Το εμβόλιο η Μήδεια και η Οικονομία
kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Το εμβόλιο η Μήδεια και η Οικονομία

Την Δευτέρα , Τρίτη και Τετάρτη που μας πέρασε, η Χώρα μας δοκιμάστηκε σε όλα τα επίπεδα. Από την μία η χειρότερη κακοκαιρία από το 2002, και από την άλλη η- με μεγάλες δυσκολίες -έναρξη εμβολιασμών της Astra Zeneca. Προσωπικά όπως εκατοντάδες συμπολίτες μου, ταλαιπωρήθηκα. Έμεινα χωρίς ρεύμα για δώδεκα ώρες, ο εμβολιασμός μου ακυρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας, ακύρωσα κάποιες επαγγελματικές συναντήσεις, παρέμεινα σπίτι για πάνω από 60 ώρες.

Διαβάζοντας και ακούγοντας τα άδικα σχόλια αρκετών για την έλλειψη παρουσίας και αποτελεσματικότητας του κράτους αναρωτήθηκα. Μήπως ξαφνικά γίναμε η Νορβηγία που αντιμετωπίζει πολλές μέρες με χιόνια τον χρόνο και έχει αναπτύξει τις κατάλληλες υποδομές? Μήπως καμμιά Χώρα στον κόσμο δεν έχει υποδομές που καλύπτουν πλήρη κάλυψη φαινομένων που συμβαίνουν 3 μέρες κάθε 20 χρόνια? Μήπως ξαφνικά η ΔΕΗ έγινε η πιο σύγχρονη επιχείρηση του κόσμου και τα χιλιάδες δέντρα που έπεσαν στα καλώδια του ηλεκτρισμού ήταν κάτι που μπορούσε να προλάβει? Σκέφτηκα ότι πριν μερικά χρόνια στην Βοστώνη χιλιάδες νοικοκυριά μείναν μία εβδομάδα χωρίς ρεύμα. Μήπως οι εθνικοί μας δρόμοι είναι φτιαγμένοι για τόσο χιόνι? Μήπως ξαφνικά είμαστε άδικοι με την Κυβέρνηση? Μήπως τελικά αδικούμε τους εαυτούς μας? Στο δικό μου διαμέρισμα το ρεύμα επανήλθε στις 3.20 το πρωί. Για να επανέλθει όμως το ρεύμα κάποιοι συνάνθρωποι μου εργαζόντουσαν στις 3.30 το πρωί με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είπαν, ας το δούμε αύριο. Τους ευχαριστώ θερμά. Με τον εμβολιασμό «μου». Το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί. Δεν χάθηκε ούτε ένα εμβόλιο. Οργανώθηκε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού πάνω από 450 τροφίμων στις φυλακές Κορυδαλλού και στην Αμυγδαλέζα. Οι εμβολιασμοί γίνονταν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, ώστε να μη χαθούν δόσεις. Εμβολιάστηκαν επίσης ένστολοι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Εναλλακτικό πλάνο μέσα σε λίγες ώρες. Έκλεισε η Εθνική οδός για 36 ώρες. Ταλαιπωρήθηκε κόσμος που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την Εθνική. Σίγουρα ταλαιπωρήθηκε λιγότερο- και το πιο σημαντικό δεν κινδύνεψε καθόλου- από το να είχε εγκλωβιστεί όπως πριν μερικά χρόνια κατά την διάρκεια κακοκαιρίας πολύ μικρότερης έντασης από την Μήδεια. Ολοι -και εγώ πρώτος- θα θέλαμε ιδανικές λύσεις. Αλλά ας χειροκροτήσουμε όταν πετυχαίνουμε το μάξιμουμ του εφικτού.

Επιστρέφω στον εμβολιασμό και το μεγάλο όφελος που έχει στην Δημόσια Υγεία , και στην Οικονομική Ανάκαμψη μίας χώρας. Ας μελετήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να εμβολιάζει τον πληθυσμό του με ένα από τα γρηγορότερα ποσοστά στον κόσμο και η κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει 5 εκατομμύρια πολίτες - πάνω από το μισό ενήλικο πληθυσμό - μέχρι τα μέσα Μαρτίου, λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές στις 23 Μαρτίου. Η κεντρική τράπεζα προέβλεπε ότι εάν διατηρηθεί ο γρήγορος ρυθμός εμβολιασμού, η οικονομία θα αναπτυχθεί 6,3% το 2021 και 5,8% το 2022.Ταυτόχρονα ανάπτυξη φέτος θα φτάσει μόνο το 3,5%, εάν το ποσοστό εμβολιασμού επιβραδυνθεί, δήλωσαν στις τελευταίες προβλέψεις τους οι οικονομολόγοι της τράπεζας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΑΕΠ του Ισραήλ το 2020 ανήλθε σε 335δις $ μία διαφορά 2.8% αντιστοιχεί σε περίπου 10 δις $ διαφορά. Και για την Χώρα μας είναι πολύ σημαντικό Χώρες όπως το Ισραήλ και η Αγγλία να προχωράνε γρήγορα στους εμβολιασμούς του πληθυσμού τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι για την πατρίδα μας η τουριστική αγορά του Ισραήλ και της Αγγλίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Θεωρώ σημαντικότατη πρωτοβουλία, και δείγμα ηγέτη, την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού που « δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν αλλά αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά». Ηδη χώρες όπως το Ισραήλ, η Αγγλία η Αυστρία , η ΙΑΤΑ το επικροτούν και ακόμα και εάν δεν επιτευχθεί μία Πανευρωπαϊκή λύση, οι διακρατικές συμφωνίες θα επικρατήσουν. Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό μας.

Όπως πολύ συχνά μού αρέσει να τονίζω, ας είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε κοντά στο να ξεπεράσουμε- με πολλές απώλειες είναι αλήθεια- την τόσο επώδυνη περιπέτεια του κορωνοϊού πού ήρθε να ανατρέψει τα πάντα. Ας πιστέψουμε στους εαυτούς μας, Ας κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις. Ας κάνουμε όσο μπορούμε ένα restart.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα