η ζώνη C βρίσκεται υπό αποκλειστικό ισραηλινό έλεγχο και αποτελεί το 60% περίπου του εδάφους.

Κλείσιμο
Οι οικισμοί της κοιλάδας του Ιορδάνη - έκταση καλλιεργημένων εδαφών που αποτελούν το 30% της έκτασης της Δυτικής Οχθης - που το Ισραήλ θέλει να προσαρτήσει, βρίσκονται σε αυτήν την ζώνη C.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί τις εξουσίες της επί του 40% των υπολοίπων εδαφών της Δυτικής Οχθης που αποτελείται κυρίως από αστικά κέντρα.

Οικονομία

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό της φτώχειας στην Δυτική Οχθη τοποθετείται στο 14%. Η ανεργία βρισκόταν στο 16% το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Συντονιστή των Ηνωμένων εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή (UNSCO).

Περί τους 120.000 Παλαιστινίους εργάζονταν καθημερινά στο Ισραήλ ή στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης πριν από την πανδημία Covid-19.

Η μέση ημερήσια αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα της Δυτικής Οχθης είναι περί τα 118 σεκέλ (30,5 ευρώ), έναντι 237,5 σεκέλ (61,4 ευρώ) στο Ισραήλ και στους εβραϊκούς οικισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του UNSCO.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή ο μικρούλης Τίο που γεννήθηκε ένα κιλό εν μέσω πανδημίας

Τι λένε τα διεθνή MME για το προσφυγικό

Εντυπωσιακή τούμπα για τον Μάικ Πένς - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης