Επιστροφή στις ΕΠΑΛ-ξεις
sad_2

Γεωργία Σαδανά

Επιστροφή στις ΕΠΑΛ-ξεις

Τον περασμένο Αύγουστο η Προεδρία Μπάιντεν πέτυχε μια νίκη στα σημεία για την αμερικανική κοινωνία. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Υποδομών, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ψηφίστηκε από τη Γερουσία με διακομματική συναίνεση, αφαιρώντας ένα βασικό επιχείρημα από τους Ρεπουμπλικάνους, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022. 

Παρά τις αιτιάσεις των αντιπάλων τους για πριμοδότηση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είδε μετωπικά το πρόβλημα: την παρακμή της λευκής εργατικής τάξης, δηλαδή των παραδοσιακών εργατών του «μπλε κολάρου» (blue collar workers), απασχολούμενων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής στις μεγάλες γραμμές παραγωγής. Απογοητευμένοι από την μεταφορά αμερικανικών βιομηχανιών στην Ασία λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού και απαξιωμένοι από τη στροφή στις εργασίες υψηλής εξειδίκευσης κυρίως στον τομέα της Πληροφορικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι εργάτες του «μπλε κολάρου» έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και μαζί του τις ΗΠΑ σε φάση υποχώρησης από το status της παγκόσμιας πρωτοπορίας τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κάπως έτσι ο Τζο Μπάιντεν πανηγύρισε το «πράσινο φως» της Γερουσίας, περιγράφοντας το πρόγραμμα των Υποδομών ως το «σχέδιο των μπλε κολάρων για την ανοικοδόμηση της Αμερικής», καθώς αυτό «θα επενδύσει σε Αμερικανούς εργάτες και θα δημιουργήσει εκατομμύρια καλές αμειβόμενες θέσεις με εργατικά δικαιώματα, το 90% των οποίων δεν απαιτούν πτυχίο κολλεγίου». Η αμερικανική ανάγνωση της κατάστασης ερμηνεύει και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φαινόμενα, καθώς οι εργάτες του «μπλε κολάρου» αποτελούν τον εκλογικό πυρήνα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, τερματίζοντας πρώτοι στις εκλογές του 2017 στη Σαξονία, όπου οι Ανατολικογερμανοί χειρώνακτες αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δεύτερης κατηγορίας». Η ίδια εκλογική δεξαμενή, δηλαδή οι εργάτες του «μπλε κολάρου» αποτέλεσαν το βατήρα εκτόξευσης του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, όπου η εγκατάλειψη της γαλλικής εργατικής τάξης συνοδεύεται και από εκδοχές ρατσιστικού μίσους για τους μετανάστες χειρώνακτες που διαβιούν στη Γαλλία. Αρκούσε, άλλωστε, το αφήγημα του «Πολωνού υδραυλικού» για να ανοίξει το δρόμο στο Brexit, με τον Μπόρις Τζόνσον να πολλαπλασιάζει τώρα τις θεωρήσεις εισόδου, ψάχνοντας για… Πολωνούς οδηγούς φορτηγών.

Το ίδιο φορτηγό, άλλωστε, κουβαλά και τα αποτροπιαστικά σκηνικά που εξελίχθηκαν στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: έλλειψη προοπτικής για τους νεαρούς σπουδαστές του, εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, θολά επαγγελματικά δικαιώματα, απουσία συντεταγμένου εργασιακού πλαισίου για τις δουλειές του «μπλε κολάρου», εμμονή στο παρωχημένο ελληνικό στερεότυπο της κοινωνικής καταξίωσης μέσω της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μόνο. Όλα εκείνα δηλαδή που ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες σε μορφές βίας, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και ταξικού μίσους. Ακόμη και αν το 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας μακράς τεχνικής παράδοσης, αυτής του 1ου ΤΕΕ Σταυρούπολης που από κοινού με την τεχνική σχολή «Ευκλείδης» στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης ανέδειξαν την πλειοψηφία των τεχνιτών, εργατών του «μπλε κολάρου», στην Μακεδονία, καθώς συγκέντρωναν σπουδαστές και από όμορες πόλεις.

Σήμερα, το 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης προσφέρει πέντε ειδικότητες: Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Κυρίως, όμως, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτική δράση. Ώστε η μεταρρύθμιση στην τεχνική εκπαίδευση να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος μετά τα πρώτα βήματα, να εμπλέξει ουσιαστικά τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: ψυκτικούς από το Περιστέρι και μηχανικούς από τη Σταυρούπολη με αναγνωρισμένη πιστοποίηση, άρτια επιστημονική κατάρτιση και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πάντως το κατάλαβε γρήγορα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ