«Λερναία Υδρα» εναντίον τουρκικών προκλήσεων
dionysopoulos01

Γιώργος Διονυσόπουλος

«Λερναία Υδρα» εναντίον τουρκικών προκλήσεων

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας οι Ενοπλες Δυνάμεις καθώς θεωρείται πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Στις 15 Αυγούστου οι Τούρκοι θα μετακινήσουν κι άλλο ερευνητικό σκάφος ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Σχετικές πληροφορίες έχουν φτάσει στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών που παρακολουθούν την τουρκική κινητικότητα στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ ζήτημα ημερών θεωρείται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου «Λερναία Υδρα», το οποίο προβλέπει τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει σε στρατιωτικό επίπεδο η χώρα μας στο ενδεχόμενο που η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ελληνική διπλωματία. Να σημειώσουμε ότι ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς έχει ενταθεί μετά το αίτημα που διατύπωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) προκειμένου να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τα νότια της Ρόδου και φτάνει κοντά στο Καστελόριζο. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Τούρκοι ζητούν τη διαθεσιμότητα της περιοχής από τις 15 Αυγούστου και μετά, μετακινώντας το ερευνητικό σκάφος «Ουρούτς Ρέις» από τη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου βρίσκεται τώρα, στη ΝΑ Μεσόγειο για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών και συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, η ελληνική αντίδραση θα είναι ανάλογη της τουρκικής πρόκλησης και θα εκδηλωθεί σε διάφορα στάδια. Τα συγκεκριμένα στάδια, άλλωστε, είναι και αυτά που περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο σχέδιο «Λερναία Υδρα». Το σχέδιο κινείται σε τέσσερα επίπεδα, με το ένα εξ αυτών να εστιάζει στην γκάμα των ενεργειών που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή τουρκική απειλή, η οποία θα εκφραστεί μέσω μιας προσπάθειας παράνομης έρευνας ή ακόμη και εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι η «Λερναία Υδρα» προβλέπει από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε μια ήπια τουρκική πρόκληση μέχρι και την υιοθέτηση ενός ακραίου σεναρίου, της κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου, στο ενδεχόμενο που η Αγκυρα θελήσει να εγκαταστήσει πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Να σημειώσουμε ότι εμπνευστής του «άκρως απόρρητου» ως προς τις λεπτομέρειές του επιχειρησιακού σχεδίου «Λερναία Υδρα» ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, επονομαζόμενος και «στρατηγός-αράχνη» λόγω της δράσης του στον τομέα των πληροφοριών, ο οποίος το 2012, ως υπηρεσιακός τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, είχε δώσει εντολή να εκσυγχρονιστούν, να εμπλουτιστούν και να συνοψιστούν σε μια σειρά από επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλειστή σύσκεψη

Στο Πεντάγωνο, αν και θεωρούν τη 15η Αυγούστου κρίσιμη ημερομηνία για να κάνει κάποια κίνηση η Τουρκία στο Αιγαίο, και ιδιαίτερα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, εντάσσεται και η κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο ΥΠΕΘΑ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, των αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων και τους διοικητές των Μειζόνων Σχηματισμών και Διοικήσεων των τριών κλάδων των Ε.Δ. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύσκεψης συζητήθηκαν όλα τα σενάρια εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, ενώ ο Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, έκανε παρουσίαση των επιχειρησιακών σχεδίων που υπάρχουν ως προς την αντιμετώπιση της εξ ανατολών απειλής. Να θυμίσουμε ότι το «ΘΕΜΑ» στο φύλλο της 23ης Ιουνίου είχε αποκαλύψει την ύπαρξη μιας απόρρητης έκθεσης του ΓΕΕΘΑ η οποία προέβλεπε, σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, τη δημιουργία θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στο Καστελόριζο. Μάλιστα το ΓΕΕΘΑ στην εν λόγω έκθεση έκανε αναφορά για δημιουργία μιας «σημειακής κρίσης», όπου τον πρώτο λόγο θα είχαν το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, επειδή η όποια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση θα γίνει επί θαλάσσης, τα σχετικά σχέδια είναι σε πρώτο βαθμό ναυτικής φύσεως και σε δεύτερο περιλαμβάνουν τη συμμετοχή εναέριων ή άλλων μέσων. «Οι Τούρκοι είθισται σε πρώτη φάση να στέλνουν στην περιοχή ενδιαφέροντός τους πρώτα τα ερευνητικά τους πλοία προκειμένου να προβάλουν τις αξιώσεις τους. Κατόπιν και αφού προηγουμένως αξιολογήσουν τις σχετικές αντιδράσεις, ακολουθεί η αποστολή κάποιου πλωτού γεωτρύπανου, συνοδεία πάντα μονάδων του Πολεμικού τους Ναυτικού. Η Ελλάδα, όμως, σε αντιδιαστολή με την Κύπρο, έχει και πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Εχει επίσης στη φαρέτρα της αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης, που θα εκφραστούν όταν πρέπει και ανάλογα με την ένταση που θα επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν οι Τούρκοι στην περιοχή. Είναι διαφορετικό το ‘‘Ουρούτς Ρέις’’ να κάνει μια διέλευση στην περιοχή ή να παραμείνει για μια-δυο ημέρες, εκμεταλλευόμενο τον χρόνο που απαιτείται για να υπάρχει έντονη διπλωματική απάντηση και σύσταση από τον διεθνή παράγοντα, και διαφορετικό να κάνει βόλτες στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ