Ο λαβύρινθος των τιμολογίων της κινητής τηλεφωνίας
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Ο λαβύρινθος των τιμολογίων της κινητής τηλεφωνίας

Τον λαβύρινθο των τιμολογίων της κινητής τηλεφωνίας αναλύει σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης

Αφού επισημαίνει ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προϋποθέτει πρόσβαση σε αξιόπιστες, προσιτές ευρυζωνικές επικοινωνίες και αποτελεί βασικό συντελεστή για τις σύγχρονες πολιτικές ανάπτυξης, ο κ. Γιακουμάκης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα ¾ των καταναλωτών επιλέγουν συμβόλαια κινητής που υπερβαίνουν τις ανάγκες τους, όπως τουλάχιστον έδειξαν μελέτες σε άλλες χώρες.

Επισημαίνει ότι στην ελληνική αγορά κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών η τιμή λιανικής ενός GB κυμαίνεται από 1,9 έως 72 ευρώ.

Την ίδια στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά το ανώτατο όριο στην χονδρική είναι τα 3 ευρώ ανά GB και η συνήθης τιμή είναι της τάξης του 1,3 ευρώ.

Ο κ. Γιακουμάκης έχοντας και την πρόσθετη εμπειρία από τη θητεία του στην ΕΕΤΤ, θίγει το ζήτημα της δομής των τιμολογίων της κινητής.

Υποστηρίζει ότι τα δωρεάν λεπτά ομιλίας, μηνυμάτων και χρήσης δεδομένων είναι κατ΄ ευφημισμόν δωρεάν επειδή οι προσφορές αυτές κοστολογούνται στο ύψος του παγίου.

Επισημαίνει επίσης ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν εξαντλήσει τα «δωρεάν» προσφερόμενα GB πληρώνει άσκοπα, ενώ ο πάροχος εισπράττει μια υπηρεσία που δεν προσέφερε.

Κλείσιμο
Στην περίπτωση όμως που ο καταναλωτής υπερβεί τα «δωρεάν», τότε τιμωρείται με υψηλές χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται από τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους.

Με τη συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική, γράφει ο καθηγητής Γιακουμάκης, δίνεται η εντύπωση ότι είναι ένας επικερδής τιμολογιακός σχεδιασμός που λειτουργεί πάντα υπέρ του παρόχου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα