Λαβρόφ: Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της

Λαβρόφ: Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη συμφωνία της Αντάνα και αποκάλυψε ότι γίνονται κινήσεις προκειμένου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Δαμασκός και Άγκυρα, αλλά και η κυβέρνηση της Συρίας με τους Κούρδους

lavrov
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Ρωσία αναφορικά με την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία εκφράστηκε δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, δικαιολόγησε τις ενέργειες του τουρκικού στρατού, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας των συνόρων.

«Από την έναρξη της κρίσης στη Συρία, τονίζουμε ότι κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΑΚΕ) στο Ασχαγκάτ του Τουρκμενιστάν.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ανησυχίες αυτές δικαιολογούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας το 1998, γνωστή ως συμφωνία της Αντάνα. Το κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφει στην πόλη Adana της Τουρκίας, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ανησυχιών της Άγκυρας σχετικά με την τρομοκρατική ομάδα του ΡΚΚ.

«Η επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που έκαναν οι ΗΠΑ στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Ρωσία προειδοποίησε τις Η.Π.Α. να μην «παίξει την κουρδική κάρτα», καθώς οι Κούρδοι και οι αραβικές φυλές θα έρθουν αντιμέτωπες.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν μιλήσει πριν από την επιχείρηση.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», πρόσθεσε. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα καταβάλει επίσης προσπάθειες για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ του Συριακού καθεστώτος και του YPG / PKK.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης