Ο καλύτερος πρεσβευτής

Τον παρακολουθούσα από τότε που έπαιζε στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου. Μαζί με τον αδελφό του, τον πάντα ενθουσιώδη Θανάση.

Μια ψιλόλιγνη φιγούρα ο Γιάννης, σου προκαλούσε αμέσως συμπάθεια. Είχε κάτι ευγενικό αλλά και αποφασιστικό στον τρόπο έκφρασής του.

Η διαίσθησή μου, μου έλεγε ότι θα διαπρέψει. Είχε όλα τα προσόντα ή σχεδόν όλα. Τα αναπλήρωσε όμως η θεά τύχη.

Όταν οι Αμερικάνοι του NBA του πήραν συνέντευξη, εκτός από τα αθλητικά προσόντα, κυρίως διέκριναν ένα νέο παιδί, πολύ πιο ώριμο από την ηλικία του. Προχώρησαν λοιπόν στην επιλογή του. Ήταν ένας από τους εκατοντάδες που επιλέγονται να δοκιμάσουν την τύχη τους στο πιο προσοδοφόρο άθλημα της Αμερικής. Εκεί που επενδύονται εκατομμύρια. Πολλοί απ’ αυτούς αποτυγχάνουν αν και έχουν τα σωματικά προσόντα. Τους λείπει όμως η ωριμότητα και η υπομονή. Κάτι που διέθετε με το παραπάνω ο Γιάννης. Είχε και πάθος. Ήθελε να ξεχωρίζει, να γίνει ο πρώτος.

Είχα συγκινηθεί όταν παρουσιάστηκε ο Γιάννης συνοδευόμενος από τον αδελφό του Θανάση στην προσφώνηση του ονόματός του «Αντετοκούμπο από Ελλάδα» και ύψωσαν την Ελληνική σημαία! Αισθάνθηκα κι εγώ περηφάνια, όπως ένοιωθαν και τα δύο αδέρφια.

Ο Γιάννης προχώρησε πολύ. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Αναδείχθηκε ο καλύτερος παίχτης πέρσι του NBA.

Πόσο ενθουσιασμένος ένοιωθα όταν κατά τη διάρκεια των αγώνων πήγαιναν να τον συναντήσουν και να τον αποθεώσουν όλοι οι Ελληνοαμερικάνοι. Πολλοί απ’ αυτούς δεν ήξεραν καλά τα ελληνικά. Τουλάχιστον όχι όσο ο Γιάννης. Κι όταν ζήτησαν να υπογράψει αυτόγραφο στην Ελληνική σημαία τους απάντησε, όχι πάνω στην Ελληνική σημαία. Δείγμα ωριμότητος και σωστού πατριωτισμού.

Η σημαία μας είναι σύμβολο εθνικό. Για άλλη μια φορά συγκινήθηκα. Ένα παιδί που τιμά την χώρα στο εξωτερικό. Πάντα σεμνός και πάντα αληθινός. Περιγράφει τα δύσκολα χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

Ήταν μαύρος, νιγηριανός στην καταγωγή, σε μια χώρα λευκών. Γεννήθηκε όμως εδώ και αισθανόταν περήφανος. Παρά τα όσα πέρασε, πέρασαν οι γονείς του σαν παράνομοι μετανάστες, και πάντα με τον κίνδυνο να απελαθούν. Δεν είχαν να φάνε. Πώς να μηντα πει αυτά και να μην πονέσει. Ο Γιάννης έχει δείξει τον πλουσιότατο ψυχισμό του και μέσα στα γήπεδα της Αμερικής. Έμαθε να μην απαντά στις προκλήσεις άλλων παικτών. Απαντά μόνο με τα πλούσια αθλητικά του προσόντα και με το ήθος που διέθετε και διαθέτει.

Δεν άλλαξε, εμείς αλλάζουμε, κάποιοι προς το χειρότερο. Περισσεύει ο φθόνος για ένα παιδί, από το πουθενά, που άγγιξε τα αστέρια. Όχι μόνον στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Έγινε ξακουστός σε όλον τον κόσμο για τα κατορθώματά του.

Μιλάει για όλα τα θέματα και για τον ρατσισμό που ενδημεί και στην χώρα μας. Θέμα σωστής διαπαιδαγώγησης, δηλαδή το χρώμα είτε μαύρο είτε άσπρο είτε κίτρινο, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ο ανθρωπισμός. Ένας πραγματικός Έλληνας που του αξίζει κάθε τιμή. Και θα την έχει. Μην τον διώξουμε κι αυτόν όπως τόσους και τόσους Έλληνες που πόνεσαν σ’ αυτόν τον τόπο. Επειδή έλεγαν αλήθειες.

*Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr