Η επιχειρηματικότητα πέθανε, ζήτω η επιχειρηματικότητα
diamantopoulos

Τάκης Διαμαντόπουλος

Η επιχειρηματικότητα πέθανε, ζήτω η επιχειρηματικότητα

Η υγειονομική κρίση  φαίνεται να οπισθοχωρεί και η συζήτηση που έχει αρχίσει να γίνεται, αφορά την επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα εξίσου δύσκολη για τους πολίτες, αν όχι ακόμη πιο δυσάρεστη και πολύπλοκη.

Ο κορονοιός δημιούργησε, εκτός των άλλων, παράπλευρα πλήγματα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή της κανονικότητας, θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης της οικονομίας. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον πυρήνα της οικονομίας, τόσο πιο σύντομα θα επουλωθούν τα οικονομικά τραύματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι δύσκολες και ενδεχομένως δυσάρεστες. Η οικονομία χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας και όχι οικονομικούς ορούς θεραπείας. Η οικονομία χρειάζεται μέτρα και όχι λόγια και χτύπημα στην πλάτη. Η οικονομία αιμοραγεί και χάνεται πολύτιμος χρόνος στην επιχειρηματικότητα που είναι η ατμομηχανή του ΑΕΠ της χώρας. Δυστυχώς τα νούμερα είναι αμείληκτα στον τομέα της απασχόλησης. Για παράδειγμα, το 26% του εργασιακού πληθυσμού της Ευρώπης κινδυνεύει να βρεθεί στην ανεργία. Η Ελλάδα που βρίσκεται σήμερα? Παρουσιάζει μια διπλή εικόνα, από την μια πλευρά διαχειριστήκαμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και προλάβαμε τα χειρότερα, και από την άλλη προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια την οικονομία. Το δεύτερο ζήτημα είναι και το πιο δύσκολο στην παρούσα φάση, μιας και η οικονομική ζημία φθάνει σε νούμερα που ζαλίζεται κανείς όταν τα παρακολουθεί. Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα γενναία για την ρευστότητα της επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια της αγοράς, το πλήγμα θα είναι τέτοιο που θα σαρώσει τα πάντα στο διάβα του. Να προστεθεί στο σημείο αυτό ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη ακόμη και αυτής των μνημονίων. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν, με αποτελέσμα η ανεργία να εκτοξευθεί στα ύψη, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι υποχρεώσεις που καταγράφονται, όλη την προηγούμενη περίοδο, σε εφορία, ΕΦΚΑ, μισθοδοσία και προμηθευτές, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό μη εξυπηρετούμενες. Αλήθεια τι κάνει η κυβέρνηση με τα δάνεια από τις τράπεζες?θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία? Αυτά τα δάνεια μήπως έρθουν κατόπιν εορτής?

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στα λόγια και δεν θα φθάσουμε στο σημείο να ...κραυγάσουμε, η επιχειρηματικότητα πέθανε, ζήτω η επιχειρηματικότητα. Εξάλλου, ισχύει πάντα ότι το "Ωσαννά" είναι πολύ κοντά στο "Άρον -Άρον σταύρωσον Αυτόν".

Ο Τακης Διαμαντοπουλος είναι επιχειρηματίας, πρώην υποψήφιος βουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ