«Κάτι κινείται» στην Ουκρανία
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

«Κάτι κινείται» στην Ουκρανία

Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Αμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν ένα σημάδι πως «κάτι κινείται» στην υπόθεση της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και τον πόλεμο που κρατά από τις 24 Φεβρουαρίου. Μπορεί να μην λύθηκε κανένα πρόβλημα, αλλά η τελευταία φορά που είχαν μιλήσει οι κ.κ Ωστιν και Σοϊγκού ήταν στις 18 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, ο Ρώσος δεν απαντούσε στα τηλέφωνα

Είχε προηγηθεί η έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να σταματήσει ο πόλεμος με την επίκληση του κινδύνου να υπάρξει επισιτιστική κρίση σε πολλές περιοχές του Κόσμου. Είχε προηγηθεί ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ευθαρσώς στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συμβάλουν στο να συμφωνηθεί άμεσα εκεχειρία στην Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε ότι στην Άγκυρα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν θέλει να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, αλλά με τη Δύση, μιας και επιδιώκει μία πολύ ευρύτερη συμφωνία, κομμάτι της οποίας είναι το τέλος του πολέμου με το Κίεβο. Καθόλου περίεργο – ο Πούτιν δεν έχει πετύχει κανέναν στόχο του με την εισβολή στην Ουκρανία. Το μόνο που «πέτυχε» ήταν να ξυπνήσει τους φόβους των Σκανδιναβών, που αποφάσισαν να αλλάξουν την παραδοσιακά ουδέτερη στάση τους και να επιδιώξουν και εκείνοι, όπως οι Ουκρανοί, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πονοκεφάλους στο Κρεμλίνο, που έχει να αντιμετωπίσει και τις κυρώσεις της Δύσης.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος είπε ότι η Δύση πρέπει να επιδιώξει το τέλος του πολέμου, όχι την ταπείνωση της Ρωσίας. Μία δήλωση που – προφανώς – δεν ακούστηκε καλά στο Κίεβο, που επιδιώκει σταθερά την «επίσημη» στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Λογικό – κάθε πολιτικός στη θέση του, το ίδιο θα επιδίωκε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν το απόλυτο αδιέξοδο – μιας και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν θα άφηνε πολλά περιθώρια στον Πούτιν, που διαθέτει το «κουμπί» για την εκτόξευση χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών.

Σιγά – σιγά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι αν ο πόλεμος παραταθεί, τότε οι χώρες της ηπείρου μας δεν θα θρηνήσουν μεν νεκρούς στρατιώτες και αμάχους, αλλά θα υποστούν «πολεμικού τύπου» συνέπειες στο οικονομικό πεδίο.

Τα σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα της συγκυρίας, που είναι οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Και το πρόβλημα του επισιτισμού μπορεί να μην αγγίξει την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να δει νέα – γιγαντιαία , αυτή τη φορά, μεταναστευτικά ρεύματα επειδή οι άνθρωποι στην Αφρική δεν θα έχουν τίποτε για να τραφούν.

Κλείσιμο
Στο πεδίο του πολέμου, τα πράγματα είναι μάλλον απλά: ούτε οι Ρώσοι μπορούν να καταλάβουν όλη την παραλιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, όσο κι αν λέει ο Πούτιν ότι θα πετύχει τους στόχους του, ούτε οι Ουκρανοί μπορούν να τους διώξουν από την περιοχή του Ντονμπάς και την Κριμαία, όσο κι αν λέει ο Ζελένσκι ότι οι μάχες θα τελειώσουν μόνον με ήττα των Ρώσων. Επομένως, έχει φτάσει η στιγμή που θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται την εκεχειρία, όσο κι αν το αίμα που έχει κυλήσει, δυσκολεύει τα πράγματα.

Φυσικά, ένα σημαντικό κομμάτι της - όποιας – συμφωνίας θα έχει να κάνει με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία θα πρέπει να συμβάλει και η Ρωσία. Και προφανώς, αν η Ουκρανία αποδεχτεί απλώς τα τετελεσμένα του 2014, τότε μόνον νίκη δεν θα έχει καταγράψει η Ρωσία, μιας και για οκτώ χρόνια και ως τις στις 23 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη του πολέμου, το Κίεβο δεν έλεγχε αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο, μετά από την εισβολή που επιχείρησε ο Πούτιν, η «ευρύτερη συμφωνία» που θέλει για την ασφάλεια στα ανατολικά του σύνορα δεν έχει τόσο να κάνει με δεσμεύσεις της Δύσης, αλλά με δικές του δεσμεύσεις: αν μία χώρα όπως η Ρωσία δεν θέλει να γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ οι γείτονές της, τότε αυτές οι χώρες πρέπει, αν μη τι άλλο, να νιώθουν ασφάλεια…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network