Πετάει τους «γέροντες» ελπίζοντας στο θαύμα
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Πετάει τους «γέροντες» ελπίζοντας στο θαύμα

Με την παράσταση νίκης να φτάνει στο 90% για τη Νέα Δημοκρατία βάσει των τελευταίων ερευνών, ο Τσίπρας μοιράζει συγγνώμες, κρατά αποστάσεις από Τασίες και Παπαγγελόπουλους και επενδύει στην «προεδρική πλειοψηφία» των νέων κεντροαριστερών σοσιαλιστών τύπου Παππά, Αχτσιόγλου και Τζανακόπουλου, απομακρύνοντας τους «γέροντες εν αποστρατεία»

Ορισμένες φορές για ερωτήσεις με ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό δυσκολίας είθισται να λέμε ότι αυτή είναι «η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου». Ερωτώμενος, προσφάτως, ο πρωθυπουργός αν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι (αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ανατρέψει τη διαφορά των 9,5 μονάδων με την οποία η Ν.Δ. κέρδισε τις ευρωεκλογές), απάντησε ότι «η ερώτηση αυτή είναι του ενός δισεκατομμυρίου». Προφανώς, εκ λάθους πρόσθεσε 999 εκατομμύρια. Ωστόσο, γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει...

H αλήθεια είναι -εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές- ότι το παιχνίδι δεν γυρίζει. Δεν το λέμε εμείς, αλλά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ίδιο λένε όλοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Είτε είναι υπουργοί και βουλευτές, είτε κομματικά στελέχη και ψηφοφόροι. Οπως το ίδιο λένε και όλοι οι δημοσκόποι, ενώ είναι και κοινός τόπος στα κομματικά επιτελεία και τους ανά την επικράτεια καφενέδες. Φυσικά, κανένα παιχνίδι, ακόμη και το πιο δύσκολο, δεν έχει χαθεί προτού ξεκινήσει και ολοκληρωθεί. Και αναμφίβολα, ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να ελπίζει στο θαύμα. Ακόμη κι αν είναι άθεος. Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου είναι άθεοι, δεν είναι όμως και αιθεροβάμονες. Αυτό στο οποίο ελπίζουν και για το οποίο θα δώσουν τη μάχη της 7ης Ιουλίου είναι να μειωθεί η διαφορά ή έστω το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν να είναι μεγαλύτερο από αυτό των ευρωεκλογών. Οι πιο ρεαλιστές θα ήταν, λένε, ευχαριστημένοι με το ποσοστό (26,56%) που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014, αφού κάτι τέτοιο θα τους καθιέρωνε τον δεύτερο μεγάλο πόλο του νέου δικομματισμού που δημιουργείται στη μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης εποχή. Στην περίπτωση αυτή πιθανολογούν ότι η Ν.Δ. μπορεί να φτάσει ή και να υπερβεί το 38%. Οι έστω λίγοι απαισιόδοξοι, πάντως, τρέμουν στην ιδέα ότι το ποσοστό θα είναι μικρότερο από αυτό των πρόσφατων ευρωεκλογών. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό που θα πάρουν το συναρτούν με την επίδοση που θα πετύχει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Εάν το ΜέΡΑ25 συγκεντρώσει 4%-5%, όπως ορισμένοι δημοσκόποι υποστηρίζουν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί, λένε, στην περιοχή του 25%. Εάν όμως δεν πιάσει το όριο του 3%, τότε δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει ακόμη και στο 27%. Σημειώνουμε ότι τα πλέον ψύχραιμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Βαρουφάκης θα μπει μάλλον άνετα στη Βουλή αφού έχει πέραση στη νεολαία και σε τμήμα ψηφοφόρων οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και νιώθουν προδομένοι από τις εξελίξεις τόσο με την κυβίστηση στο δημοψήφισμα όσο και με τη μεταλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μνημονιακή δύναμη που φλερτάρει με το Κέντρο και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το κόμμα του Βαρουφάκη έχει μέλλον στην Ελλάδα εάν μετεξελιχθεί σε «αριστερό Ποτάμι», αφού «ο αριστερός φιλελευθερισμός στις μέρες μας είναι στη μόδα». 

Στο Μαξίμου η δεξαμενή από την οποία πιστεύουν ότι μπορεί να αλιεύσουν ψήφους είναι το περίπου 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, οι οποίοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν πήγαν να ψηφίσουν. Οπως μας λέει ειδήμων περί τα εκλογικά, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου ήταν κοντά στο 60%. Από το υπόλοιπο 40%, το 20% επέλεξε άλλο κόμμα και κατά προτίμηση τη Ν.Δ. ενώ οι άλλοι απείχαν, είτε επειδή νιώθουν απογοητευμένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη συμπεριφορά των στελεχών της, είτε γιατί θέλουν να στείλουν μήνυμα διόρθωσης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν από τις 7 μονάδες, στις οποίες αντιστοιχεί το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν, επανέλθουν στην Κουμουνδούρου οι 2, τότε, λέει ο συνομιλητής μας, «το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου μπορεί να φτάσει το 26%-27% και να είναι αφενός το μεγαλύτερο που θα έχει κόμμα της Αριστεράς στην Ε.Ε., αφετέρου θα δίνει σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, ειδικά εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. παραμείνει στάσιμο, με τα ποσοστά του καθηλωμένα στην περιοχή του 6%-8%». 

Ψάχνουν ψηφοφόρους

Για να μπορέσουν όμως να προσελκύσουν ψηφοφόρους οι οποίοι είτε απείχαν «απογοητευμένοι από τη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ», είτε είναι αριστερής προέλευσης και «δεν θέλουν την επιστροφή της Δεξιάς στο γκουβέρνο», θα πρέπει η Κουμουνδούρου να παρουσιάσει ένα νέο, ελκυστικό αφήγημα και ένα νέο πρόγραμμα με κατευθύνσεις και προτεραιότητες για τη μεταμνημονιακή εποχή. Θα πρέπει, πρωτίστως, να ορίσει τη φυσιογνωμία της κυβερνώσας Αριστεράς στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ε.Ε. Οπως μας λέει προβεβλημένος βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν μπορεί να μιλάει ο Μακρόν για λαίμαργο καπιταλισμό και εμείς να μη λέμε τίποτε. Δεν μπορεί να τσακωνόμαστε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος έβλαψε ή θα βλάψει περισσότερο τη χώρα, όταν αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα νέο πολιτικό σχέδιο, που εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες θα εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά της στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή, με δεδομένη και την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας». Η αναγκαιότητα για ένα νέο ριζοσπαστικό και ελκυστικό πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και όχι για συρραφή αιτημάτων της επικαιρότητας, όπως γίνεται τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στη μεσαία τάξη, στη μείωση της φορολογίας και τη συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής, φαίνεται ότι είναι και η διαφορά ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική ομάδα του Μαξίμου. 

Επόμενη μέρα ελπίζοντας σε θαύμα

Η διαφωνία για το (φτωχό και πρόχειρο) πρόγραμμα λέγεται ότι ήταν και η αιτία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δεν ήταν μεταξύ των έξι που παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές. Επίσης, ήταν, όπως λέγεται, και η αιτία που ο ίδιος προτίμησε να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, αλλά να κάνει επίδειξη της δύναμής του εκλεγόμενος με σταυρό στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Προφανώς, αυτή η επίδειξη δύναμης δεν συνδέεται με την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού, παρά τη σπερμολογία, ουδείς προτίθεται να αμφισβητήσει την αρχηγία του Αλέξη Τσίπρα. Πρωτίστως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται αποδυναμωμένος όχι μόνο επειδή εφάρμοσε ένα οικονομικό πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με όσα πρεσβεύει η αριστερή ομάδα της οποίας ηγείται, αλλά και επειδή δύο από τα νέα και ελπιδοφόρα στελέχη των «53+», η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης έχουν πάρει, με την υπουργοποίησή τους, μεταγραφή για την προεδρική πλειοψηφία. Τη διαφωνία Δραγασάκη - Τσίπρα ερμηνεύουν ορισμένοι στην Κουμουνδούρου και υπό το πρίσμα της ειλημμένης, όπως λένε, απόφασης του πρωθυπουργού να τελειώσει οριστικά με τους «γέροντες» του κόμματος. Εκτός από τον Αλέκο Φλαμπουράρη στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο Κώστας Γαβρόγλου, ούτε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος βάζει μεν υποψηφιότητα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα εκλεγεί αφού, εκτός από τον εξάδελφο του Αλέξη, Γιώργο Τσίπρα, στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής υπάρχει ο εκλογικά ισχυρός Γιώργος Πάντζας. Αν το ένα σκέλος των αποφάσεων Τσίπρα για την επόμενη -και μετά από ήττα- μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ  είναι η «αποστρατεία των γερόντων», το άλλο αναμφίβολα είναι η συγκρότηση ενός κεντροαριστερού-σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που το ηγετικό του απαράτ θα έχει αναφορά απευθείας στον ίδιο τον Αλέξη.

Κλείσιμο
Η ομάδα διεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και αυτή που θα πρωταγωνιστήσει στο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος το φθινόπωρο θα συγκροτείται από τον Νίκο Παππά, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Αλέξη Χαρίτση, τη Ρένα Δούρου, συν τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη για λόγους κομματικών ισορροπιών, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη στη θέση του Αντώνη Κοτσακά για τα παρασκηνιακά προγεφυρώματα με το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο μετεκλογικό τοπίο ενδεχομένως θα είναι ισχυροί βουλευτές και ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς, όπως ο Νίκος Φίλης, ειδικά εάν, όπως βασίμως πιθανολογείται, εκλεγεί πρώτος στην ειδικής πολιτικής βαρύτητας περιφέρεια της Α’ Αθήνας. 

Οπωσδήποτε το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν θα είναι σημαντική παράμετρος την επόμενη μέρα στο κόμμα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός θέλει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να στελεχωθεί με πρόσωπα που θα δείχνουν άνοιγμα στον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο». Για επικεφαλής λέγεται ότι αναζητείται κάποιος με το προφίλ του καθηγητή Νίκου Μουζέλη, του Μιχάλη Σταθόπουλου ή κάποια γυναίκα πανεπιστημιακός που να σηματοδοτεί τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική διανόηση και τον χώρο των δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχτεί εισηγήσεις να διερευνήσει την πιθανότητα να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είτε ο πρόεδρος της Greenpeace είτε της WWF είτε ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστείας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Προσώρας, οι δύο σίγουροι είναι η εκπρόσωπος Εφη Αχτσιόγλου και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Για τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και μάλλον δεν θα είναι στο Επικρατείας, αφού, όπως λένε πηγές από το Μαξίμου, δεν θα ήταν ορθό ένας άνθρωπος του κράτους, όπως ο υπουργός Αμυνας, να ασχολείται με τα κομματικά σε μια περίοδο όπου σε Αιγαίο και Κύπρο η Αγκυρα εμφανίζεται να φλερτάρει ακόμη και με κάποιο θερμό επεισόδιο προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ. Υπέρ του ακομμάτιστου ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει, τούτη την περίοδο της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, ο ναύαρχος Αποστολάκης φαίνεται ότι είναι και εξωπολιτικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον δημόσιο βίο, τη γνώμη των οποίων ο υπουργός Αμυνας υπολήπτεται. 

Παράσταση νίκης με Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στο 89% -11%!

Τέλος, τα μηνύματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι είναι οι αιτίες που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες διαλλακτικός στις δημόσιες παρεμβάσεις του φτάνοντας μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό για τα όσα απαράδεκτα και απεχθή συνέβησαν με τις μετατάξεις στη Βουλή και λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για το σκάνδαλο Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έγινε κοινωνός έρευνας σύμφωνα με την οποία η παράσταση νίκης της Ν.Δ. ανεβαίνει. Την Παρασκευή πριν από τις ευρωεκλογές (24/5) οι πολίτες προέβλεπαν νίκη της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές σε ποσοστό 78% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 6/6 το σκορ έγινε 86-14 και μία βδομάδα μετά, στις 12 του μήνα, η διαφορά αυξήθηκε και το σκορ έγινε απόλυτη βεβαιότητα αφού έφτασε στο πρωτοφανές 89-11. Σε αυτό προφανώς έπαιξε ρόλο η άθλια κυβερνητική εικόνα με Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νίκο Βούτση και μετατάξεις στη Βουλή, και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός διαχώρισε τόσο καθαρά τη θέση του. Η επίθεση Τσίπρα στον Βαρουφάκη μάλλον έγινε επειδή τα στοιχεία της έρευνας που παρέλαβε δείχνουν ότι οι πολίτες, ενώ στις 6/6 θεωρούσαν σε ποσοστό 60% ότι το ΜέΡΑ25 θα μπει στη Βουλή, στις 12/6 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 82%. Αντίθετα, για τον Κυριάκο Βελόπουλο τα ποσοστά είναι καθοδικά. Στις 6/6 το 55% υποστήριζε ότι η Ελληνική Λύση θα μπει στη Βουλή, ενώ στις 12/6 το ποσοστό έπεσε στο 40%.

Τα ποσοστά συσπείρωσης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά των συσπειρώσεων των κομμάτων μετά τις ευρωεκλογές, αφού από αυτές οι αναλυτές υπολογίζουν το ποσοστό που μπορούν να πάρουν στις 7 Ιουλίου:

■ Για τη Ν.Δ. στις 5-6/6 το ποσοστό είναι 94% και στις 11-12/6 ανεβαίνει στο 96%. Αυτό, κατά τους ειδήμονες σημαίνει ότι η Ν.Δ. από το 33,2% μπορεί να πάει στο εντυπωσιακό 39,9%, εάν η συσπείρωσή της δεν πέσει κάτω από το 95%.

■ Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη βδομάδα μεταξύ 6-12/6 έπεσε από το 88% στο 84%. Αυτό σημαίνει ότι από το 23,7% μπορεί να πάει στο 26,1%, υπό την προϋπόθεση ότι η συσπείρωσή του θα φτάσει στο 95% και δεν θα πέσει κάτω από αυτό.

■ Το ΚΙΝ.ΑΛ. από το 72% συσπείρωση στις 6/6 (η υποχώρηση προφανώς οφείλεται στα «Βενιζελικά») ανέβηκε στο 82%, κάτι που δείχνει ότι αρχίζει να ξεπερνά το σοκ της ρήξης της Φώφης Γεννηματά με τον προκάτοχό της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν δεν περάσει το 90% συσπείρωση, θα κινηθεί στο 7,2%, ενώ αν περάσει το 92% μπορεί να φτάσει και στο 8,2%.
■ Το ΚΚΕ έχει 90% συσπείρωση και θα κυμανθεί στο 5,2% με απόκλιση ±0,4%.

■ Η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής πέφτει από το 70% στο 65% και πιθανολογείται ότι το ποσοστό της θα είναι στο 4,3%, με απόκλιση ±0,4%.

■ Η συσπείρωση της Ελληνικής Λύσης πέφτει από το 54% στο 45%, με αποτέλεσμα ο Βελόπουλος να είναι στο όριο του 3%, με απόκλιση ±3%, που τον φτάνει είτε στο 3,3% είτε στο 2,7%.

■ Αντίθετα, το μίνιμουμ του ΜέΡΑ25 είναι 3,3% εάν έχει συσπείρωση 89% και το μάξιμουμ το 4,5% εάν φτάσει το 96%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ