Μια «ανθοδέσμη» στην Κυψέλη
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Μια «ανθοδέσμη» στην Κυψέλη

Αν ο δρόμος σας φέρει μέχρι την Δημοτική Αγορά Κυψέλης που ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σήμερα φιλοξενεί ένα πρωτότυπο – και για τα διεθνή δεδομένα- εναλλακτικό mall κοινωνικής οικονομίας/ κοινωνικής επιχειρηματικότητας θυμηθείτε να επισκεφθείτε ένα από τα 8 καταστήματα της.

Το κατάστημα ονομάζεται Flower Power και έχει ως «όπλο» της, την δύναμη μιας ανθοδέσμης. Η τελευταία θα φτιάχνεται από τα λουλούδια της παραγωγής ενός μικρού αγροκτήματος στην περιοχή του Μαραθώνος – ενός μικρού αγροκτήματος με «μεγάλο όραμα». Και το «μεγάλο όραμα» είναι το καύσιμο για την επιτυχία ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε με πρωτοβουλία ευαίσθητων και υπεύθυνων γονέων για τα παιδιά τους – παιδιά με ειδικές δεξιότητες, μπόλικη θέληση και ανεξάντλητη υπομονή!

Η ανθοδέσμη «κρύβει» πίσω της μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση – μια επιχείρηση που λειτουργεί με όρους καθαρής επιχειρηματικότητας αποδεχόμενη το παιχνίδι της αγοράς αλλά με μια ουσιαστική διαφορά: Τα κέρδη της δραστηριότητας – παραγωγική και εμπορική ταυτόχρονα- δεν πάνω στην τσέπη ενός ή περισσότερων ατόμων αλλά μένουν μέσα στην επιχείρηση και επανεπενδύονται για τις ανάγκες της. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα κέρδος που είναι διατεθειμένο να αφήσει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και να λειτουργήσει παραδειγματικά για την συνέχεια και για άλλους ενδιαφερόμενους.

Στο site της Flower Power διαβάζουμε: «Τα άτομα με αναπηρία ζουν στο περιθώριο. Αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αποκλεισμούς. Συχνά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την περίθαλψη, στα ΜΜΕ και το ίντερνετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κτήρια και δημόσιους χώρους. Και μιλάμε για το 10%-15% του πληθυσμού.

Αν αρνούμαστε να το δούμε ή να το αντιληφθούμε τότε ζούμε κλεισμένοι σε προκαταλήψεις και άρα εμείς και όχι τα άτομα με αναπηρία είμαστε οι αποκλεισμένοι. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά τα δικά μας όρια και τις δικές μας προκαταλήψεις.

Πόσο αξιοπρεπείς μπορούμε να νοιώθουμε όταν μένουμε άπραγοι μπροστά στην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων; Δεν συνειδητοποιούμε ούτε το δημόσιο συμφέρον αφού το έλλειμμα ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία έχει επιπτώσεις και στην οικονομία που χάνει 3-7% του ΑΕΠ παγκοσμίως.

Θέλουμε το αυτονόητο σε μία προηγμένη κοινωνία:Τα άτομα με αναπηρία να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας, να έχουν τις ίδιες δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης και αυτόνομης διαβίωσης.
Η μόνη λύση είναι η συμμετοχή. Τα λουλούδια μάς αφυπνίζουν στην ομορφιά της φύσης και της διαφορετικότητας. Για μας αποτελούν ένα εργαλείο για την ένταξη ευάλωτων ανθρώπων στην κοινωνία.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν μοναδικές δεξιότητες και ικανότητες. Μπορούν να αποδώσουν σε έναν εργασιακό χώρο και να δημιουργήσουν αξία όπως κάθε άνθρωπος αρκεί να υπάρχει το σωστό πλαίσιο.

Για να αλλάξουμε ιδέες πρέπει να αλλάξουμε τις πράξεις μας.Αγοράζοντας ένα μπουκέτο από το Flower Power στηρίζετε μία θέση εργασίας ενός ανθρώπου. Τον βοηθάτε να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία. Αγοράζοντας ένα μπουκέτο λουλούδια στέλνετε το μήνυμα ότι πρέπει να ξαναβρούμε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής σε ισορροπία με τη φύση και τους συνανθρώπους μας».

Κλείσιμο
Με ιδιοκτήτη τον δήμο Αθηναίων και φορέα διαχείρισης το Impact Hub Athens, η λειτουργία της Αγοράς αποτελεί «ένα πρότυπο καινοτόμο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο συν-διαχείρισης, από τον δήμο Αθηναίων και την κοινωνία των πολιτών, εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ το όλο μοντέλο λειτουργίας είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο (και με την συνδρομή οργανισμών όπως το The People’s Trust).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ