Ισπανία: Σοσιαλιστές και ριζοσπαστική αριστερά συμφώνησαν για κυβέρνηση συνεργασίας

Ισπανία: Σοσιαλιστές και ριζοσπαστική αριστερά συμφώνησαν για κυβέρνηση συνεργασίας

Τι απαιτείται ακόμα για να εξασφαλίσει ο Πέδρο Σάντσεθ την απαιτούμενη πλειοψηφία και να συνεχίσει στον πρωθυπουργικό θώκο της Ισπανίας

sanchez
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, Sumar κατέληξαν σε συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσαν και τα δύο κόμματα την Τρίτη, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει πρόταση για μείωση των ωρών εργασίας (από τις 40 στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως) χωρίς να αλλάξουν οι μισθοί.

Η συμφωνία επήλθε μετά τη συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με την ηγέτιδα του Sumar και υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ τη Δευτέρα. Ο Σάντσεθ χρειάζεται την υποστήριξη των 33 βουλευτών της κάτω Βουλής του Sumar - καθώς και άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας και των Βάσκων - στην προσπάθειά του να ανανεώσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

«Αυτή η κυβερνητική συμφωνία για μια τετραετή νομοθετική θητεία θα επιτρέψει στη χώρα μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο και με ποιοτική απασχόληση, αναπτύσσοντας πολιτικές βασισμένες στην κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη και διευρύνοντας παράλληλα τα δικαιώματα, τις φεμινιστικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες», ανέφεραν τα κόμματα σε κοινή τους δήλωση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη μείωση της ανεργίας των νέων, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, την ενίσχυση της δημόσιας στέγασης, την αύξηση των στόχων μείωσης των εκπομπών και μια φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τις τράπεζες και τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ενώ η υποστήριξη του Sumar στον Σάντσεθ είναι κρίσιμη, δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Χρειάζεται ακόμη την υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών, οι οποίοι απαιτούν έναν νόμο αμνηστίας για τη μαζική απονομή χάριτος σε άτομα που συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της περιοχής το 2017.

Κλείσιμο
Εάν οι Σοσιαλιστές και τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Ιανουάριο, στις οποίες οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να δώσουν σε έναν συνασπισμό του κέντρου και της ακροδεξιάς την απόλυτη πλειοψηφία που έχασε οριακά στην τελευταία ψηφοφορία στις 23 Ιουλίου


Ειδήσεις σήμερα:

«Μίδας» στο Μιλγουόκι ο Αντετοκούνμπο - Οι συνολικές απολαβές του πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια

Ο Βούτσης δηλώνει απόλυτα αλληλέγγυος με τους διαγραφέντες


«Πανηγυρίζει» ο Καρανίκας για τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους τέλος!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης