Ταμείο Ανάκαμψης: ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα
nikos_papoutsis_blog

Νίκος Παπουτσής

Ταμείο Ανάκαμψης: ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα

Μπροστά σε μία τεράστια ευκαιρία και πρόκληση βρίσκεται η Ελλάδα. Ο λόγος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε προς μια πιο βιώσιμη, δίκαιη και ανταγωνιστική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, γνωστό και ως «Next Generation EU», αποτελεί μια πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας που στόχο έχει την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης των κρατών-μελών μετά την πανδημία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του, τονίζοντας εξ’ αρχής ότι η λειτουργία του θα έπρεπε να αρχίσει άμεσα, προτού οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας γίνουν ακόμα πιο ορατές, στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους ύψους 36 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Ελλάδα σε μία από τις πιο ευνοημένες χώρες της Ένωσης όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης «Ελλάδα 2.0» περιγράφει πλήρως το πού κατευθύνονται οι πόροι αυτοί: πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, κοινωνική συνοχή και μετασχηματισμός της οικονομίας. Παράλληλα μέσω της χρηματοδότησης σημαντικών επενδύσεων που θα ενισχύσουν τις υποδομές, θα επιταχύνουν τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και θα προωθήσουν την πράσινη μετάβαση, το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και προσελκύοντας κι άλλες επενδύσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την ολοκλήρωση του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα προκληθεί αύξηση στο πραγματικό ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026.

Το σχέδιο δίνει επίσης προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Μερικά -ήδη εφαρμόσιμα- παραδείγματα πρωτοβουλιών αυτού του πυλώνα αποτελούν ο Προσωπικός Βοηθός, που στοχεύει στην καλύτερη διαβίωση των ΑμεΑ, τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για τον πληθυσμό, τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.

Κλείσιμο
Πόροι θα κατευθυνθούν επίσης και για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, όπου 44,4 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά οχημάτων, αλλά και στους αγρότες -ενδεικτικά, περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για ιδιωτικές αγροτικές επενδύσεις.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δεδομένο. Κι όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διεκδίκησε και πέτυχε πολλά για την ποιοτικότερη καθημερινότητά των Ελλήνων πολιτών. Η οικονομία της χώρας αναβαθμίζεται, με τους διεθνείς οίκους συχνά πυκνά να δίνουν επαίνους για την αναβάθμιση αυτή. Γεγονός που θα έπρεπε να αναγνωρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία συνεχίζουν να επιλέγουν τη στείρα άρνηση και να καταψηφίζουν ακόμη και τη διάθεση κοινοτικών πόρων στη χώρα.

Με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ας αναρωτηθούμε λοιπόν, ποιος είναι αυτός που πραγματικά θέλει το καλό της πατρίδας με πράξεις και όχι στα λόγια και ας στείλουμε στο ευρωκοινοβούλιο τους κατάλληλους ανθρώπους που δεν θα συκοφαντούν διεθνώς τη χώρα αλλά θα διεκδικούν για τους Έλληνες πολίτες.








*Ο Νίκος Παπουτσής είναι Οικονομολόγος με Mεταπτυχιακές Σπουδές στο Hλεκτρονικό Επιχειρείν και τη Διαχείριση Στελεχών Οργανισμών & Επιχειρήσεων και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα