Η κυρία Βάσω από την Καληράχη Γρεβενών

Η κυρία Βάσω από την Καληράχη Γρεβενών

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

lev01
Η επιχειρηματικότητα –όποιο επιθετικό προσδιορισμό και αν της δώσεις- αλλά και γενικότερα, η διάθεση για δημιουργία δεν έχει όρια ούτε ως προς το φύλο και την ηλικία, ούτε πολύ περισσότερο ως προς τον τόπο. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε ένα υπόγειο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στη μακρινή από την πρωτεύουσα Καληράχη, ένα ορεινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στη Δυτική Μακεδονία. Εκεί, σε υψόμετρο 880 μέτρων και σε μια έκταση 110 στρεμμάτων η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη φάρμα, μια φάρμα αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στη λεβάντα. Το όνομα της φάρμας, Λεβανθός, από όπου μας έρχεται «το εκλεκτό αιθέριο έλαιο της λεβάντας και χάρη σε αυτό δημιουργούμε για εσάς μοναδικά προϊόντα διατροφής και περιποίησης». Σήμερα, η δημιουργική εργασία της κας Βούζα- Κυρατζή έχει φέρει στην αγορά 9 προϊόντα.
lev02

Τις σχετικές συστάσεις είχε την καλοσύνη να κάνει ο σχεδιαστής Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος. Αλλωστε, σε εκείνον προσέτρεξε η αγαπητή κυρία Βάσω, η παραγωγός. Το κείμενο που ακολουθεί είναι δικό του και αποτελεί μια αφήγηση της συνάντησης του Στέλιου με την κα Βάσω. Δύο συντοπίτες που συνεργάστηκαν με επιτυχία.

Το κείμενο του Στέλιου: «Είναι σημαντικό να φτιάχνεις λόγια, αφού έχεις κάνει έργα! Προηγείται η δημιουργία και έπεται η περιγραφή. Τέτοια έργα μας κάνουν διπλά περήφανους. Όταν ταυτίζεται το δημιουργικό μας μεράκι, με ενθουσιώδεις ανθρώπους που παράγουν εκλεκτά προϊόντα, το αποτέλεσμα θα είναι αναμφίβολα εκπληκτικό! Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η κ. Βάσω Βούζα-Κυρατζή, η οποία σε κάθε επίσκεψή της στο δημιουργικό μας γραφείο μετέφερε όλη την ένταση και τον ενθουσιασμό της για αυτό που παράγει! Μας μετέφερε όλη της την αγάπη για τις λεβάντες και τα μελίσσια της. Δεν χρειαζόταν τίποτε περισσότερο, καμιά άλλη έμπνευση για να δημιουργήσουμε και να σχεδιάσουμε… τον Λεβανθό!

Από την ονοματοδοσία (είμαστε και νονοί του!) και το λογότυπο, έως τις συσκευασίες και την διαδικτυακή παρουσία του Λεβανθού, μια πλήρη εταιρική ταυτότητα, με άρωμα λεβάντας από τα Γρεβενά που γνωρίζουν τι σημαίνει μόχθος, τι σημαίνει παραγωγή, τι σημαίνει δημιουργία και τι σημαίνει αισθητική! Αυτά τα Γρεβενά, μάλιστα! Αυτά τα Γρεβενά, είμαστε εδώ να υπηρετούμε και να δίνουμε με τις γνώσεις και το όποιο ταλέντο μας την υπεραξία που όχι μόνο χρειάζονται, αλλά αξίζουν!
Κλείσιμο
lev03

Οι σχεδιαστικές εργασίες του Λεβανθού έγιναν με περίσση χαρά! Μέσα στην οικογένεια των προιόντων του κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό για τα διατροφικά δρώμενα! ΛΟΥΚΟΥΜΙ με γεύση λεβάντας!!! Έχετε δοκιμάσει ξανά; Πως να νιώθουμε όταν σχεδιάσουμε για ένα μοναδικό και πρωτοπόρο προιόν, και όταν αυτό δημιουργείται πλήρως εδώ στον τόπο μας, τα δημιουργικά Γρεβενά!!

Τα εύσημα και τα μπράβο αξίζουν σε ανθρώπους όπως η κ. Βάσω! Δημόσια θέλουμε να την ευχαριστήσουμε που ως νέοι βλέπουμε στον τρόπο της έναν άνθρωπο πολύτιμο, με όραμα και πίστη στον Τόπο! Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα προϊόντα που παράγει η κ. Βάσω στην ιστοσελίδα του Λεβανθού. https://levanthos.gr».

Δύο λόγια για την Καληράχη – την παλιά ονομαστή Βραβόνιστα. Η Καληράχη βρίσκεται προς τα βόρεια της ΠΕ Γρεβενών, στα όρια με την ΠΕ Κοζάνης, μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε μια πράσινη ράχη με καταπληκτική θέα. Μέσα από το χωριό περνάει η επαρχιακή οδός Γρεβενών - Σαμαρίνας. Οι περισσότεροι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία. Παλιότερα υπήρξε ονομαστό "τσελιγκοχώρι" που μέχρι και το 1940 αριθμούσε 20.000 αιγοπρόβατα ενώ μέχρι το 1960 το ζωικό κεφάλαιο έφθανε τα 10.000 μικρά ζώα. Στους κτηνοτρόφους του χωριού οφείλεται το έθιμο της “Διάκλησης” που γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1864 με την ίδρυση του Ιερού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Βορειοδυτικά της Καληράχης, σε απόσταση 1,5 χλμ., βρίσκεται η τοποθεσία "Ψηλή Ράχη" (υψόμετρο 1.113 μέτρα) που υπήρξε πεδίο μαχών την περίοδο του Εμφυλίου. Τέλος, η Καληράχη πολιτισμικά συμπεριλαμβάνεται στα "Κουπατσιοχώρια των Γρεβενών. |

Κλείνω με τα προϊόντα. Έχουμε και λέμε: Λουκούμι με γεύση λεβάντας. Ρόφημα λεβάντας. Μέλι Ανθέων με άρωμα λεβάντας. Αλλά, και προϊόντα περιποίησης όπως αιθέριο έλαιο λεβάντας, κεραλοιφή λεβάντας, σπαθαλοιφή λεβάντας, κεραλοιφή προσώπου καθώς και ένα χειροποίητο σαπούνι με μέλι και λεβάντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης