Η ευδαίμων σταθερότητα

Η ευδαίμων σταθερότητα

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στο νέο του βιβλίο αποδίδει τα εύσημα για την μακρά διάρκεια «ευδαίνομος σταθερότητας» στον ισχυρό δικομματισμό και στις πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης.

pr01
«Είναι προφανές ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να αλλάξει και να αναπτυχθεί ερήμην εκείνων που την κυβερνούσαν. Ανέδειξε τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης: τον Κ.Γ.Καραμανλή, τον Α.Παπανδρέου, τον Κ. Μητσοτάκη και τον Κ. Σημίτη. Οι τέσσερις κυβέρνησαν συνολικά 28 χρόνια και διαμορφώσαν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή Ελλάδα. Διαμόρφωσε μια μακρά «ευδαίμονα σταθερότητα»- για να δανειστώ έναν όρο (stabilite heureuse) που χρησιμοποίησε ο ιστορικός Πέτερ Σέτλερ για τη βιλχελμιανή Γερμανία… Και κατέρρευσε όταν μέσα στην κρίση δεν μπόρεσε πλέον να υπηρετήσει αποτελεσματικά τη συστημική λογική του. Όταν τρόπον τινά εξάντλησε τα όρια και τις δυνατότητες του. Αλλά όταν υπηρετήθηκε κι από ένα πολιτικό προσωπικό που αποδείχθηκε κατώτερο ή αναντίστοιχο των περιστάσεων».

pr02
Η εποχή της «ευδαίμονος σταθερότητας» σύμφωνα με τον Γιάννη Κ. Πρετέντερη συνδέεται αν και δεν καθορίζεται κιόλας από τον δικομματισμό στην ελληνική πολιτική ζωή (1977-2012) και τις πολιτικές προσωπικότητες που άσκησαν τα καθήκοντα τους με περισσή ευθύνη αναλαμβάνοντας μεγάλες πρωτοβουλίες που άλλαξαν την εικόνα της χώρας.

Το νέο βιβλίο του Πρετεντέρη – Ο δικομματισμός στην Ελλάδα (1977-2012), εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας- είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για να «διαβαστεί» και το χρονικό αλλά και οι βασικές αιτίες της γενικευμένης κρίσης.

Στο ενημερωτικό σημείωμα των εκδοτών διαβάζουμε: «Από το 1977 έως το 2012 η ελληνική πολιτική ζωή οργανώθηκε στη βάση ενός ισχυρού δικομματικού συστήματος με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠαΣοΚ).

Επί τριάντα πέντε χρόνια το σύστημα αυτό, με την εναλλαγή των κομμάτων που το συγκροτούσαν στην εξουσία, διασφάλισε τη μακρότερη περίοδο πολιτικής σταθερότητας, δημοκρατικής ομαλότητας και οικονομικής ευημερίας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Κλείσιμο
Πώς διαμορφώθηκε, ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του, πώς λειτούργησε, πώς διασφάλισε την ανανέωση και την αναπαραγωγή του σε δώδεκα συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τι το υπονόμευσε, πώς οδηγήθηκε στην κρίση και την απορρύθμισή του μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης