Τι είναι η ελληνική συμμαχία μετρητών;
kammenos_dimitris

Δημήτρης Καμμένος

Τι είναι η ελληνική συμμαχία μετρητών;

Η Ελληνική Συμμαχία Μετρητών (GCA) είναι μια συνεργασία μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πέντε διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που απαρτίζονται από την Καθολική Υπηρεσία Αρωγής, την Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, την Mercy Corps, την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και το πορτοφόλι του Σαμαρείτη.

Η Ελληνική Συμμαχία Μετρητών συστάθηκε για να εναρμονίσει την παροχή της βοήθειας σε μετρητά σεπρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη χώρα, η οποία παραδίδεται μέσω της κάρτας της ελληνικής συμμαχίας μετρητών της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Ελλάδος (UNHCR).

Σύμφωνα με την πολιτική της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για τις παρεμβάσεις σε μετρητά και τις δεσμεύσεις του GrandBargain για τα μετρητά, η Ελληνική Συμμαχία Μετρητών μεγιστοποιεί τις δεξιότητες και την εμπειρία μεταξύ των συμμετεχόντων εταίρων.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες χρησιμοποιεί επίσης το εναρμονισμένο σύστημα παροχής βοήθειας σε μετρητά για την εφαρμογή της επιχορήγησης πολλαπλών χρήσεων (MPG) ως συνιστώσα της υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στην ένταξη και τη στέγαση (ESTIA) , το οποίο χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO), η οποία παρέχει στέγαση και βοήθεια σε μετρητά σε προσφύγες και των αιτούντες άσυλο.

Εναρμόνιση της ενίσχυσης μετρητών.
Το σύστημα παράδοσης μετρητών βασίζεται σε:
• Τυποποιημένα κριτήρια επιλεξιμότητας για ενίσχυση σε μετρητά που καθορίζονται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
• Μία ενιαία βάση δεδομένων για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο (η βάση δεδομένων proGres v4 της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Ελλάδος), η οποία περιλαμβάνει τους προς επιλογή δικαιούχους των οποίων τα αρχεία ενημερώνονται σε μηνιαία βάση για την αποφυγή επικαλύψεων και απάτης ενώ παράλληλα συλλαμβάνει την υψηλή κινητικότητα και το νομικό καθεστώς του πληθυσμού.
• Ένας πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που μεταφέρει κεφάλαια στις κάρτες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Ελλάδοςκαι των αιτούντων άσυλο βάσει της βάσης δεδομένων proGres v4, σύμφωνα με τις οδηγίες και την έγκριση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
• Μια ενιαία τραπεζική κάρτα που φορτώνεται με μετρητά σε μηνιαία βάση από την Ύπατη Αρμοστεία των Η.Ε. ακολουθώντας την πιστοποίηση και την επικύρωση των συνεργατών.
Κλείσιμο
• Ένα τυποποιημένο ποσό παροχής βοήθειας σε μετρητά με βάση το μέγεθος της οικογένειας και τον τύπο της παρεχόμενης βοήθειας.
• Ένα ενιαίο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης με συμφωνημένους δείκτες αποτελεσμάτων.
• Κοινή γραμμή βοήθειας σε οκτώ γλώσσες για να απαντήσει σε ερωτήσεις των προσφύγων σχετικά με το πρόγραμμα μετρητών και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων με την κάρτα.
• Κοινές πρωτοβουλίες επικοινωνίας σε οκτώ γλώσσες που απευθύνονται σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Το πρόγραμμα είναι ενσωματωμένο στο σύστημα διαχείρισης χρηματικών συνδρομών της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την βοήθεια μετρητών,η οποία προσφέρει άμεση σύνδεση μεταξύ του συστήματος καταχώρισης και του παρόχου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Συνδέειτον εντοπισμό και την παρακολούθηση της βοήθειας σε μετρητά που παρέχεται σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η βοήθεια μετρητών είναιενσωματωμένη στην τελευταία έκδοση του παγκόσμιου συστήματος καταγραφής και διαχείρισης υποθέσεωντηςΎπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΠροφίλΠαγκόσμιου Συστήματος Εγγραφής για Συνεργασίες (proGres v4). Η βοήθεια μετρητών βελτιώνει τη λογοδοσία και συμμορφώνεταιμε τις απαιτήσεις ελέγχου, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία των δεδομένων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για παροχή βοήθειας σε μετρητά έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές και την ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασίας της Ένωσης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO).

Στους επιλέξιμους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο περιλαμβάνονται εκείνοι που:
• Έφτασαν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
• Έχουν καταχωρηθεί από τις ελληνικές αρχές και συνεχίζουν
διαμένουν στη χώρα.
• Έχουν είτε:
- Μια προκαταχώριση ή πλήρηεγγραφή με τηνΥπηρεσία Ασύλου.
- Κάθε άλλο έγκυρο επίσημο έγγραφο που έχει εκδοθεί από τηνΕλληνική Κυβέρνηση, όπως μια έγκυρη αστυνομική σημείωση.
• Είναι άνω των 18 ετών.
• Ζουν σε καθορισμένες περιοχές ή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (πρόσφυγεςπου ζουν σε ανεπίσημους οικισμούς εξαιρούνται από το καθεστώς).
• Δεν απασχολούνται σε ΜΚΟ ή οργανισμό του ΟΗΕ.
• Δεν απασχολούνται και δεν λαμβάνουν μισθό.


* Ο Δημήτρης Κ. Καμμένος είναι πρόεδρος Κόμματος «Δύναμη Ελληνισμού», Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Πειραιώς και τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK