koutras_xaralampos

«Alexis, do you know synora?»

Μπάμπης Κούτρας

Υπάρχει μια, αν μη τι άλλο, προβληματική σχέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τα σύνορα. Πριν από μερικά χρόνια μιλώντας για το Αιγαίο και την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών αναρωτιόταν «έχει σύνορα η θάλασσα;», θέτοντας μάλιστα το σχετικό ερώτημα με την -δήθεν- ιερά οργή η οποία τον διακατέχει συνήθως όταν μιλάει για πράγματα που δεν ξέρει.

Ολως αιφνιδίως αυτές τις ημέρες η αμφισβήτηση των συνόρων από το στόμα του Ελληνα πρωθυπουργού πέρασε από την ανατολική στη δυτική μεριά της χώρας μας. Λίγο αφότου ο… μυστήριος Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανακοίνωνε ότι υπάρχει ζήτημα συνοριακών διευθετήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, ο κ. Τσίπρας επαναλάμβανε τον ίδιο ισχυρισμό αφήνοντάς μας όλους άναυδους και προβληματισμένους για τα όσα τεκταίνονται στο διπλωματικό παρασκήνιο και αφορούν τα εθνικά μας θέματα.

Δεκτές οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις ότι οι πρωθυπουργικές αναφορές δεν αφορούσαν τα χερσαία σύνορα, αλλά ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι μετά τον σάλο που είχε προηγηθεί εξαιτίας των όσων είπε ο Αυστριακός επίτροπος και διορθώθηκαν από την Κομισιόν ο κ. Τσίπρας υπέπεσε σε γκάφα εξαιτίας ενός γλωσσικού ολισθήματος (lapsus linguae);

Πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι σε «πονηρούς καιρούς», και ενώ ο Νίκος Κοτζιάς, ο επί των Εξωτερικών υπουργός του, με περισσή αμετροέπεια ανακοινώνει ότι -μετά το Μακεδονικό- θα λύσει (και) το Αλβανικό πριν πάει για διακοπές, ο πρωθυπουργός μπερδεύεται; Είναι δυνατόν να θέλει να μιλήσει για… «καθαρισμό των συνόρων από τα βάτα» και για αναστήλωση των πυραμίδων της συνοριακής γραμμής που έχει χαραχθεί πριν από 90 και πλέον χρόνια ως ζήτημα της προαναγγελθείσας συμφωνίας;

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι το υποτιθέμενο αυτό γλωσσικό ολίσθημα του κ. Τσίπρα έγινε την ώρα που μιλούσε στα ελληνικά, γλώσσα στην οποία ο ίδιος μας έχει συνηθίσει να εκφράζεται με άνεση και αρκετή ακρίβεια, ανεξαρτήτως της ουσίας εκείνων τα οποία ισχυρίζεται κάθε φορά.

Ανάλογα «ολισθήματα», όμως, είχαν προηγηθεί και με το Σκοπιανό. Και τότε απευθύνθηκε σε δημοσιογράφο από τα Σκόπια, για να της ευχηθεί (!) στην επόμενη συνάντηση να εκπροσωπεί μέσο ενημέρωσης από την «Γκόρνα Μασεντόνια», αποκαλύπτοντας δημοσίως τι ήταν έτοιμος να δεχτεί. Και ακολούθως όταν πήρε τηλέφωνο τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους μεταφέρει ως επιτυχία την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» που του πάσαρε ο Ζόραν Ζάεφ και εκείνος κατάπιε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δυστυχώς, το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι... γλωσσικό. Αλλωστε όταν θέλει προετοιμάζει τα αγγλικά του, όπως εκείνο το «Zoran, do you know Prespes?» στο βίντεο του... θριάμβου που έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου για να αξιοποιήσει πολιτικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που το 70% του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί και που δίνει όνομα, γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα στα Σκόπια και την οποία, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω.

Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με την Αλβανία. Μπορεί να μην ανοίγει θέμα χερσαίων συνόρων, αλλά υπάρχει θέμα θαλάσσιων. Ο Ράμα, με τη στήριξη και την υπόδειξη Ερντογάν, πιέζει να δεχτούμε ότι τα Διαπόντια νησιά, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ούτε πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χάραξη της ΑΟΖ με την Αλβανία! Αν γίνει αυτό, δημιουργεί τετελεσμένο γεγονός που θα βρούμε μπροστά μας στο Αιγαίο, καθώς θα διευκολύνει τις τουρκικές επιδιώξεις για να μπουν «σφήνα» ανάμεσα στην ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και να φτάσουν μέχρι την Αίγυπτο.

Είναι ώρα να καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχουν σύνορα και ότι έχει όρια η εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων την οποία επιχειρεί για να γίνει αρεστός στους νέους «φίλους» που ξαφνικά αγάπησε, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προσδοκώντας αντίδωρα που θα του αποφέρουν εκλογικά οφέλη. Το δημοσκοπικό και πολιτικό κάζο το οποίο υπέστη από την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς δεν θα είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που τον περιμένει αν συμφωνήσει σε θαλάσσιες συνοριακές διευθετήσεις με την Αλβανία.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΟΡΙΑ

danaos

Και,βέβαια,κύριε Κούτρα,το θέμα δεν είναι το δημοσκοπικό ή το πολιτικό,όπως λέτε,κάζο του Τσίπρα,που ούτως ή άλλως θα είναι μεγάλο,αλλά η εθνική ζημία που από προφανή ιδεοληψία,μεθοδικά, προκαλείται.Κάποιος πρέπει να τον σταματήσει,γιατί τα γλέντια των γειτόνων δε θα έχουν τελειωμό! Μετά το Ζάεφ,η σειρά του Ράμα και πάμε λέγοντας...

Γιωργος

Κυριε Κουτρα πολύ σωστή η οπτική σας αλλά καλύτερα μην την εκφράσετε την Δευτέρα στην εκπομπή στο ΠΘ γιατί θα στοχοποιηθείτε για χιλιοστή φορά ως χρυσαυγίτης απο τον "προοδευτικό" φίλο σας κ.Φελέκη. Την Παρασκευή μόλις ο Φελέκης έλαβε το non paper του Μαξίμου(οτι το θέμα αφορά τα βάτα στις πυραμίδες) σχεδόν επέβαλε την ανοησία αυτή ώς έγκυρο ρεπορτάζ. Λιγο πρίν, στην συνεντευξη του κ Συρίγου, παραπλανώντας τους ακροατές για ακόμα μιά φορα,ο "αντικειμενικός κυρ Νίκος" προσπάθησε να επιβάλει την κυβερνητική άποψη (οτι τα Σκοπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ αν δε κυρωθε η συμφωνία απ την Ελληνική βουλή) . Εκανε μάλιστα οτι δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις του καλεσμένου σας οτι τυχόν απόρριψη της συμφωνίας και αδιαφορία για την απόφαση του Δ.Δικαστηριου(που αναμένεται καταδικαστική)θα αποβεί εις βάρος μας σε βάθος χρόνου και στις στις σχέσεις μας με Τουρκία(λόγω του ότι επικαλούμαστε πάντα το διεθνές δίκαιο στην εξωτ. μας πολιτικη). Μάλιστα έφτασε στο άθλιο σημείο να κατηγορήσει την επόμενη κυβέρνηση εάν δεν σηκώσει μπαΐράκι στην μή αποδοχη της συμφωνίας,προσπαθώντας να της φορτώσει τις ευθύνες των νέων του φίλων(τσιπρα-κοτζιά). Αυτά ακούμε όλη μέρα,και μας γυρίζουν τα μάτια ανάποδα με την αθλια καθημερινή προπαγάνδα του συνεργάτη σας στην πρωινή σας εκπομπή. Τα ίδια θα κάνει και στο θέμα με τα θαλάσσια σύνορα στο Αλβανικό θέμα που ανοίγει ο Τσίπρας. Γιαυτό φροντίστε να τον βάζετε στην θέση του(όπως πάντα επιχειρηματολογώντας),γιατί βαρεθήκαμε πιά να ακούμε την προπαγάνδα της αριστεράς και του Σύριζα,που εκφράζει απροκάλυπτα και εριστικά ο κατα τα άλλα συμπαθής κ.Φελέκης.

Κοτζιας

Alexis do you know German?

Tasos

Γιατί ΔΕΝ μπορούμε να πάρουμε πίσω τη συμφωνία με τα Σκόπια ? Αφού ΔΕΝ έχει κυρωθεί από κανέναν ? Οσο για τα σκόπια και την Αλβανία, κλείσε τα σύνορα διώξε ΟΛΟΥΣ τουσ σκοπιανούς και αλβανούς απο τη χώρα, απαγόρευσαι την έξοδο από την Ελλάδα προς τις χώρες αυτές ή βάλε 1000€ τη διέλευση, κάνε εμπάργκο στα σκόπια και την αλβανία που ζούνε από εμάς οικονομικά... και σου λέω εγώ μετά. Βέβαια για να τα κάνεις αυτά πρέπει να μην έχεις εξαρτήσεις από οικομικά συμφέροντα που λιμπίζονται τα δισ που θα μπουν από την ευρώπη στα σκόπια και την αλβανία ώς χώρες προς ένταξη, μιλάμε για δισ... Κατασκευαστικές και τράπεζες κλπ περιμένουν (πίσω από τα Γερμανικά συμφέροντα βέβαια) να αρπάξουν ότι περισέψει... Α και κάτι ακόμα, εγώ πάντος ΔΕΝ βλέπω καμιά τουριστική επιχείρησηστη Νότια Μακεδονία περιφέρεια της Greece να έχουν κανένα θέμα με τους σκοπιανούς... Είπαμε πρώτα από όλα τα προσωπικά συμφέροντα, όπως και για τα ανατολικά νημσιά του αιγαίου, οι τούρκοι είναι καλά παιδιά και φίλοι μας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία