Εκ βαθέων…
eni_2

Μένη Μαλλιώρη

Εκ βαθέων…

Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τους συναδέλφους, τους συνεργάτες και τους φίλους για τα πολλά και αυθόρμητα συγχαρητήρια μηνύματά τους σχετικά με την επιλογή μου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να το εκπροσωπώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.

Αναμφισβήτητα τιμητική διάκριση κυρίως επειδή αφορά στον τομέα που επέλεξα να υπηρετήσω, όχι μόνο από επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως γιατί εκεί κτυπούσε η καρδιά μου. Ευχαριστίες επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, γιατί μόνο με την ουσιαστική συμβολή τους έγιναν οι τομές που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης και κυρίως τις συμπεριφορές όλων των εμπλεκομένων στην πολιτική αντιμετώπισης των Ναρκωτικών στην Ελλάδα. Και αναφέρομαι κυρίως:

1. Στη Λειτουργία του Δικτύου Κέντρων Πρόληψης που ξεκίνησαν να δημιουργούνται από το 1996 σε όλους τους νομούς της χώρας στη βάση ότι η πρόληψη είναι προτεραιότητα, λειτουργεί άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία, τοπική ή ευρύτερη, και διαμορφώνει υγιείς τρόπους ζωής. Το Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης αριθμεί σήμερα 74 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

2. Στη δημιουργία Προγραμμάτων Υποκατάστασης στα Νοσοκομεία της χώρας, με πρόβλεψη για την κάλυψη όλων των νομών, εφαρμόζοντας στην πράξη την επιστημονική προσέγγιση των εξαρτημένων χρηστών ναρκωτικών ως ασθενών με δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στα Νοσοκομεία αντί της μέχρι τότε επικρατούσας, ότι οι εξαρτημένοι χρήστες είναι κατά πρώτον εγκληματίες που θα πρέπει να κατευθύνονται στις φυλακές και να παρακολουθούν αποκλειστικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής θεραπείας. Ο αριθμός των Μονάδων Υποκατάστασης από 23 που ήταν το 2010 έφτασαν τις 52 το 2013, και οι θεραπευόμενοι από 5.000 έγιναν 8.500 σε όλη την Ελλάδα.

3. Στη δημιουργία δομής άμεσης πρόσβασης το 1997, με Οδοντιατρείο, Παθολογικό Ιατρείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο και Κινητή Μονάδα για την προσέγγιση, την προσέλκυση και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ενεργούς χρήστες στις πιάτσες, εισάγοντας την έννοια της μείωσης της βλάβης στη συλλογική συνείδηση ως αυτονόητη διαχείριση του προβλήματος της ύπαρξης λίστας αναμονής για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα
4. Στη δημιουργία προγραμμάτων υποκατάστασης σε σωφρονιστικά καταστήματα το 2014.

Κλείσιμο
5. Στη διανομή υγειονομικού υλικού σε όλους τους χρήστες με τη δουλειά στο δρόμο για την άμεση προσέγγιση του πληθυσμού των χρηστών που συχνάζουν στις πιάτσες.

6. Στη δημιουργία του χώρου εποπτευόμενης χρήσης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» το 2013. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί αναπτύσσεται η επιχειρηματολογία μου από το 2012 για ένα ζήτημα που απέκτησε μαζική υποστήριξη και νομική βάση 7 χρόνια αργότερα με Νόμο που ψηφίσθηκε το 2019!

7. Στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αριστοτέλης» για την επιτυχή αντιμετώπιση της έκρηξης του Aids μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Εκτιμώ ότι κυρίως όλα τα παραπάνω οδήγησαν τα μέλη της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να με τιμήσουν με την ψήφο τους για την εκπροσώπησή τους στο Ευρωπαϊκό Κέντρο, που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα Ναρκωτικά. Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου οφείλεται και σε όλους όσους συνέβαλαν στα προαναφερόμενα. Δεσμεύομαι, επομένως, ότι πέρα από όποια προστιθέμενη αξία μπορεί να έχει η συμμετοχή μου αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εργαστώ ώστε να αποτελέσει αυτή ευκαιρία και για την εθνική μας πολιτική στον τομέα των Εξαρτήσεων.
----------------------------------------------------------------------------------
*H Μένη Μαλλιώρη είναι Καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ από το 1997 έως το 1999 και από το 2010 έως το 2013
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK