Πόλεμος στο Ισραήλ - UNICEF: Η έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής»

Πόλεμος στο Ισραήλ - UNICEF: Η έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής»

Οι περισσότεροι άμαχοι πιθανότατα θα πεθάνουν από αφυδάτωση και ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό, εκτός εάν αποκατασταθεί η παροχή καθαρού νερού

Collage_Maker-31-Oct-2023-12-25-AM-6540
Η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με την παροχή νερού στη Γάζα τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι στα πρόθυρα «να γίνει καταστροφή».

Η Κάθριν Ράσελ, η υπηρεσία της οποίας παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά, περιέγραψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις καταστροφικές επιπτώσεις του σφοδρού βομβαρδισμού μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα.

«Το λίγο καθαρό νερό που απομένει στη Γάζα εξαντλείται γρήγορα, αφήνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη ανάγκη. Υπολογίζουμε ότι το 55% της υποδομής ύδρευσης απαιτεί επισκευή ή αποκατάσταση», είπε η Ράσελ.

«Μόνο μία μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 5%, ενώ και οι έξι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης καυσίμων ή ενέργειας».

Κλείσιμο
Περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως «στο χείλος της καταστροφής», τονίζοντας ότι περισσότεροι άμαχοι πιθανότατα θα πεθάνουν από αφυδάτωση και ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό, εκτός εάν αποκατασταθεί η παροχή καθαρού νερού.

Εκτός από τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, η Ράσελ επέστησε την προσοχή στο «τρομερό τραύμα» που βιώνουν τόσο τα παιδιά στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, προειδοποίησε ότι 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα — «ένας αριθμός που θα πρέπει να ταρακουνήσει τον καθένα μας ως τον πυρήνα του».

Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία θα υπενθυμίζει στα μέρη τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, θα ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται.

Όλες οι προσπάθειες να υιοθετηθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, που πλέον διανύει στην 25η ημέρα του, έχουν αποτύχει.


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς αποκεφάλισε τη Σάνι Λουκ – «Αυτά τα βάρβαρα σαδιστικά ζώα της έκοψαν το κεφάλι» λέει ο πρόεδρος

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται «μπόνους» για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή από την εφαρμογή «Appodixi»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έχουν κόψει τη Γάζα στα δύο - Περικυκλωμένη από τανκς και μπουλντόζες η πόλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης