Αντιδρούν οι Ισπανίδες καμαριέρες: Παίρνουν 2€ για καθάρισμα δωματίου των 200€!

Αντιδρούν οι Ισπανίδες καμαριέρες: Παίρνουν 2€ για καθάρισμα δωματίου των 200€!

Την βοήθεια του Tripadvisor ζητούν οι καμαριέρες της Ισπανίας για να μάθουν οι τουρίστες ποιες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους - Στην καταλανική βουλή το πρόβλημά τους

Las_Kellys
Εκστρατεία για να σταματήσουν να πληρώνονται με μισθούς πείνας ξεκίνησαν οι καμαριέρες στην Ισπανία και ζητούν την αρωγή από πλατφόρμες κρατήσεων, όπως είναι το Tripadvisor. Οι Las Kellys (αυτές που καθαρίζουν), είναι μια ακτιβιστική οργάνωση από καμαριέρες της Βαρκελώνης, που πολεμούν ενάντια στην ανάθεση εξωτερικού συνεργάτη για τον καθαρισμό των ξενοδοχείων, γεγονός, που σύμφωνα με τις ίδιες, έχει οδηγήσει τις συνθήκες εργασίας τους να μοιάζουν με «δουλεία».

Η Βάνια Αράνα, εκπρόσωπος της οργάνωσης, μίλησε στην καταλανική βουλή και ζήτησε να έχουν τα ξενοδοχεία που ακολουθούν την σωστή πρακτική «σφραγίδα έγκρισης», υποστηρίζοντας πως οι πελάτες δεν θα επιλέξουν ένα κατάλυμα, όταν μάθουν πως η γυναίκα που καθαρίζει ένα δωμάτιο που κοστίζει 200 ευρώ τη βραδιά αμείβεται με 2 ευρώ για τον καθαρισμό του!

Η ακτιβιστική οργάνωση έχει ήδη έλθει σε επαφή με την πλατφόρμα κρατήσεων Tripadvisor, ώστε να συμπεριλάβει στην πλατφόρμα την σχετική σφραγίδα. Αν αυτό θα συμβεί δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό. Η Αράνα δήλωσε πως η οργάνωσή της θα επισκέπτεται και θα επιθεωρεί τα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται τις καμαριέρες. «Θα ζητήσουμε από τους διευθυντές των ξενοδοχείων να μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε επιθεώρηση, ώστε να λαμβάνουν την σφραγίδα έγκρισης (από εμάς)», δήλωσε η ακτιβίστρια.

Σύμφωνα με τις Las Kellys αυτές θα προωθούν στα social media τις τουριστικές επιχειρήσεις που ακολουθούν στην ορθή πρακτική στις αμοιβές τους. Με την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ραχόι στην Ισπανία οι καθαρίστριες είδαν τα ημερομίσθιά τους να περικόβονται κατά 40% και η δουλειά τους αυξήθηκε καθώς τα ξενοδοχεία αναθέτουν τον καθαρισμό σε εταιρείες καθαριότητας.

Αν και η εθνική σύμβαση εργασίας για τις καθαρίστριες προβλέπει μισθό 1.200 ευρώ για 40 ώρες εργασία την εβδομάδα, οι εταιρείες καθαριότητας απαιτούν από αυτές σε μια εξάωρη βάρδια να έχουν καθαρίσει 25 με 30 δωμάτια, πράγμα που είναι αδύνατον να συμβεί. Ως αποτέλεσμα αυτού οι καμαριέρες καλούνται να εργαστούν υπερωρίες χωρίς αμοιβή και καταλήγουν να λαμβάνουν 3 με 4 ευρώ την ώρα. Αν αντιδράσουν ή δεν αποδίδουν στα συμφωνημένα, απολύονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης