Ένας γαστρονομικός πρεσβευτής της Μεσσηνίας

60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

Ήταν αρχές Νοεμβρίου του 2018 όταν επιστρέφοντας από μια κουραστική μέρα γυρισμάτων στην περιοχή των Φιλιατρών για τις ανάγκες μιας σειράς εκπομπών μας στο Cosmote History (Startup Ελλάδα) αναζητήσαμε προτάσεις για δείπνο… για ένα καλό ελληνικό – τοπικών γεύσεων- δείπνο στη Καλαμάτα. Ο φίλος Βασίλης Πουλόπουλος μας έκανε λόγο για το …Κάρδαμο. Το όνομα δεν το συγκράτησα με το πρώτο και χρειάστηκαν δύο – τρεις επαναλήψεις. Τελικά, το βρήκαμε μπροστά μας την ώρα που οι δυνάμεις του άρχιζαν να εγκαταλείπουν τον πιο στενό συνεργάτη μου, τον Γιάννη Κορφιάτη.

Το μενού και η λίστα με τα κρασιά και τις μπύρες μας ικανοποίησαν – ορισμένα πιάτα στάθηκαν στη μέση, ενώ υπήρξαν και προσωπικές ατζέντες… Με τα πρώτα μια μαρμελάδα ντομάτας που συνόδευε μεζεδάκια στο τηγάνι ή πάνω σε τυριά στη σχάρα μας έκλεψε την καρδιά. Όπως επίσης και το χειροποίητο Burger γουρουνοπούλας: Τραγανή πανσέτα σε χειροποίητο ψωμί με λάχανο, καρότο, κρεμμύδι και σάλτσα γιαουρτιού.
Σταματώ εδώ την νοσταλγία γιατί είναι και καλοκαίρι!

Το εστιατόριο δίχως άλλο είναι ένας αξιόπιστος πρεσβευτής μιας δημιουργικής κουζίνας που αξιοποιεί την παράδοση του τόπου – Καλαμάτα, Μεσσηνία.
Όλα αυτά τα θυμήθηκα ξανά διαβάζοντας προσεκτικά ένα κείμενο του δημιουργικού γραφείου pecora nera. «To εστιατόριο Κάρδαμο βρίσκεται στην Καλαμάτα, στην παλιά περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Η περιοχή της Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα της Καλαμάτας, έχει αναπτυχθεί τουριστικά τα τελευταία χρόνια με αυξημένη επισκεψιμότητα τόσο σε εσωτερικό τουρισμό όσο και σε τουρίστες του εξωτερικού.

Το εστιατόριο Κάρδαμο προχώρησε σε μία αναβάθμιση τόσο της γενικότερης εικόνας εστιατορίου όσο και του brand name του. Άξονάς αυτής της αναβάθμισης ήταν η επιθυμία των αδερφών Κομπογιαννίτη να διαχωρίσουν το εστιατόριό τους από την κατηγορία των μεζεδοπωλείων εντάσσοντάς το απόλυτα και αυστηρά στην κατηγορία “Δημιουργικής Κουζίνας” & “Comfort Food”, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στο μενού και στο γενικότερο ύφος του εστιατορίου.
Στο δημιουργικό μας γραφείο ανατέθηκε το rebranding του λογοτύπου και του συνόλου της εταιρικής ταυτότητας του εστιατορίου, καθώς επίσης και των σχετικών εφαρμογών που εντάσσονται σε αυτήν. Ενώ την επιμέλεια για την μελέτη, τον σχεδιασμό και την συνολική ανακαίνιση των χώρων του εστιατορίου είχε η διακοσμήτρια Βίλλυ Κουμάνη.

Από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας με τους αδερφούς Σπύρο & Παναγιώτη Κομπογιαννίτη μας επικοινωνήθηκε η επιθυμία τους για την δημιουργία ενός λογοτύπου το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό, περιγραφικό αλλά ταυτόχρονα και συμβολικό τόσο στο όνομα και στην παράδοση του εστιατορίου, όσο και στην ποιοτική δημιουργικότητα της κουζίνας του. Πηγή έμπνευσης για το σύμβολο του λογοτύπου αποτέλεσαν η κουτάλα και η κατσαρόλα, συμβολίζοντας ευθέως την κουζίνα ενώ ταυτόχρονα μέσα από τον σχεδιαστικό συνδυασμό τους δημιουργήθηκε μία οπτική παραπομπή και αναφορά στον καρπό του Κάρδαμου που αποτελεί και το όνομα του εστιατορίου, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο το στοιχείο της συνέχειας και της αναγνωρισιμότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης στην πόλη της Καλαμάτας και στην γενικότερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

64970759_2293389617396386_6394790233082167296_n
53423699_2124332557635427_1567248761904693248_n


Για την τυπογραφία του λογοτύπου επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε μία Slab Serif γραμματοσειρά με πατούρες και κεφαλαία γράμματα, εναρμονισμένη οπτικά στο concept και στον σχεδιασμό του λογοτύπου, αποπνέοντας κύρος, φιλικότητα στην παράδοση τόσο του εστιατορίου όσο και στην πόλη της Καλαμάτας».
Κλείνω με ένα μικρό κείμενο από το site του εστιατορίου: «Το Κάρδαμο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2010, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ το 2013 μεταφερθήκαμε στην Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας. Όλα αυτά τα χρόνια πρώτο μας μέλημα είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας αυθεντικές γεύσεις, με βάση τα ελληνικά προϊόντα, καθώς και να παρέχουμε ένα περιβάλλον – πρότυπο για το χώρο της εστίασης.

Σύμφωνα με τον σεφ του καταστήματος «η βάση του καλού φαγητού είναι η γνώση της παραδοσιακής κουζίνας και η παρουσία της στη δημιουργία των πιάτων». Στο πλαίσιο αυτό έχει στηθεί ολόκληρο το μενού.

Η ομάδα μας, παραμένοντας στο μεγαλύτερο βαθμό σταθερή από το ξεκίνημά της και διατηρώντας τη συνοχή και το ομαδικό της πνεύμα μέχρι και σήμερα, φροντίζει για τη διατήρηση ενός φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε οι πελάτες μας να μείνουν ικανοποιημένοι τόσο από την κουζίνα, όσο και από την εξυπηρέτηση».


60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n
51092567_2081778331890850_4812864790537961472_n

ΣΧΟΛΙΑ

Δημητρης Λαγιακος

Τούς αξίζει ενα μεγάλο Μπράβο γιατί με αγάπη και πολύ κόπο έστησαν ενα μαγαζί "κόσμημα" για την πόλη μας.Πεντανόστιμα πιάτα,καλές τιμές και εξυπηρέτηση πάντα με χαμόγελο και ευγένεια,όλα αυτά σε εναν καλαίσθητο χώρο στην καρδιά της πόλης!Να είναι γεροί και να συνεχίζουν την πορεία που ξέρουν!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες