stergiou00

Το κόμμα του παράλληλου σύμπαντος

Ελένη Στεργίου

Κάποια εμμονή την έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ με τα παράλληλα συστήματα, πλάνα, διαστάσεις, ιδεολογίες. Μη ξεχνάμε και τα παράλληλα νομίσματα, βεβαίως, βεβαίως. 

Με μία καινοφανή, πρωτόγνωρη, μέθοδο εμφάνισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 συνεχίζεται η προσφιλής «θεωρία» της σημερινής κυβέρνησης περί «παράλληλων συστημάτων. Το προσχέδιο περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις:

Στο πρώτο, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ως «Σενάριο Βάσης”, ενσωματώνονται τα ψηφισμένα μέτρα (μείωση συντάξεων) και τα ψηφισμένα αντίμετρα σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας, όπως επισημαίνεται στους αντίστοιχους πίνακες, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ το 2019. Με βάση αυτό το σενάριο θα υπάρξει το επόμενο έτος , όπως επισημαίνεται, «δημοσιονομικός χώρος» ύψους 0,64% του ΑΕΠ ή 1,223 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, που παρουσιάζεται σε πρόσθετο πίνακα υπό τον τίτλο «Προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», δηλαδή στοιχεία με μη περικοπή των συντάξεων, όπως περιλαμβάνονται στο υπογεγραμμένο από την ίδια την κυβέρνηση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΔΠΔΣ) 2019-2022, με μη εφαρμογή όλου του πακέτου αντιμέτρων, αλλά με ενσωμάτωση θετικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών κλπ). Με βάση το ευσεβών πόθων αυτό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,8% του ΑΕΠ κατά ESA ή 3,56% με βάση τη μεθοδολογία της Ενισχυμένης Εποπτείας, δηλαδή παραμένει πάνω από το στόχο του 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Με αυτή τη μορφή, δηλαδή με σενάρια σε διαφορετικούς πίνακες, καταρτίζεται και εμφανίζεται για πρώτη φορά προσχέδιο ή τελικό σχέδιο ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι αλήθεια ότι με διαφορετικά σενάρια καταρτίζονταν οι κρατικοί προϋπολογισμοί στις προβλέψεις, αλλά σε διαφορετικές στήλες στον ίδιο πίνακα. Δηλαδή οι προβλέψεις για βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού παρουσιάζονταν σε διαφορετικές στήλες στον ίδιο πίνακα με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) έως το 2009, το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ) από το 2010 έως και το 2011 με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) μετά το 2012 και με βάση το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όχι σε διαφορετικούς πίνακες.

Η σημερινή κυβέρνηση και σε άλλες περιπτώσεις γοητευόταν από τη «θεωρία των παράλληλων κύκλων». Υπενθυμίζεται ότι δια του πρώτου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη , με οπαδό του και το σημερινό αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «καλόβλεπε» την εισαγωγή «παράλληλου νομίσματος κατά το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015. Επίσης, ο κ. Δραγασάκης έχει προτείνει τη λειτουργία παράλληλου … τραπεζικού συστήματος .

Συγκεκριμένα, στις 31 Οκτωβρίου του 2015 είχε δηλώσεις τα ακόλουθα:

«H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού. Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα…»

Επίσης, πρόσφατα, στις 10 Ιουλίου του 2018, κατά την ομιλία του στο συνέδριο των συνεταιριστικών τραπεζών συνέχισε τη θεωρία του «περί παράλληλων κύκλων ή συστημάτων, τονίζοντας ρητώς και κατηγορηματικώς : «Δημιουργούμε έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.ά., καθώς υλοποιούμε και εμπλουτίζουμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική, βασικός πυλώνας της θα είναι αυτό που ονομάζουμε "παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων & εργαλείων".


Το παράλληλο σύμπαν δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά, αλλά και στην πολιτική προσέγγιση. Είναι αριστεροί, αλλά παράλληλα συγκυβερνούν με εκπρόσωπο της δεξιάς, ούτε καν της κεντροδεξιάς. Εκπροσωπούν το “νέο” και βάζουν υπουργούς μίας χρήσης από το “παλιό”.

Λένε Go Back Madame Merkel αλλά παράλληλα είναι “του χαρντ του ντάι” εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης με τη Καγκελαρία της Γερμανίας.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν εγώ θα ήμουν η Μόνικα Μπελούτσι και η Ελλάδα η χώρα που δεν θα φεύγουν οι νέοι για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτικές, ευρωπαϊκές. Της… Δύσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Στυλιανός Παπαδόπουλος

Αγαπητή κα Στεργίου, μην αγχώνεστε! Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε το φαινόμενο, με τον εξελικτικό κύκλο των lemmings. Ζουν ευτυχή στα υπόγεια λαγούμια τους και αναπαράγονται σε τεράστιους αριθμούς. Όταν έρχεται η άνοιξη και βγαίνουν στην επιφάνεια, μεταναστεύουν μαζικά σε περιοχές όπου μπορούν να βρουν νέα καταναλωτική τροφή' μη όντας εκ φύσεως ικανά να την παράγουν ή να την διαχειριστούν υπεύθυνα, όπως κάνουν πολλά άλλα είδη. Κατά την διάρκεια της μεταναστευτικής τους πορείας, ένα ικανό μέρος του πληθυσμού τους χάνετε λόγω της φυσικής διαμόρφωσης του περιβάλλοντος εδάφους' και έτσι μειώνονται σε αριθμούς που κάνουν την επιβίωση του είδους τους δυνατή. Κάτι παρόμοιο ισχύει με την παντοειδή ευρωπαϊκή αριστερά. Ζώντας στα λαγούμια των αλλοπρόσαλλων και αλληλοσυγκρουόμενων θεωριών των κλάδων της, πολλαπλασιάζεται εκρηκτικά. Όταν βγαίνει στην επιφάνεια φαίνεται να καλύπτει όλο το έδαφος με την γκρίζα - ροζ μάζα της. Δεν αντέχει όμως πολύ στον ιστορικό χρόνο και τον πραγματικό κόσμο' και σύντομα μειώνεται ξανά στους αριθμούς εκείνους που μπορούν να συντηρηθούν από το κοινωνικό περιβάλλον. Ελπίζω μόνο, ότι δεν έχει μπολιάσει ακόμη με το συμπεριφορικό της πρότυπο ολόκληρο τον εγκατεστημένο στον ιστορικό χώρο της Ελλάδας πληθυσμό' ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτόν άνθρωποι ικανοί για διαφορετική εξέλιξη, από τον αέναο κύκλο λαγουμιού - υπαίθρου - λαγουμιού...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

Μην αδικεις τον εαυτο σου Ωραια Ελενη γιατι εισαι εξισου ομορφη με την Μονικα

Θα το μάθουμε μελλοντικά

Παράλληλη ζωή θα έχουμε εκτός από το σύμπαν. Πολύ καλά τα στοιχεία, αλλά υπάρχουν άφθονα την σήμερον ημέρα, μιας και έχουμε φασιστική κυβερνηση,εκλεγμένη από φασιζοντα λαό, υποστηρικτή ακραίων φασιστικων συστημάτων. Και αυτό όχι γιατί έχει κάτι ανωμαλο ψυχικά ,αλλά είναι τα αποτελέσματα της δεκαετιών της διαφθοράς και πλύση εγκεφάλου που υφίστανται από τα κόμματα της Βουλής. Που προφερουν πολλα λεφτα χωρις να δουλευουμε.Αυτό που δεν αναφέρει κανείς, μάλλον από φοβο.Η διαφθορά και πλύση εγκεφάλου, αποδεικτικε περιτρανος , με το δημοψήφισμα του 62% του "όχι".Τόσο ειναι και ο στρατός κατοχής, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, οι κομματικοι στρατοι των κομμάτων της Βουλής. Οι πληρωμενοι ψηφοφόροι. Ούτε αυτό αναφερεται , το κρατάμε μυστικο .Και αυτες οι συμμορίες αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν αναφέρεται ούτε αυτό, που και που σαν πελατειακο σύστημα, από μερικούς θαρραλέους. Η μεγαλυτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδος. Που συχρονως είναι ο προθάλαμος του ερυθρού φασισμου. Του φασισμου με τα εκατό εκάτομμυρια νεκρούς μόνο κατά την Σταλινικη περίοδο μαζί με την Κίνα. Ενώ ο Ναζίσμός με τον β' παγκοσμιο πόλεμο η ανθρωπότητα θρηνησε 'μολις' 50 εκατομμύρια. Με το να μην τα αναφέρουν αυτά οι εγκριτοι δημοσιογραφοι, υποβοηθουν τον διαολο στο έργο του. Το φασιστικό κομμουνιστικο πολιτικό σύστημα δοκίμαστικε εκατο χρόνια και πλέον και εκτός από ποταμούς αίματος έφερε και την ανθρώπινη εξαθλίωση. Εκεί που μας οδηγούν τα κόμματα της Βουλής. Ενώ ειμαστε μελη της ΕΕ με τις ποιο ευημερουσες δημοκρατίες του πλανητη.Αλλά θέλουμε, λόγο πνευματικής αναπηριας και πλύσης εγκεφαλου,να έχουμε φασίσμο.Που βοηθάει και η μη πληροφορησει ή η ελλειπης από τους αρθρογραφους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία