Μαίρη Λούθερ Κίνγκ
mpoyroysis

Κώστας Μπουρούσης

Μαίρη Λούθερ Κίνγκ

Από πότε οι social media influencers έγιναν θεματοφύλακες της πολιτικής ορθότητας, σταυροφόροι των κοινωνικών δικαιωμάτων και αυτόκλητοι ακτιβιστές (του πληκτρολογίου);

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν εκτός τόπου και χρόνου ο Ηλίας Ψινάκης, όταν πριν από λίγες ημέρες εκφράστηκε απαξιωτικά από τηλεοράσεως για την Μαίρη Συνατσάκη και μάλιστα όχι απευθυνόμενος στην ίδια αλλά στον σύντροφό της -παλιοκαιρίσια τακτική «τα λέω στη νύφη να τα ακούει η πεθερά»; Ήταν. Κι εδώ που τα λέμε ποιος καλεί το 2024 στην εκπομπή του τον Ηλία Ψινάκη για να ανεβάσει με το σκονισμένο και παρωχημένο πια χιούμορ του τα πεσμένα του (βλ. νούμερα τηλεθέασης). Άλλη κουβέντα αυτή.

Μπορεί λοιπόν οι περισσότεροι να συμφωνούμε πως ο πρώην μάνατζερ σελέμπριτιζ, πρώην δήμαρχος αλλά για πάντα – για κάποιους- ασεβώς διασκεδαστικός τύπος μπέρδεψε τα μήλα με τα πορτοκάλια (εν προκειμένω τον Ίαν Στρατή με την Μαίρη Συνατσάκη), όμως οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε και μια (δύσπεπτη) αλήθεια. Τη νύξη του περί καπηλείας του κινημάτος #MeToo, αυτού που έγινε τσιχλόφουσκα στο στόμα κάθε σχετικού αλλά κυρίως κάθε άσχετου. Μα τι μυστήριο πράγμα κι αυτό να φλυαρούν μια ζωή κυρίως εκείνοι που ως άλλες γλάστρες διψούν να ποτιστούν πλάι στο βασιλικό;

Πάρτε για παράδειγμα την Μαίρη Συνατσάκη. Εξ όσων γνωρίζουμε οι περισσότεροι η Mairiboo, όπως αμπαλάρεται στον παράλληλο κόσμο των κοινωνικών δικτύων, έχει θητεύει ως τηλεπαρουσιάστρια, ηθοποιός, διαγωνιζόμενη talent show, πανελίστρια και για ένα φεγγάρι οικοδέσποινα του ελληνικού τελικού της Eurovision. Πλέον απέχει από τα τηλεοπτικά εγκόσμια, δημιουργεί ρούχα μαζί με την Αθηνά Οικονομάκου και διαθέτει το δικό της ηλεκτρονικό πολυκατάστημα, που εμπορεύεται από θήκες κινητών τηλεφώνων μέχρι προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Μια χαρά ως εδώ και καλές δουλειές να ευχηθούμε.

Αλήθεια, όμως, ορμώμενη από ποια από τις παραπάνω ιδιότητές της (νυν και πρώην) θεωρεί, όπως και απειράριθμοι άλλοι ντόπιοι «επιδραστικοί», ότι έχει α) τη γνώση, την κατάρτιση και την επάρκεια και β) την υποχρέωση να τοποθετείται επί παντός του επιστητού – εντάξει, εκείνου που τρεντάρει και συνήθως διχάζει στα κοινωνικά δίκτυα- και μάλιστα παρουσιάζοντας την άποψή της ως θέσφατο;

Κλείσιμο
Από την πατριαρχία και το #MeToo μέχρι το κοινωνικό και το βιολογικό φύλο, το σεξισμό, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, κανένα θέμα που διεγείρει τα woke αντανακλαστικά δε μένει ασχολίαστο από την ίδια, η οποία μοιάζει να γνωρίζει καλύτερα πώς ζουν και τι αντιμετωπίζουν επί παραδείγματι οι γκέι, οι Αλβανοί και οι πρόσφυγες (για να μνημονεύσουμε τον τίτλο ενός παλιότερου βίντεο από το «ακτιβιστικό» παλμαρέ της) καλύτερα και από τους ίδιους.

Θα μπορούσε να εικάσει κανείς πως η εν λόγω digital media influencer είναι ένας homo universalis που κατέχει μεν όλη τη γνώση, έχει όμως την ατυχία να μην γίνεται αντιληπτή και κατανοητή συλλήβδην από την εποχή της. Ή να υποθέσει πως έχει αποφασίσει να διαθέσει ολοκληρωτικά τον εαυτό της στους κοινωνικούς αγώνες, όπως λόγου χάρη ο Χάρβεϊ Μιλκ ή η Ρόζα Παρκς. Όπως θα μπορούσε και να σκεφτεί πως, εκτός από τα προϊόντα του ηλεκτρονικού καταστήματος της, τις διαφημιστικές τοποθετήσεις προϊόντων, το lifestyle και τον τρόπο σκέψης της, πουλά σε κάθε ευκαιρία αγνό παρθένο λαϊκισμό.

Προβάλλοντας τον εαυτό της ως υπερασπιστή των αδυνάτων, των αδικημένων, των κακοπαθημένων, των καταπιεσμένων και μπαινοβγαίνοντας – είναι και εμπόρισσα γαρ- στη στολή εργασίας του σταυροφόρου των κοινωνικών δικαιωμάτων. Κάποιοι ενδεχομένως κοιμούνται ήσυχοι που έχουν πια τους «επιδραστικούς» να διεκδικούν κοινωνική δικαιοσύνη από το σοσιαλμιντιακό μετερίζι τους. Άλλοι πάλι έχουν χάσει τον ύπνο τους με το μέγεθος της ανεστραμμένης και καμουφλαρισμένης μεν, δημαγωγίας δε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ