panagiotis-vlaxos01

Οι νέοι που έφυγαν (και πώς θα γυρίσουν)

Παναγιώτης Βλάχος«Οι νέοι που έφυγαν για το εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης». Ολοι τούς επικαλούνται, λίγοι κάνουν κάτι γι’ αυτούς. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα τους φέρει πίσω με επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε δήθεν ακομμάτιστες πρωτοβουλίες για να στρατολογήσει εν δυνάμει ψηφοφόρους. Η συζήτηση που ξεκίνησε για το δικαίωμα ψήφου όσων έφυγαν τα χρόνια της κρίσης δεν οδήγησε σε συμφωνία και παραπέμφθηκε στο μέλλον.

Ο όρος «brain drain» ακούστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50 στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της φυγής επιστημόνων στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα αίτιά του σε καιρό ειρήνης ποικίλλουν. Οπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ο ΟΟΣΑ, οι νέοι αναζητούν ένaα καλύτερο περιβάλλον ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης όπου μπορούν να επιχειρήσουν, γίνονται επενδύσεις, καλλιεργείται κουλτούρα κοινωνικής ανόδου, εκτιμώνται τα προσόντα, οι γνώσεις και υπάρχουν προκλήσεις για να ζήσει κάποιος μια καλύτερη ζωή.

Από την Ελλάδα έχουν φύγει περίπου 400.000 συμπολίτες μας την τελευταία δεκαετία. Το 65% είναι άνδρες. Σε μελέτη της ICAP καταγράφηκε ότι περίπου το 44% έφυγε εξαιτίας της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, το 36% εξαιτίας των κακών οικονομικών συνθηκών και το 30% προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών προοπτικών. Παρόμοιες καταστάσεις έχουν ζήσει χώρες όπου εφαρμόστηκαν σκληρά προγράμματα λιτότητας. Η Λιθουανία και η Λετονία αποχωρίστηκαν το 5% του πληθυσμού τους αμέσως μετά την τραπεζική κρίση του 2008 και την έλευση του ΔΝΤ. Στη Λατινική Αμερική και την Αφρική περίπου οι μισοί απόφοιτοι πανεπιστημίων αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Η απουσία του 5% χειροτερεύει τις συνθήκες όσων έμειναν πίσω. Εκτός από το δημογραφικό ζήτημα, δημιουργεί προβλήματα στην αγορά εργασίας και την ανάπτυξη. Αυξάνονται οι δουλειές χαμηλής ειδίκευσης και εντείνεται η έλλειψη δεξιοτήτων για επιχειρήσεις, γεγονός που τις ωθεί είτε να αναζητήσουν αλλού ανθρώπινο δυναμικό είτε να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι η έλλειψη καλών και ανταγωνιστικών στελεχών επιχειρήσεων, αλλά και ικανών στελεχών για τη Δημόσια Διοίκηση κοστίζει ευρύτερα στην προσπάθεια της χώρας να πατήσει ξανά στα πόδια της.

Υπάρχουν όμως και θετικές ενδείξεις, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ο χάρτης του brain drain έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά. Ενώ χώρες της Δύσης «χάνουν» μορφωμένο δυναμικό, αλλές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -κυρίως το Ντουμπάι-, η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική προσφέρουν ευκαιρίες στους νέους να επιχειρήσουν, να βρουν καλές δουλειές και να σπουδάσουν σε καλά πανεπιστήμια.

Μεγάλες πόλεις όπως το Αμστερνταμ και το Βερολίνο μετατρέπονται σε μαγνήτες ταλέντου αντί να περιμένουν τον τουρίστα. Η Ταϊβάν, που υπέφερε για δεκαετίες από το brain drain, ίδρυσε ένα μεγάλο βιομηχανικό πάρκο το 1980 (στο στυλ της Silicon Valley), ενθάρρυνε την τεχνολογική καινοτομία και ενίσχυσε τους δεσμούς της με τη Διασπορά. Η Ιρλανδία διόρισε ειδικό αρμόδιο υπουργό Διασποράς και η κυβέρνηση υποστηρίζει σήμερα δεκάδες ομάδες που επικοινωνούν και προσπαθούν να δώσουν κίνητρα σε Ιρλανδούς μετανάστες να επιστρέψουν. Φέτος μάλιστα κατάφερε μετά από 10 χρόνια να αναστρέψει το brain drain. Αλλες χώρες πάλι διοργανώνουν διεθνή συνέδρια προκειμένου να επανέρχονται διακεκριμένοι μετανάστες στον τόπο τους και να ανακαλύπτουν δίκτυα, ευκαιρίες και πρότζεκτ.

Σε Εσθονία, Ολλανδία και Πορτογαλία δημιουργούνται ζώνες καινοτομίας όπου συγκεντρώνονται σε μια γεωγραφική περιοχή ιδιωτικά και δημόσια ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνέργειες για την υλοποίηση καινοτόμων έργων και την ίδρυση εταιρειών. Η Ιρλανδία προσέλκυσε το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης της Google, αφού, πέρα από τον χαμηλό εταιρικό φόρο, παρέχει 25% πίστωση φόρου για έρευνα και ανάπτυξη, ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ. Μια άλλη ιδέα θα ήταν η αναθεώρηση της στρατιωτικής θητείας με τη δυνατότητα μειωμένης θητείας για κατοίκους εξωτερικού που θα παραμείνουν τελικά στη χώρα.

Ισως, βέβαια, όσοι μένουν εκτός συνόρων πάνω από μια πενταετία δύσκολα να γυρίσουν. Σχεδόν όσο δύσκολα η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή θα μπορούσε να υλοποιήσει ιδέες όπως οι παραπάνω ή να σταματήσει τον κατήφορο της δημόσιας ζωής. Κάποιοι θα προτιμούσαν να κρύβονται εσαεί πίσω από μια γκαζόζα κι ας ρημάζει η χώρα.


*Σύμβουλος δημόσιας καινοτομίας και νομικός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Χαμένοι όσοι φεύγουν

Πού θα βρουν τέτοιον ήλιο θάλασσα και φαγητό. Θα δώσουν όλα τα λεφτά που θα βγάλουν στους ψυχιατρους και στα αντικαταθλιπτικα.

Γιατι? Στην ελλαδα δεν εχετε ψυχολογους?

Μια χαρά ήλιο και χρυσές αμμουδιές έχει και εδώ στην δυτική Αυστραλία..αντιθέτως με αυτό που ειρωνικά γράφεις, στέλνω λεφτά σε συγγενικό μου πρόσωπο στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις θεραπείες του με ψυχολόγο καθώς δεν αντέχει την ψυχολογική πίεση που παίρνει από τον εργοδότη του.

giorgos

Θα γυρισουν διοτι εκει που πήγαν κανουν δουλειές που δεν εχουν σχεση με αυτο που σπούδασαν ....

Κι ομως

Είμαι μηχανικός και δουλεύω στην τεχνική υπηρεσία ενός Δήμου...Αν είσαι καλός στην δουλειά σου, με αρχές και ήθος και ξερεις την γλώσσα δεν έχει να φοβάσαι τίποτα...μια χαρά όλα πηγαίνουν εδώ στην ξενιτιά

Παράλληλο σύμπαν

Εσύ όπως και οι πολιτικοί στην Ελλάδα ζείτε σε παραλληλο σύμπαν. Καμία επαφή με τη πραγματικότητα. Ένας νομικός ή δικηγόρος ακόμα και σε σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό να δουλέψει θα είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες εργασίας από την Ελλάδα. Τουλάχιστον θα έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη και τα δε χρειάζεται να χρυσοπληρωνουν τα φροντιστήρια για τα παιδιά τους. Το μόνο αρνητικό στο εξωτερικό είναι το υψηλό κόστος διαμονής αλλά τουλάχιστον η διαβίωση είναι αξιοπρεπής και δε χρειάζεται να ζητάμε δανικά από τους γονείς και τους παππούδες.

Το πιστεύεις ή ειρωνεύεσαι;

Εχω τελειώσει νομικη και δουλεύω ως διοικητική υπάλληλος σε δημο. Μπορεί να είμαι χαμηλομισθη σε σχέση με τους δικηγόρους εδώ αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερα από Ελλάδα. Δε σκέφτομαι να έρθω. Κρίμα που επένδυσε η Ελλάδα τόσα λεφτά για τις σπουδές μου αλλά δε μπορώ να μεγαλώσω σωστά τα παιδιά μου στην Ελλάδα. Σκέφτομαι πολύ το μέλλον τους στη χώρα της γκαζοζας.

Γεννήσεις , θάνατοι , αφίξεις , αναχωρήσεις

Το ισοζύγιο είναι σαφές , η Ελλάδα είναι πια μια ΑφροΑσιατική χώρα . Μη Σύνορα .

whatever

Δεν έχουν λόγο να επιστρέψουν, θα καταστραφούν όπως καταστράφηκε η δική μου γενιά για να σώσει τις συντάξεις 50άρηδων συριζο-πασοκο-νεοδημοκρατών ΔΥ καθώς και τους μισθούς των εν ενεργεία ΔΥ. Κρίμα που δεν έφυγα κι εγώ όταν προλάβαινα. Τώρα είμαι μεσήλικας με μισθό της πλάκας για την ειδικότητα μου ως μηχανικός πολυτεχνικής σχολής και χωρίς προοπτικές να αποκτήσω δική μου οικογένεια! Την ίδια στιγμή έχω ΔΥ να με "νουθετούν", να μου λένε πως θα είμαι προδότης αν φύγω για το εξωτερικό ενώ την ίδια ώρα χειροκροτούν τα κοινοβουλευτικά σκουλήκια που ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών και που έχουν αφήσει ανοιχτά τα σύνορα για να μεγαλώνει ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα η εξαθλίωση στην χώρα...

ΟΛΑ τα βαλκανικά Σοβιέτ

ΟΛΑ τα βαλκανικά Σοβιέτ έχασαν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού όταν χρεωκόπησαν . Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει σκάσει ακόμα . ( Όταν γίνει θα το καταλάβετε , δεν θα πληρωθείτε από το κράτος για κανένα εννιάμηνο ) . -- Αλλά ΜΟΝΟ οι ελλαδέζοι ήταν τόσο αριστεροί και ξεφτίλες ανθέλληνες , ώστε άνοιξαν τα σύνορα και έφεραν Αφγανους κι Αφρικανούς . ==== Η Ελλάδα τελείωσε πια οριστικά ως ευρωπαϊκή χώρα . Δεν νοείται ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ευρωπαίους κατοίκους ==== . Τρίτος Κόσμος τώρα , δημογραφικά και , αναπόφευκτα , οικονομικά . ==== Τα ρύζια του ΟΗΕ έρχονται , όπως και στο Ανατολικό Αφγανιστάν , έτσι και στο Δυτικό Αφγανιστάν , μοιραία . . .

Ντίνος

Προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός brain drain και μετανάστευση; Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω.

Μίλησε ο κρατικοδίαιτος . . .

Πάλι οι άλλοι σου φταίνε ; Εσύ που είσαι αργόμισθος , που έφερες Μη Σύνορα , μας έκανες Αφγανιστάν κι εξαπέλυσες εγκληματικότητα Παρασκευόπουλου , δεν φταις ; Δεν προκάλεσες Ε Σ Υ με την ψήφο σου - προσωπικά εσύ κι όλοι οι αριστεροί - με όλα αυτά , και με την φορολογία 80% που έφερες , τον διωγμό των τελευταίων Ελλήνων ;

S

Τρικυμία εν κρανίω... και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, η Αυστραλία κλπ. είναι καπιταλιστικές χώρες φουλ στην παγκοσμιοποίηση αλλά δεν χάνουν πληθυσμό. Αντίθετα, αυξάνονται και κρατούν όλη τη νέα γενιά τους στη χώρα τους. Αντί να επαναλαμβάνεις κομμουνιστικά στερεότυπα, σκέψου ποιος φταίει... μήπως είναι οι πολιτικοί που αποδέχονται εκ των έξω επιβαλλόμενες πολιτικές εξουθενωτικής λιτότητας; μήπως οι πολιτική σε αγαστή συνεργασία με τους δικαστικούς που έχουν επιβάλλει ατιμωρησία σε οποιονδήποτε απατεώνα-εγκληματία; μήπως είμαστε εμείς που κατορθώσαμε να μετατρέψουμε μια περιοχή φουλ στους φυσικούς πόρους σε κόλαση διαφθοράς και μιζέριας; όταν κάτι συμβαίνει σε όλη την υφήλιο αλλά μόνο λίγοι δεν κατορθώνουν να επωφεληθούν και να αναπτυχθούν, κάτι άλλο μάλλον φταίει...

S

Σιγά που θα γυρίσουμε χαχαχα για μ@λ@κες ψάχνετε, να σας πληρώνουν τις συντάξεις και τους μισθούς των τεμπελχανάδων του Δημοσίου... Να ναι καλά οι Συριζαίοι που γιγάντωσαν την απελπισία και μας έσπρωξαν να βρούμε το κουράγιο να φύγουμε!

Εφυγα το 2002

Απο τοτε Ελλαδα μια στο τοσο, για διακοπες. Μεχρι το 2011. Απο τοτε, ουτε για διακοπες. Υπαρχουν καλυτερα μερη αλλου, ακομα και για μπανια, ηλιο και θαλασσα. Αμα ηθελα να περασω τις διακοπες μου επισκεπτομενους τρελλους στην καταντια τους, μπορω να τους βρω κι εδω που ειμαι. Δεν ειναι αναγκη να κουβαληθω μεχρι Ελλαδα. Καλη τυχη σε οσους απομειναν, να ξεσκατιζουν λαθρομεταναστες και να κανουν αντισταση "κραζοντας στο τουιτερ" τους πολιτικους που οι ιδιοι ψηφισαν

Ψυχανεμίζομαι

Κατίνα έτσι και κάποιος εισαγγελέας αφεθή να ανοίξει τους λογαριασμούς των ΕΣΥΤΩΝ (70%πασοκοσυριζαιοι) θα βγάλει λαγούς !!! Ελάχιστοι θα έχουν απλά εξαψήφιο νούμερα , εξαιρουμένων αμαξιών και βιλών -εξοχικών .... Μιλάμε για Δημόσιους υπαλλήλους που δηλώνουν 2000-2500χιλ.€/μήνα και τα παίρνουν μαύρα από τον κόσμο χωρίς να εφημερεύουν ! Όχι όπως το κοριτσάκι που κοροϊδεύεις Κατίνα που εφημέρευε ειδικευόμενο για 750€και δεν το πλήρωνε στην ώρα του ο Τσιμπλας όπως τους Αλήτες κομματικούς γιατρούς του ΕΣΥ !!! Ας ανοίξουν τους λογαριασμούς τους ! Ας μας πουν το Πόθεν Εσχες για τα Auto και τα Σχολιά των παιδιών και τις Μονοκατοικίες και τα Εξοχικά !!! Κατάλαβες Κατίνα ❓

ΜΑΡΙΝΑ-ΓΙΑΤΡΟΣ.

Κύριε Βλάχο έχω σπουδάσει γιατρός.Έφυγα τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ για το Ηνωμένο Βασίλειο.Στην Ελλάδα του Τσίπρα και του Πολάκη μου χρωστάγανε σχεδόν πέντε μηνιάτικα των επτακοσίων πενήντα ευρώ το μήνα συν τις εφημερίες, δουλεύοντας στο δήθεν μεγαλύτερο και καλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας τον Ευαγγελισμό. Αυτό δεν είναι πιά νοσοκομείο, αλλά ένας χώρος περίθαλψης παράνομων μεταναστών.Κινδυνεύει η ζωή των γιατρών εκεί μέσα από τα συνεχή περιστατικά βίας που έχουν οι γιατροί με συγγενείς και συνοδούς των Αλβανών, Πακιστανών, Αφγανών και λοιπών επενδυτών του Τσίπρα.Έφυγα για την Αγγλία και σώθηκα.Παίρνω σχεδόν δύο χιλιάδες επτακόσια ευρώ την εβδομάδα σύν τις εφημερίες.Ούτε νεκρή δεν πρόκειται να γυρίσω στην τριτοκοσμική χαβούζα του ΣΥΡΙΖΑ.Όσο για τα επιδόματα απασχόλησης που υπόσχεται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψουμε,αυτά να τα δώσει όπως και τα δίνει απλοπχερα,στους παράνομους μετανάστες,τους νέους πολίτες της Ελλάδας και τους αυριανούς ψηφοφόρους του καθεστώτος Τσίπρα, Πολάκη. Ή Ελλάδα μου τελείωσε, ειδικά με τον Τσίπρα.

κατίνα FRCS

Είδες τι σου προσέφερε ο τρισκατάρατος Συριζα, Dr Μαρίνα; Ευκαιρία να κάνεις locum στη M.B και να πληρώνεσαι με 10.000 ευρώ το μήνα όπως λές. Βέβαια το ποσό αυτό, που το φουσκώνεις λιγουλάκι, θα μείνει υποχρεωτικά στο νησί για λόγους πολιτικής που θα έπρεπε να έχεις αντιληφθεί. Μην ανησυχείς όμως, οσονούπω επανέρχεται ο Κυριάκος, οπότε το σύστημα υγείας θα επιστρέψει στις εποχές που ο Ευαγγελισμός ήταν τουλάχιστον John Radcliffe Infirmary, το δε επιστημονικό έργο των κατά 99% δεξιών καθηγητών, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Μας στοίχισαν βέβαια κάτι δις όλοι αυτοί αλλά ντάξι μωρέ, καλή καρδιά. Για να τελειώνουμε όμως με τα τρολλάκια, αν είχες υπάρξει έστω και ένα μήνα στον Ευαγγελισμό, και είχες τη στοιχειωδέστατη κρίση, θα είχες αντιληφθεί ότι τα ελληνικά νοσοκομεία στηρίζονταν κατά αποκλειστικότητα για το κλινικό τους έργο, σε κάτι κουζουλούς, κουλτουριάρηδες, αντικομφορμιστές, κορόιδα τους έλεγαν, που ενώ οι άλλοι τα άρπαζαν κανονικά αυτοί δούλευαν και θεράπευαν ασθενείς. Το ποσοστό τους μάλλον κάτω από 10%. Αυτοί νομοτελειακά θα τέλειωναν κάποτε, αφού εσείς υπό την ευρεία πάντα έννοια, τους απαξιώσατε και τους καταστήσατε συνενόχους των απατεώνων. Το αποτέλεσμα θα το βιώσουμε όλοι, Dr Μαρίνα. Είναι μόνο η αρχή. Ψυχανεμίζεσαι ασφαλώς που ανήκαν αυτοί πολιτικά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία