Παναγιά των Παρισίων: «Στο 50% οι πιθανότητες να σωθεί ο ναός» λέει ο εφημέριός του

Παναγιά των Παρισίων: «Στο 50% οι πιθανότητες να σωθεί ο ναός» λέει ο εφημέριός του

«Υπάρχει επίσης 50% πιθανότητα να πέσουν σκαλωσιές στους τρεις θόλους, καθώς το κτίριο να είναι ακόμα πολύ εύθραυστο» τόνισε στο Associated Press ο εφημέριος του ιστορικού καθεδρικού ναού  - Ποια είναι η επιθυμία του Μακρόν, τι λένε οι μηχανικοί

notre_parisi
Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην καταφέρει, τελικά, να σωθεί ο ναός - σύμβολο του Παρισιού, η Παναγία των Παρισίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εφημέριός της, στο Associated Press.

Σύμφωνα με τον Monsignor Patrick Chauvet... «σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 50% να σωθεί. Υπάρχει επίσης 50% πιθανότητα να πέσουν σκαλωσιές στους τρεις θόλους, καθώς το κτήριο να είναι ακόμα πολύ εύθραυστο».

Ακόμη, ο εφημέριος τόνισε πως η ανακαίνιση από την καταστροφική πυρκαγιά του Απριλίου, δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει μέχρι το 2021 και εξέφρασε την «αγωνία» του για το γεγονός ότι ο ναός δεν φιλοξένησε χριστουγεννιάτικη λειτουργία για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

«Η Παναγία των Παρισίων θα βρεθεί εκτός κινδύνου όταν βγάλουμε τις υπόλοιπες σκαλωσιές. Πρέπει να αφαιρέσουμε τελείως τα ικριώματα για να κάνουμε το κτήριο ασφαλές, έτσι ώστε το 2021 να ξεκινήσει, πιθανώς, η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού», ανέφερε ο Chauvet και συνέχισε: «Αφού αφαιρεθεί η σκαλωσιά, πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του καθεδρικού ναού, την ποσότητα της πέτρας που πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί».

Notre Dame rector: Cathedral might not be saved


Κλείσιμο
Σημειώνεται πως ο καθεδρικός ναός τελούσε υπό ανακαίνιση όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε την οροφή του. Χωρίς τη στέγη και με την ογκώδη πέτρα να τον περιβάλει, ο ναός παραμένει ευάλωτος. Αυτή τη στιγμή, περίπου 50.000 σωλήνες σκαλωσιάς είναι τοποθετημένοι στο πίσω μέρος του κτιρίου και η αφαίρεση τους κρίνεται, πλέον, επίφοβη.

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει την επιθυμία του ο ναός να είναι έτοιμος και λειτουργικός μέχρι το 2024, όταν το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο οι μηχανικοί εκφράζου τις αμφιβολίες τους για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ακόμη και με τη σημερινή του εικόνα, πάντως, ο ναός της Παναγίας των Παρισίων παραμένει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους, δυο εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό κατά την περίοδο των διακοπών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης