Νέος δικομματισμός
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Νέος δικομματισμός

Η πρώτη δημοσκόπηση του 2019 συμπίπτει με την ολοκλήρωση τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και αποτελεί την πρώτη καταγραφή των απόψεων της κοινής γνώμης και της απήχησης των πολιτικών κομμάτων μετά το πολιτικό διαζύγιο και τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Αυτό που καταγράφεται ως γενική τάση είναι η παγίωση και ενίσχυση του νέου δικομματισμού, με ταυτόχρονη υποχώρηση -ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα- των δημοσκοπικών ποσοστών των υπόλοιπων κομμάτων. Το ενδεχόμενο μιας επόμενης Βουλής με μεγαλύτερο άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ (άνω του 65%) και λιγότερα κόμματα από αυτά της παρούσας εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρό.

Η Ν.Δ. εξακολουθεί να διατηρεί καθαρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αυξάνει κατά 0,6% την εκλογική της επίδοση και διατηρείται στην περιοχή των ποσοστών που απαιτεί η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας. Η συσπείρωσή της παραμένει εξαιρετικά υψηλή, ο αρχηγός προηγείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός του Τσίπρα και το 70% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την τάση αύξησης της συσπείρωσής του -μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε ποσοστά άνω του 50%-, δημιουργεί προϋποθέσεις εισροών από κεντρογενείς ψηφοφόρους και καταγράφει στατιστικά σημαντική αύξηση της εκλογικής του επίδοσης κατά 2,7%, με συνεπακόλουθο τη μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 10,2% τον Οκτώβριο του 2018 σε 8,1%).
Εξασφαλισμένη στη νέα Βουλή θεωρείται η εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, που διεκδικούν την τρίτη θέση με μη σημαντικές μεταξύ τους στατιστικές διαφορές.

Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει στην παρούσα δημοσκόπηση μείωση της εκλογικής του επίδοσης, από 6,5% σε 5,8%, η οποία οφείλεται κυρίως στην τάση αύξησης των διαρροών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι διαρροές ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. προς το κυβερνών κόμμα εμφανίζονται μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες προς τη Ν.Δ.

Η απήχηση της Χρυσής Αυγής, παρά την ευνοϊκή γι’ αυτή ατζέντα της επικαιρότητας, παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη μέτρηση, αλλά αυτή τη φορά ισοψηφεί με το ΚΙΝ.ΑΛ. Τα διαχρονικά σχετικά σταθερά ποσοστά της Χ.Α. ενισχύουν τη διαπίστωση ότι η τάση σημαντικής αύξησης των δυνάμεων της Ακροδεξιάς που παρατηρείται αυτή την περίοδο σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
Το ΚΚΕ εξακολουθεί διαχρονικά να είναι το κόμμα με την υψηλότερη συσπείρωση και να καταγράφει σταθερή ανθεκτικότητα απέναντι στην αύξηση του δικομματισμού.

Από τα μικρότερα κόμματα, σχετικά ισχυρότερες ελπίδες για είσοδο στην επόμενη Βουλή διατηρούν ακόμη η Ενωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση, που εμφανίζει ψήγματα ανόδου, ενώ μικρότερες είναι οι πιθανότητες για το Ποτάμι. Οι ΑΝ.ΕΛ. διατηρούνται ακόμη στο πολιτικό παιχνίδι, με μικρότερες όμως καταγραφές από το όριο εισόδου στη Βουλή.

Ωστόσο, το σταθερά υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κρατά ζωντανές τις ελπίδες όλων των κομμάτων για καλύτερες καταγραφές στις κάλπες των εκλογών.
Αξιολογώντας συνολικά την τετραετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., οι επτά στους δέκα ερωτώμενους θεωρούν ότι ήταν μια κακή ή μάλλον κακή περίοδος διακυβέρνησης για τη χώρα και τους πολίτες της. Χαρακτηριστικό είναι ότι με αναμενόμενη τη νίκη της Ν.Δ. το 44% επιθυμεί άμεσα εκλογές, το 23,5% επιθυμεί εκλογές τον Μάιο και μόνο το 30% της κοινής γνώμης επιθυμεί την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

Από μια πιο προσεκτική και συνθετική εξέταση των απόψεων και στάσεων της κοινής γνώμης προκύπτουν σήμερα δύο διακριτές ομάδες στην ελληνική κοινωνία. Ενας διαχωρισμός όχι με βάση τη στάση απέναντι στο μνημόνιο, αλλά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα που εκφράζει υποστήριξη ή ανοχή ή έστω μια σχετική κατανόηση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται περίπου στο 30%. Η δεύτερη ομάδα που τοποθετείται συνολικά αρνητικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις βασικές κυβερνητικές επιλογές -συμπεριλαμβανομένου και του Σκοπιανού- αθροίζει στο 70%.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται κυρίως στην πρώτη ομάδα ενώ η Ν.Δ. στη δεύτερη, περισσότερο κερδισμένος θα είναι όποιος κατορθώσει να κερδίσει τους αναποφάσιστους ανένταχτους ψηφοφόρους του λεγόμενου «μεσαίου χώρου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ