LIVE

Κορωνοϊός

Ο Τραμπ θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης για να χτίσει το τείχος

trump12

Ο πρόεδρος Τραμπ επισκέπτεται τη νότια συνοριακή γραμμή για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από μία συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου αφού μίλησε στους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για τις θέσεις του σχετικά με την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Έτσι, είναι πλέον αυξημένες οι πιθανότητες για τη συνέχιση της μεγαλύτερης -χρονικά- διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και της κήρυξης από τον Αμερικανό πρόεδρο μιας κατάστασης έκτακτης εθνικής ανάγκης, σχολιάζει το «Politico».

Αφού μίλησε στους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ο πρόεδρος Τραμπ συντόμευσε τη διάρκεια της συνάντησής του με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων κι αφού η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε δηλώσει ότι δεν θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους, άσχετα με το αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει ή όχι.

Ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή ως «ένα συνολικό χάσιμο χρόνου».

«Ο πρόεδρος αποχώρησε νευρικά από τη συνάντηση, όταν με ρώτησε: ‘Θα υποστηρίξεις το τείχος; Εγώ απάντησα όχι. Τώρα προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτό που πραγματικά είπε», δήλωσε η Πελόζι στους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων.«Ήταν ένας οξύθυμος πρόεδρος των ΗΠΑ», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε στους ηγέτες των Δημοκρατικών ότι “δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το τείχος”, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Επρόκειτο για την τρίτη δικομματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα, κι ενώ όλες οι συναντήσεις δεν παρήγαγαν κάποιο αποτέλεσμα. Ήταν συντομότερη συνάντηση από τις προηγούμενες, καθώς οι διαβουλεύσεις διήρκησαν περίπου 30 λεπτά.

Στη δικομματική συνάντηση μίλησαν κυρίως η Πελόζι, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο Τραμπ, ο Πενς και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του και κατά τη διάρκεια συνάντησης με γεύμα που έγινε χθες με τη συμμετοχή Ρεπουμπλικάνων από την Γερουσία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν συνταχθεί και παραμένουν ενωμένοι πίσω από τη δική του στάση, παρά το γεγονός ότι αρκετοί ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ασκούν πιέσεις για τον τερματισμό του "shutdown" της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εάν αξιολογηθούν μαζί, οι δύο συναντήσεις δηλώνουν ότι η μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που σήμερα εισέρχεται στην 21η ημέρα, θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα μέσα στον Ιανουάριο.

Η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ έχει καταγραφεί στη δεκαετία του 1990, οπότε και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές για 21 ημέρες.

Πηγές τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων είχαν δεύτερες σκέψεις για το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της Πελόζι, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι το αναφερόμενο επεισόδιο μπορεί να «στήθηκε» από τον πρόεδρο Τραμπ σε μία προσπάθεια να φανούν αδιάλλακτοι οι Δημοκρατικοί, ώστε ο ίδιος να βρεθεί πολιτικά σε πλεονεκτική θέση για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως έχει την εξουσία να κηρύξει μια εθνική κατάσταση ανάγκης, αλλά προτιμά να μην το κάνει, σύμφωνα με ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ήταν παρόντες στο χθεσινό μεσημβρινό γεύμα.

Ο πρόεδρος Τραμπ είπε επίσης ότι, κατά την άποψή του, οι ομοσπονδιακές ενώσεις εργαζομένων θα πιέσουν περισσότερο τους Δημοκρατικούς για να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι οι ενώσεις αυτές έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της ηγεσίας των Δημοκρατικών.

«Έχουμε ένα εξαιρετικά ενωμένο κόμμα», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις μερικών ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κατά τη συνάντηση αυτή. Η γερουσιαστής Λίζα Μαρκόβσκι που έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της για τη στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ και τις απαιτήσεις του για το τείχος, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τις διαπραγματεύσεις για τη συνοριακή ασφάλεια να διεξαχθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.¨Όταν η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί υπάρχουν συνέπειες και οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται τις συνέπειες αυτές”, δήλωσε.

Η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, που ανήκει επίσης στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους, παρότρυνε τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει στην επίτευξη συμφωνίας με στόχο την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. “Ο πρόεδρος παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Θα είναι δύσκολο”, δήλωσε σε συνέντευξη η Κόλινς. Η ίδια είχε αποσπάσει την προσοχή του πρόεδρου Τραμπ για το νομοσχέδιο της μετανάστευσης πέρυσι υποστηρίζοντας τη συνοριακή ασφάλεια σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για την προστασία των νεαρών μεταναστών που είναι γνωστοί ως «Ονειροπόλοι».

Ωστόσο, η Κόλινς και η Μαρκόβσκι αποτελούν μειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων, όπως κι άλλοι γερουσιαστές που αναζητούν τρόπο ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα. Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ από τη Γιούτα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε ένα σχόλιο ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, δεν μίλησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ οργάνωσε μία συνάντηση με τη συμμετοχή Ρεπουμπλικάνων αργότερα χθες, με στόχο να διερευνηθεί εάν υπάρχουν περιθώρια επίτευξης συμφωνίας για το μεταναστευτικό θέμα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της ηγεσίας των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για την πιθανή «ανταλλαγή» μιας νομοθεσίας που θα προβλέπει την προστασία των παράτυπων νεαρών μεταναστών, με ζητήματα που άπτονται της συνοριακής ασφάλειας, σύμφωνα με πηγή που έλαβε γνώση για τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, στην περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία με την Πελόζι και τον Σούμερ για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο ίδιος επισκέπτεται σήμερα τη συνοριακή γραμμή που θεωρείται ο κατάλληλος τόπος για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Πηγή: Politico
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

@

Προεδράρα, δώσε πόνο στους αναρχοάπλυτους ανά τον κόσμο.

UN

Αυτά που ο Τράμπ θέλει να κάνει σήμερα,θα τα ζητάμε όλοι μας στο μέλλον ως τελευταία λύση σε ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα.Όσο ανισσόροπος και αν είναι γενικώς,στο συγκεκριμένο θέμα πιστεύω έχει εστιάσει στη πιο σωστή λύση υπέρ των Η.Π.Α.

αμερικανος

ο ηληθιοτερος προεδρος ever

Ποντιος

12.000.000 Παρανομοι ζουνε στην Αμερικη και οποιος καταλαβε, καταλαβε τη σημαινει αυτο.

Ανέστης

Δήλωνε ότι θα πληρώσει το Μεξικό (έτσι τόχε δεί). Εχασε την πλειοψηφία στη βουλή πριν από κάτι μήνες και εκβιάζει για να περάσει κάτι που θα μπορούσε να περάσει τα πρώτα 2 χρόνια, όταν είχε πλειοψηφία παντού. Ο άνθρωπος δεν είναι πολιτικός, είναι ένας εγωκεντρικός, άσχετος, νάρκισος, ψεύτης και λαϊκιστής που νομίζει ότι η πολιτική στις ΗΠΑ και η παγκόσμια, διοικείται όπως οι 17 εταιρείες που φαλίρισε, κοροϊδεύοντας. Ισως ο χειρότερος πρόεδρος που εξέλεξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας τα τελευταία 80 χρόνια.

Nontas

Ο ανισορροπος βαψομαλιας ειχε υποσχεθει οτι το Μεξικο θα πληρωνε για το τειχος. Τωρα θελει να πληρωσουν οι φορολογουμενοι.

:-)

Δε πληρώνεις πάντα με χρήμα...

Σιχαμένοι αριστεροί

Όλοι εσείς που θέλετε ανοικτά σύνορα είστε εχθροί των εθνών. Αλλά ο ρους έχει αλλάξει τώρα και εσείς ολοένα και ανήκετε στο παρελθόν με τις άρρωστες απόψεις σας. Σήκωσε το προεδρε να παιρνουν αερα και αλλες χωρες και μετα τιποτα δε μας σταματα!

Vasileios

Μακάρι να του βγει σε καλό. Εξτρεμιστικές ενέργειες οδηγούν σε εξτρεμιστικά αποτελέσματα αλλά είμαι καθησυχασμένος διότι μέχρι τώρα έχει καταφέρει να τους χορέψει όλους στο ταψί. Το τείχος θα είναι αποτελεσματικό!

ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΤΡΑΜΠ!!!

Ο μονος πολιτικος στον πλανητη που θελει καροτσακι για να κουβαλει τα κάκαλα του.

Πυροβολημενος

Εγω ηξερα οτι οι περισσοτεροι τρομοκρατες στις ΗΠΑ ερχοντουσαν αεροπορικως και οχι απο το Μεξικο, μου φαινεται δεν ειναι και τοσο εξυπνος ο Τρομπας, αναμενουμε σχολια απο Ελληνοαμερικλανους να δουμε τι θα πουν για να δικαιολογησουν τον Τρομπα

Χαρούμενος

Ευτυχώς υπάρχεις εσύ ο έγκριτος για πολιτική ανάλυση του πόσο ανόητος είναι Τραμπ

Ποντιος

Ρε πυροβολημενε δεν νομιζω να εχεις πετυχει το στοχο σου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης