Το καθημερινό αποτύπωμα μιας Έξυπνης Περιφέρειας

central-hackathon

Με αφορμή έναν μαραθώνιο παραγωγής νέων ιδεών - πρόκειται για τον Central Hackathon, τον πρώτο περιφερειακό διαγωνισμό hackathon, που θα γίνει στις 11, 12 & 13 Μαΐου στη Λαμία, με θέμα την δημιουργία πιλοτικών εφαρμογών (Apps & Web solutions) για τη Δημόσια Διοίκηση και τις Έξυπνες Πόλεις- ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης απαντά σε 3 ερωτήσεις μας για τις πρωτοβουλίες για μια Έξυπνη Περιφέρεια

To Central Hackathon, ο πρώτος περιφερειακός διαγωνισμός hackathon, έρχεται στις 11, 12 & 13 Μαΐου στη Λαμία, με θέμα την δημιουργία πιλοτικών εφαρμογών (Apps & Web solutions) για τη Δημόσια Διοίκηση και τις Έξυπνες Πόλεις. Δικαίωμα συμμετοχής έχει οποιοσδήποτε με νέες ιδέες, την ενέργεια και την επιστημονική επάρκεια να αναπτύξει μία καινούρια εφαρμογή.

Οι ευρύτερες θεματικές κατηγορίες πάνω στις οποίες οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν την ιδέα τους: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Έξυπνες Πόλεις, Τουρισμός, Περιβάλλον, Αγροδιατροφή.

Ένας μαραθώνιος για νέες ιδέες που κινείται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ηγεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Όπως λέει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας από ιδέες. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί το Κέντρο για την Περιφερειακή και Τοπική Καινοτομία – Open, όπου κάθε καινοτόμα, έξυπνη και δημιουργική ιδέα μπορεί να βρει στέγη και εφαρμογή. Προς αυτή την κατεύθυνση επίσης, κινείται ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το Central Hackathon που θα διεξαχθεί στην Λαμία το τριήμερο 11-13 Μαΐου και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας. Ομάδες φοιτητών, προγραμματιστών και ανθρώπων της τεχνολογίας θα διαγωνιστούν σε ένα μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών για έξυπνες περιφέρειες και πόλεις. Η ομάδα που θα κερδίσει την πρώτη θέση θα έχει την ευκαιρία να θέσει σε άμεση εφαρμογή την ιδέα της μέσω των δομών της Περιφέρειας».

Και αυτό το «περιεχόμενο» αυτού του βραβείου έχει μια ξεχωριστή σημασία και αξία καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης σχέσης που καλλιεργεί το πρόγραμμα «Έξυπνη Περιφέρεια» που εφαρμόζει η πολιτική διοίκηση Μπακογιάννη.


central-hackathon-1

Για όλα αυτά, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης απαντά σε 3 ερωτήσεις.


Το πρώτο (γενικό) ερώτημα: Πώς μια Περιφέρεια – οργανικό μέρος του συγκεντρωτικού ελληνικού κράτους- μπορεί και να προχωρήσει στον αναγκαίο Ψηφιακό Μετασχηματισμό αλλά και να υπερασπίσει την αυτονομία των επιλογών της προς όφελος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των πολιτών.
Καλή ερώτηση. Σαν να λέμε μια «έξυπνη» περιφέρεια» σε ένα «χαζό» κράτος…γίνονται αυτά; Είναι για να συμφωνήσουμε τουλάχιστον οξύμωρο. Πόσο μάλλον που δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια σκουριασμένη γραφειοκρατία, η οποία είναι πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά και με διαχρονικά παγιωμένες νοοτροπίες. Τι χρειάζεται λοιπόν; Ολοκληρωμένο σχέδιο, ξεκάθαρή στοχοθεσία και ομαδική δουλειά. Μια συμμαχία, με άλλα λόγια, αιρετών και στελεχών την διοίκησης, η οποία δεν θα λειτουργεί επικοινωνιακά παρουσιάζοντας μεγαλεπήβολα στρατηγικά masterplan, αλλά θα δουλεύει για να πετύχει μια αλυσίδα από μικρές νίκες, οι οποίες όλες μαζί – από κάτω προς τα πάνω – θα συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. Α! Και να το πάρεις απόφαση πως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένεις τίποτα από το κεντρικό κράτος. Παράδειγμα, η Περιφέρειά μας εδώ και δυόμιση χρόνια κάνει χρήση της ψηφιακής υπογραφής, ενώ εδώ και δύο χρόνια κάνει χρήση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων. Πρόσφατα σχετικά, ψηφίστηκε ένας νόμος που καθιστά υποχρεωτικά και τα δύο στο δημόσιο, μέχρι το τέλος του 2018. Με το καλό. Εμείς, εν τω μεταξύ, έχουμε ήδη προχωρήσει και σε αλλά. Για παράδειγμα καταστήσαμε τον προϋπολογισμό μας διαθέσιμο on-line, "ζωντανά". Και δε σταματάμε εδώ. Ετοιμάζουμε το Ανοιχτό Ψηφιακό Συμβούλιο και τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων στην Περιφέρεια.

Τι σημαίνει πρακτικά για ένα πολίτη σε ένα χωριό της Εύβοιας ή σε μια κωμόπολη της Φθιώτιδας το σχέδιο «Έξυπνη Περιφέρεια».
Κοιτάξτε, η λογική μας από την πρώτη στιγμή ήταν απλή. Να προσαρμοζόμαστε στα ουσιαστικά “θέλω” των πολιτών. Γιατί η πιο κλασσική παγίδα, στην οποία πέφτουν αρκετοί που ασχολούνται με την λεγόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι να προσαρμόζεται η τεχνολογία στη γραφειοκρατία. Αντίθετα, αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύουμε είναι να καθιστούμε την τεχνολογία πολιορκητικό κριό, για να γκρεμίσουμε τα τείχη μεταξύ δημοσίου και πολίτη. Με απλά λόγια, λοιπόν, ο πολίτης να μη χρειάζεται να πάει στη Χαλκίδα ή τη Λαμία, μιας και χρησιμοποιήσατε την Εύβοια και τη Φθιώτιδα αντίστοιχα, για να εξυπηρετηθεί. Μερικά παραδείγματα: Ένας εργολήπτης από την Κάρυστο ας πούμε, δεν χρειάζεται να πάει στο διοικητήριο της ΠΕ Εύβοιας στη Χαλκίδα, να πάρει την επιταγή του από την υπηρεσία μας και στη συνέχεια να πάει στην τράπεζα για να πληρωθεί. Αντ’ αυτού, βρίσκει τα χρήματα στον λογαριασμό του. Ένας κτηνοτρόφος που εκμεταλλεύεται βοσκήσιμες εκτάσεις στον Δομοκό, μπορεί να μάθει το μίσθωμα που πρέπει να πληρώσει, χωρίς να έρθει στις υπηρεσίες μας στην ΠΕ Φθιώτιδας, συμπληρώνοντας μόνο το όνομα και το ΑΦΜ του σε μία από τις εφαρμογές μας. Ο επαγγελματίας που βρίσκεται στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας και θέλει να ανανεώσει την επαγγελματική του άδεια οδήγησης, μπορεί εύκολα να μπει στην ιστοσελίδα μας και αναζητώντας στην εφαρμογή “Η Στερεά για τον Πολίτη” την ανάλογη διαδικασία, ανάμεσα σε 360 περίπου καταγεγραμμένες διαδικασίες, βρίσκει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί 2 και 3 φορές στην έδρα της Π.Ε Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία του. Ο προμηθευτής από το Δίστομο, στη Βοιωτία, αντί να προσπαθεί τηλεφωνικά να μάθει από τις υπηρεσίες πότε θα μπουν ηλεκτρονικά πλέον, τα χρήματα στο λογαριασμό του, μπορεί με εγγραφή σε μια ειδική εφαρμογή, να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα τιμολόγιά του και πότε θα πληρωθούν, ώστε να μπορεί να κάνει προγραμματισμό. Και όλα αυτά, γρήγορα και εύκολα.

Τι αντίκτυπο έχει η υλοποίηση του σχεδίου «Έξυπνη Περιφέρεια» στην αγορά και την οικονομία σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο; Επιπλέον, ποιο είναι το καταγεγραμμένο κοινωνικό αποτύπωμα της;
Το κοινωνικό αποτύπωμα της έξυπνης περιφέρειας ανιχνεύεται σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, το πιο προφανές: η «Έξυπνη Περιφέρεια» αποτελεί μία μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού, με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες της Στερεάς και στόχο την αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους. Έτσι λοιπόν, προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών εκεί που δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με το δημόσιο, το οποίο δεν πληρώνει ποτέ ή στην καλύτερη αργεί να πληρώσει, σήμερα μαζί μας συνεργάζονται πολύ καλύτερα. Αντίστοιχα αγανακτισμένοι πολίτες που πήγαιναν από υπηρεσία σε υπηρεσία και από γραφείο σε γραφείο για να εξυπηρετηθούν, σήμερα κάνουν τη δουλειά τους στο μισό χρόνο. Μιλάμε για ένα νέο θεσμικό υπόδειγμα διοίκησης που μεταξύ των άλλων συμβάλει και ενεργά στην διαφάνεια, όπως και στη καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δεύτερον: αυτό το ευρύ δίκτυο εφαρμογών που συνθέτουν την «Έξυπνη Περιφέρεια», καλωσορίζει οποιαδήποτε νέα και καινοτόμα ιδέα. Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας από ιδέες. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί το Κέντρο για την Περιφερειακή και Τοπική Καινοτομία – Open, όπου κάθε καινοτόμα, έξυπνη και δημιουργική ιδέα μπορεί να βρει στέγη και εφαρμογή.

Προς αυτή την κατεύθυνση επίσης, κινείται ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το Central Hackathon που θα διεξαχθεί στην Λαμία το τριήμερο 11-13 Μαΐου και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας. Ομάδες φοιτητών, προγραμματιστών και ανθρώπων της τεχνολογίας θα διαγωνιστούν σε ένα μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών για έξυπνες περιφέρειες και πόλεις. Η ομάδα που θα κερδίσει την πρώτη θέση θα έχει την ευκαιρία να θέσει σε άμεση εφαρμογή την ιδέα της μέσω των δομών της Περιφέρειας. Τρίτον: ο εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών μας που προκύπτει από τις εφαρμογές της «Έξυπνης Περιφέρειας», εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε για νοικοκύρεμα των οικονομικών μας. Έτσι εξοικονομούμε πόρους που αναδιανέμονται σε νέες δράσεις μας, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προώθησης του τουρισμού. Για παράδειγμα, τρέξαμε, μεταξύ των άλλων, το πρόγραμμα “Διατροφή” προσφέροντας υγιεινά γεύματα στα παιδιά μέσα στα σχολεία ή ενισχύσαμε οικονομικά, πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητες μας, τις δομές υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Τώρα ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε με την συντήρηση όλων μας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τους αδύναμους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

grevena-meli

Δύο μαθηματικοί με την βοήθεια των στελεχών ενός δημιουργικού γραφείου έβαλαν την τέχνη, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το μεράκι τους και έφτιαξαν ένα μοναδικό προϊόν όπου το γυάλινο βάζο με το μέλι βρήκε φιλοξενία σε μια ιδιαίτερη ξύλινη συσκευασία

2-tainies

Φεστιβαλικές και οι δύο. Βραβευμένες και οι δύο. Από το Φεστιβάλ Καννών και οι δύο. Μια για την έναρξη, η άλλη για την λήξη του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φιλμ Κλέφτες καταστημάτωντου 56χρονου Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Χρυσός Φοίνικας) και το φιλμ Κορίτσι του 27χρονου Βέλγου σκηνοθέτη Λουκάς Ντοντ (τέσσερα μεγάλα βραβεία -σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» )

koureioistagram

Αν κανείς επιχειρήσει μια βόλτα με οδηγό το ψαχτήρι του Instagram θα βρει γρήγορα ακόμη και τον κουρέα της αρεσκείας του καθώς τα video του «δευτερόλεπτου» δουλεύουν καλά και στέλνουν κόσμο στις πολυθρόνες των νέο-μπαρμπέρικων

fonea-ton-giganton

Μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικά στοιχεία και τεκμήρια για την περιοχή του Ταύρου, παρουσιάζονται από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς σε δύο συναντήσεις πολιτιστικών περιπάτων

sete

Γιατί φέτος το συνέδριο του ΣΕΤΕ μιλάει για τεχνολογία, startups και ψηφιακό μετασχηματισμό;

fintech

Το πρόγραμμα be finnovative, μετά από δύο κύκλους επιχειρηματικής επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στον αναπτυσσόμενο κλάδο των χρηματοτοοικονομικών τεχνολογιών (Fintech) και με 15 ομάδες να το έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς, εισέρχεται στην τρίτη χρονιά

iotpeiraios

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο, «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πολεις, IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» (Digital Culture, Smart Cities, IoT and Advanced Digital Technologies) οργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς