Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές εξαφάλισαν τη στήριξη του καταλανικού κόμματος Junts για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές εξαφάλισαν τη στήριξη του καταλανικού κόμματος Junts για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λόγω των ανταλλαγμάτων που φέρονται να εξασφάλισαν οι Καταλανοί

sanchez
Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία κατέληξαν σε συμφωνία με το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας, Junts (Μαζί για την Καταλονία) για την παροχή κυβερνητικής στήριξης, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, οι Καταλανοί αυτονομιστές πέτυχαν τη μελλοντική υιοθέτηση ενός πολύ αμφιλεγόμενου νόμου αμνηστίας για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές τους που διώκονται από τα δικαστήρια, ιδίως για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσει, ενώ ένας εκπρόσωπος του Junts αρνήθηκε, επίσης, να σχολιάσει.

Ερωτηθείσα για τη συμφωνία σήμερα το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε: "Ελπίζω να έχουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό".

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα του, PSOE, επιχειρούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουλίου από τις οποίες δεν αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

Τον περασμένο μήνα, κατέληξε σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με την ακροαριστερή πλατφόρμα Sumar, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλά άλλα μικρότερα κόμματα - τα οποία τον έχουν στηρίξει στο παρελθόν - να του παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, μια διαδικασία που πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Το Junts έχει ξεκαθαρίσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι θα δώσει τις επτά ψήφους του στη Bουλή με αντάλλαγμα τον προαναφερθέντα νόμο περί αμνηστίας.

Η πιθανή αμνήστευσή τους έχει ήδη προκαλέσει την έντονη καταδίκη των συντηρητικών αντιπάλων του Σάντσεθ, οι οποίοι έχουν οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις και τον κατηγορούν ότι θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Ισπανία για τα δικά του πολιτικά οφέλη.

Χθες Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς έγραψε στην ισπανική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αμνηστίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

"Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται τώρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την πιθανή υιοθέτηση ενός νόμου περί αμνηστίας", ανέφερε στην επιστολή του προς τον υπουργό Προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης Φελίπε Μπολάνος.

"Παρότι προς ώρας δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση, αυτό έχει αναχθεί σε αρκετά σημαντικό ζήτημα στον δημόσιο διάλογο και η Κομισιόν έχει ενημερωθεί γι' αυτό, μεταξύ άλλων από έναν μεγάλο αριθμό πολιτών", γράφει στην επιστολή του ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Τα λάθη που οδήγησαν στον θάνατο του βρέφους που παρασύρθηκε από μηχανή στον Βόλο

Φαίη Μπακογιώργου: Οι άγριοι ξυλοδαρμοί, η εκμετάλλευση και η δράση της μαστροπού Παγώνας

Ο πανηγυρισμός του Γιάννη μετά από κάρφωμα τον έστειλε στα αποδυτήρια με δεύτερη τεχνική ποινή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης