«Στοχεύουμε ψηλότερα, μπορούμε καλύτερα» στη δημόσια εκπαίδευση.
kerameos

Νίκη Κεραμέως

«Στοχεύουμε ψηλότερα, μπορούμε καλύτερα» στη δημόσια εκπαίδευση.

Με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή κάναμε ένα πρώτο, σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του σχεδίου μας «Στοχεύουμε ψηλότερα, μπορούμε καλύτερα» για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Αλλάζουμε προγράμματα, θεσμοθετούμε νέες διαδικασίες και διαφοροποιούμε σταδιακά τα εκπαιδευτικά πρότυπα, ώστε να παρέχουμε στους μαθητές μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια για το παρόν και το μέλλον.

Οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου, μαζί με τις υπουργικές αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες που θα το πλαισιώσουν και επόμενα νομοθετήματα που θα αφορούν ανάμεσα σε άλλα και στην επαγγελματική εκπαίδευση, έχουν μία βασική στόχευση: ένα σχολείο πιο δημιουργικό και ανοιχτό, υψηλότερων προσδοκιών και απαιτήσεων, που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για σφαιρικότερη μόρφωση, δημιουργικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των παρεχόμενων γνώσεων και διαρκή αυτό-βελτίωση.

Την αλλαγή αυτή παραδείγματος στη δημόσια εκπαίδευση υπηρετούν, για παράδειγμα, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που καλλιεργούν με τρόπο πιο συνεκτικό και συστηματικό ήπιες δεξιότητες, δεξιότητες ζωής και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η πρόληψη από εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια, εξοικειώνοντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς μας σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας. Την αλλαγή επίσης υπηρετούν η εισαγωγή δημιουργικών δραστηριοτήτων στα αγγλικά από το νηπιαγωγείο, και η ενίσχυση της διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων, όπως η πληροφορική, τα κλασικά γράμματα, η φυσική αγωγή και οι ξένες γλώσσες και η αξιολόγηση ως μέσο βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βασισμένη τρεις άξονες: προγραμματισμός, αυτοαξιολόγηση, εξωτερική αξιολόγηση. Στελεχώνουμε πιο αποτελεσματικά τις σχολικές μονάδες, διευρύνουμε το θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ως εργαστηρίων καινοτομίας για τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών στη δημόσια εκπαίδευση, κάνουμε το σχολικό περιβάλλον πιο ασφαλές.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ότι πρέπει να γίνουν πολλά, και μάλιστα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Και ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από τη συνεπή και αποφασιστική υλοποίηση παράλληλων δράσεων με την ίδια βασική στόχευση, όπως ενδεικτικά η ανάδειξη και αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων των εκπαιδευτικών μας μέσω της επιμόρφωσης, αλλά και η επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Παρά τις σειρήνες του αποπροσανατολισμού και των χαμηλών προσδοκιών, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βάζουμε τον πήχη ολοένα και ψηλότερα, να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις παρά τις αντιξοότητες. Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα της δημιουργίας και της προόδου που θέλουμε να υπηρετήσουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ