Ο Τραμπ έχει δίκιο
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Ο Τραμπ έχει δίκιο

Μερικά βασικά πραγματάκια αρνούμαστε να τα καταλάβουμε. Και δεν τολμάμε να τα αντιμετωπίσουμε!

Δύο οι αιτίες αυτής της αθεράπευτης τύφλωσής μας. Η πρώτη έχει να κάνει με την παροιμιώδη νεοελληνική εσωστρέφεια. Ολόκληρος ο πλανήτης, το σύμπαν, περιστρέφεται γύρω από τον άξονα που λέγεται Ελλάδα. Ετσι, δεν μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Ετσι, αυτο-αποκλεισμένοι από την πραγματικότητα.

Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Αν εμείς βρισκόμασταν στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, χειρότερα από τους μουσουλμάνους θα κάναμε. Αν εμείς βρισκόμασταν στην οικονομική θέση της Φινλανδίας, χειρότερα πράγματα θα απαιτούσαμε από μια χρεοκοπημένη χώρα. Εμείς να δώσουμε λεφτά για τη σωτηρία, φέρ’ ειπείν, της Φινλανδίας; Ουστ από δω... Ούτε φράγκο. Να φύγει εδώ και τώρα από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης! Αμάν πια μ’ αυτούς τους ανεγκέφαλους, τους τεμπέληδες και σπάταλους Φινλανδούς!

Η δεύτερη αιτία αυτής της τύφλωσης έχει να κάνει με τις μαξιμαλιστικές θεωρίες και θέσεις με τις οποίες γαλουχηθήκαμε και βολευτήκαμε. Ποιος ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του Αιγαίου; Μα φυσικά η Ελλάδα. Αντε, Τουρκαλάδες, σας κάνουμε τη χάρη να κολυμπάτε στα νερά του Αιγαίου! Γι’ αυτό μας χρωστάτε!

Ελάτε λοιπόν στη θέση του ντον Τραμπ. Θα μου πείτε ότι αυτός ο πλανητάρχης είναι ανεκδιήγητος και ο πλέον απρόβλεπτος. Θα συμφωνήσω. Ομως κάθε πλανητάρχης τα ίδια πάνω κάτω θα έκανε. Σχετικά με Ελλάδα, Τουρκία, Αιγαίο, Μεσόγειο και υποθαλάσσιο πλούτο.

Πάμε τώρα στο ψητό. Από την πλευρά του κάθε πλανητάρχη. Τι είναι η Ελλάδα; Ενα σταθερό, ακλόνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ. Από το οποίο, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να απογειωθούν πολεμικά αεροσκάφη αλλά και να εκτοξευτούν πύραυλοι προς κάθε εχθρική κατεύθυνση. Σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Τι είναι η Τουρκία; Τα σύνορα της συμμαχίας. Μια μεγάλη χώρα. Μια περιφερειακή υπερδύναμη. Ενας τεράστιος, καταναλωτικός πληθυσμός. Μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Και μια φίλη που τα τελευταία χρόνια το παίζει δύσκολη. Και όσο το παίζει δύσκολη τόσο γίνεται πιο απαραίτητη. Οσο φλερτάρει με τον Ρώσο εχθρό τόσο γίνεται πιο επιθυμητή και περιζήτητη.

Κλείσιμο
Τι είναι η Ελλάδα; Μια εντελώς δεδομένη φίλη. Ο,τι και να γίνει, ό,τι και να κάνουμε, πάντα δική μας θα είναι. Πάντα υπό την προστασία μας. Πάντα στο κρεβάτι μας. Πάντα πιστή όπως η Πηνελόπη.

Τι είναι αυτές οι δύο χώρες; Μα φυσικά μέλη της ίδιας συμμαχίας. Επομένως, πολεμική εμπλοκή εντελώς αδιανόητη. Επομένως, πρέπει, οπωσδήποτε, να κάτσουν στο τραπέζι και να τα βρούνε.

Μα πώς; Αφού το Αιγαίο είναι ελληνικό. Λέμε εμείς. Μα πώς; Αφού εμείς διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Λένε οι Τούρκοι. Μα πώς; Το Αιγαίο και τα παράλια της Μικράς Ασίας ήταν ελληνικά από αρχαιοτάτων χρόνων. Λέμε εμείς. Μα πώς; Αυτά είναι περασμένα,ξεχασμένα. Αλλωστε και η σημερινή Ελλάδα κάποτε ήταν ιδιοκτησία της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λένε οι Τούρκοι.

Εσείς, τώρα, στη θέση του Τραμπ ή του κάθε Αμερικανού πλανητάρχη τι θα κάνατε; Θα παίρνατε το μέρος των Ελλήνων; Θα δίνατε εντολή στον Εκτο Στόλο να περιφρουρεί τα παράλια του Καστελόριζου και της Κρήτης; Θα στέλνατε, έτσι, την Τουρκία, στην αγκαλιά της Ρωσίας; Θα τοποθετούσατε νάρκη στα θεμέλια της συμμαχίας;

Ασε που στ’ αυτιά του κάθε πλανητάρχη το επιχείρημα των Τούρκων περί ακτογραμμής και Αιγαίου ακούγεται ορθό και λογικό. Ασε που για τη στρατηγική κάθε πλανητάρχη η Τουρκία είναι η πρωταγωνίστρια. Για τους γνωστούς λόγους. Και η Ελλάδα η δευτεραγωνίστρια. Αλλο Βουγιουκλάκη και άλλο Καίτη Λαμπροπούλου. Επομένως;

Τόσο απλό και τόσο λογικό. Για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Παιδιά, λέει και στους δύο. Βρείτε τα. Γιατί αν δεν τα βρείτε μεταξύ σας, θα τα βρούμε εμείς για λογαριασμό σας. Αμαν πια... Εδώ ο κόσμος χάνεται και το Αιγαίο χτενίζεται!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ