Για μια πραγματικά ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική
feugas

Βασίλης Φεύγας

Για μια πραγματικά ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης κατά τη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων. Μόνο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διέθεσε πάνω από 8 δισ. ευρώ σε πάνω από 3 εκατομμύρια δικαιούχους, εργαζόμενους και ανέργους. Το μεγαλύτερο πακέτο κοινωνικής στήριξης των τελευταίων δεκαετιών!

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση δεν σταμάτησε να εργάζεται και για τη μέρα μετά την πανδημία, με μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Μεταξύ άλλων:

-Εφαρμογή του νόμου για την Προστασία της Εργασίας και των πολύ σημαντικών ρυθμίσεών του που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της αγοράς εργασίας. Βασική αιχμή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

-Εφαρμογή της ψηφισμένης πλέον «Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης για τη Νέα Γενιά», με την οποία εισαγάγαμε το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων. Με τη μεταρρύθμιση αυτή δίνουμε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά στους νέους εργαζόμενους μέχρι 35 ετών, μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους. Ενώ δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για επικουρικές συντάξεις που θα είναι μεγαλύτερες από τις σημερινές από 43%έως 68%!

-Κατάρτιση και επανακατάρτιση εργαζόμενων και ανέργων. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουμε, είναι ότι στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για τέτοιου είδους προγράμματα. Προγράμματα τα οποία θα ξεκινήσουν ήδη μέσα στο φθινόπωρο! Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γυρνάμε σελίδα στην κατάρτιση, με μια σειρά από προγράμματα σε συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Google, η Cisco και η Amazon.

Κλείσιμο
-Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα η λειτουργία της νέας υπηρεσίας του ΕΦΚΑ, το MyEfka LIVE που επιτρέπει σε έναν ασφαλισμένο να εξυπηρετηθεί μέσω βιντεοκλήσης, από το κινητό ή τον υπολογιστή του, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί από το ένα νησί στο άλλο.
Επιτάχυνση της απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Το 2019 ο ρυθμός απονομής νέων συντάξεων ήταν 10.000 τον μήνα. Έχει ήδη φτάσει στις 20.000 τον μήνα και θέλουμε σύντομα να φτάσει στην απονομή 30.000 συντάξεων τον μήνα!

Όλα τα παραπάνω βάζουν τις βάσεις για μια καλύτερη προοπτική για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους συνταξιούχους και γενικά όλους τους Έλληνες! Αποτελούν τα θεμέλια για μια πραγματικά ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική!



Βασίλης Φεύγας, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Νέα Δημοκρατία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ