Κυβερνητικά εγκλήματα σε οικονομία και τράπεζες
diamantopoulos

Τάκης Διαμαντόπουλος

Κυβερνητικά εγκλήματα σε οικονομία και τράπεζες

O “οικονομικός Ζορμπάς", που χτυπά αυτές τις ημέρες το Ελληνικό χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις τράπεζες, είναι σαν ένα προαναγγελθέν έγκλημα και θυμίζει επανάληψη του δράματος που έζησε το τραπεζικό μας σύστημα το 2010 – ίσως και το 2015.

Είναι σαν ένα εφιαλτικό déjà vu. Ξαναζούμε την ίδια ιστορία 8 χρόνια μετά. Σαν να μην μάθαμε τίποτα από αυτή την πολυετή κρίση. Σαν να μην έγινε το πάθημα μάθημα.

Αυτές οι εξελίξεις όμως δεν είναι κάτι το ξαφνικό. Κι εδώ είναι που αρχίζουν οι βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Έχουν την αφετηρία τους στην απρονοησία με την οποία η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει τις σκληρές αγορές που δεν κάνουν το χατίρι σε κανέναν και φυσικά επιδίδονται, εκ της φύσεώς τους, σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Τα οποία παιχνίδια οι κυβερνώντες δείχνουν να τα ανακάλυψαν μόλις τώρα, ξυπνώντας απότομα από τον μακάριο ύπνο τους. Είναι σαν να ανακάλυψαν ξαφνικά οι βεδουίνοι ότι στην έρημο ξεσπούν αμμοθύελλες! Και επειδή ο γιαλός δεν μπορεί να είναι στραβός, μάλλον οι αρμόδιοι αρμενίζουν στραβά.

Εκ των υστέρων και αφού το πρόβλημα έχει λάβει σχεδόν κατακλυσμιαίες διαστάσει, το γκαφατζίδικο κυβερνητικό δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, σφυρίζει αδιάφορα ή προσπαθεί να ψελλίσει ότι «κάτι θα κάνει»! Ορισμένοι εκ των κυβερνώντων χωρίς καμία αιδώ επαναλαμβάνουν μονότονα πως για ό,τι συμβαίνει στην οικονομία φταίνε οι προηγούμενοι.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους «άλλους» την ώρα, που η ίδια εγκληματεί και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.

Φυσικά και συμφωνούμε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά σήμερα στην εξουσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που αισίως κλείνουν τετραετία.

Όταν έλεγε το οικονομικό επιτελείο ότι δεν παίρνουμε πιστοληπτική γραμμή γιατί βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν γνώριζε ότι η χώρα δεν μπορεί και ότι η οικονομία έχει δυστυχώς γυάλινα πόδια; Το καταλαβαίνει τώρα που βλέπει τα επιτόκια δανεισμού να είναι πάνω από 4,5%. Μια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα ήταν πολύ επώδυνη για την οικονομία και την ίδια την κοινωνία, εάν χρησιμοποιηθούν κρατικοί πόροι ή το περίφημο «μαξιλαράκι».

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση απέφυγε να λάβει δραστικές αποφάσεις για τις τράπεζες – μετά το σοκ του 2015 με τα capital controls, που η ίδια προκάλεσε -, ενώ δεν κατάφερε να τονώσει την πραγματική οικονομία και να τη βάλει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Γι’ αυτό και βλέπουμε παγωμένη την αγορά, με τα ελληνικά νοικοκυριά να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, χωρίς να υπάρχει στο βάθος ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης, η οποία παραμένει σε αναιμικά επίπεδα, παρά το μακρύ κύκλο βαθιάς ύφεσης από τον οποίο πέρασε. Το περίφημο αναπτυξιακό ελατήριο δεν ήρθε ποτέ, εξαιτίας της παροιμιώδους ανικανότητας και αβελτηρίας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση άφησε γυμνή την οικονομία και την κοινωνία, περιοριζόμενη απλώς να κάνει επικοινωνιακά κόλπα. Χωρίς να χτυπήσει επαρκώς τη φοροδιαφυγή, χωρίς να μειώσει τους φόρους, να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις, να ενισχύσει την εργασία και να δημιουργήσει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας δραστικά την γραφειοκρατία και τα άλλα δομικά προβλήματα και εμπόδια στην επιχειρηματική δράση, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον. Η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα ή σχεδόν τίποτα, σε αυτά τα μέτωπα.

Με διαφημιστικά non paper από το Μέγαρο Μαξίμου η πραγματική οικονομία δεν παίρνει μπροστά, ούτε γεμίζει η τσέπη και το στομάχι των πολιτών.


* Ο Τάκης Διαμαντόπουλος είναι επιχειρηματίας, στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK